onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir, Ne Zaman Çıkacak, Neleri Kapsıyor? Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Neler?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir, Ne Zaman Çıkacak, Neleri Kapsıyor? Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Neler?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle 'Uzman' ve 'Başöğretmenlik' unvanları getirilirken, uzman öğretmenlerin maaşında bin, başöğretmenlerin maaşında ise 2 bin lira artış olacak. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri de 2023’te 3600’e yükseltilecek. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak, neleri kapsıyor? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri neler? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği ve maddeleri gündemde yer alan haberlerin ardından öne çıkan başlıklardan oldu. Öğretmenliği kariyer haline getiren 12 maddelik 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yasa teklifini, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını da ortadan kaldıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavı tamamen kaldırılacak. Yeni düzenleme ile öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olarak üç kariyer basamağına ayrılacak. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, ne zaman çıkacak, neleri kapsıyor? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri neler?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?

Öğretmenliği kariyer haline getiren 12 maddelik 'Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa teklifi; öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesini amaçlıyor. Düzenleme ile öğretmenlik mesleği adaylık döneminden sonra; 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olarak üç kariyer basamağına ayrılıyor. Ayrıca öğretmenlik 'kariyer meslek' olarak tanımlanıyor. Böylece gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarının netleştirilmesi hedefleniyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Neler?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Neler?

Düzenlemeyle birlikte öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getirilecek. Eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşları 1000 lira artacak.

10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanı ile görev yapacaklar. Maaşları da 2000 lira artacak.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye yükseltilecek.

Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılacak.

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımı ortadan kalkacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.

Adaylık kaldırma sınavı yapılmayacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek verilecek.

Mesleki gelişim programlarında, yeni atanan ya da deneyimi 5 yılın altında olanlara öncelik veren uygulama hayata geçirilecek.

Öğretmen Meslek Kanunu, 750 bini kadrolu, 110 bini sözleşmeli, 100 binden fazlası okul yöneticisi olmak üzere 1 milyona yakın öğretmeni kapsıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Çıkacak?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Çıkacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde;

Buradan tüm öğretmenlerimize bir müjde vermek istiyorum… Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifimiz TBMM’ye sunuldu. Öğretmenlerimizin hak ettiği birçok yeniliği içeren bu yasal düzenleme inşallah en kısa sürede yürürlüğe girecektir. Hayırlı uğurlu olsun. Kanun Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Teklif yasalaştıktan sonra 2023 yılında yürürlüğe girecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Başöğretmene 2 Bin TL İlave Maaş

Başöğretmene 2 Bin TL İlave Maaş

10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavdan başarılı oldukları takdirde 'başöğretmen' olmalarının önü açılarak ve yine ilave bir derece almaları sağlanacak. Aynı zamanda kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL ilave edilecek. Doktora yapmış öğretmenler de yine 'başöğretmen' sınavından muaf olacak.

Yeni düzenleme ile ayrıca lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor. Teklifle uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600'e çıkarılıyor. Teklifle; ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın