Kurtulmuş: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Askıya Alınıyor
Meclis'te gazetecilere konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, OHAL kapsamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi çerçevesinde sözleşmenin askıya alınacağını söyledi. Öte yandan OHAL'i 40-45 gün içinde kaldırmayı planladıklarını söyleyen Kurtulmuş, 'Kesinlikle sokağa çıkma yasağı öngörmüyoruz' diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş medya temsilcileri ile bir araya geldi. Kurtulmuş, darbe girişimine yönelik yürütülen operasyonlar çerçevesinde toplam 6 bin 923 askerin gözaltına alındığını, bin 457'sinin tutuklandığını belirtirken Türkiye genelinde ise 9 bin 194 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
OHAL'i 40-45 gün içinde kaldırmayı planladıklarını söyleyen Kurtulmuş, 'Kesinlikle sokağa çıkma yasağı öngörmüyoruz' diye konuştu.
'Sokağa çıkma yasağı olmayacak, temel haklardan ödün verilmeyecek'
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 15. maddesi çerçevesinde sözleşmenin askıya alınacağını söyleyen kurtulmuş,“Bu üç ayda sözleşme işlemeyecek. Sokağa çıkma yasağı olmayacak, temel haklardan ödün verilmeyecek“ dedi.
Serbest piyasa kurallarının işleyişi konusunda bir aksama olmayacağını söyleyen Kurtulmuş, 'Anayasa'nın 120. maddesine göre bir OHAL’dir, darbeye teşebbüs edenlerle ilgili işlemlerin süratle yapılmasına yöneliktir. Başka konularda OHAL uygulamalarına gidilmeyecek. Diğer partilerden, farklı hayat tarzlarından hiç kimsenin rahatsız olmayacağını söylüyoruz' dedi.
'Türkiye bu kadar büyük bir ihaneti daha önce görmedi, ancak bu badireyi atlattı“ diye konuşan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti.
'İlk iş FETÖ’cülerin tasfiyesini sağlamak, sonra da eksiklikleri gidermek. En büyük teşekkür millete. Şimdi yaraları sarma zamanı. Millete yansımadan 15 Temmuz darbe girişiminin izlerini silerek, yolumuza devam etmeliyiz.'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş darbe girişiminin bilançosunu ise şöyle açıkladı:
'Olaylarda 241 kişi hayatını kaybetti, bin 537 kişi yaralandı. 9 bin 194 kişi gözaltına alındı. 2 bin 592 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. 2 bin 277 hakim ve savcı gözaltına alındı, bin 270’i tutuklandı, 730’u gözaltında. Gözaltına 6 bin 823 asker gözaltına alındı. Bunlardan bin 457’si tutuklandı. 246’sı adli kontrol ile serbest bırakıldı, 87’si doğrudan serbest kaldı.'
İmam hatipliler orduya alınabilir
Kurtulmuş ayrıca, bir soru üzerine imam hatip mezunlarına konulan yasağın kaldırılması ve Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması konusunun da gündeme gelebileceğini dile getirdi.
Madde 15 neyi öngörüyor?
Olağanüstü hallerde askıya alma:
Savaş veya ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde her Yüksek Sözleşmeci Taraf, durumun gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka yükümlülüklere ters düşmemek koşuluyla, bu Sözleşme’de öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilir.
Yukarıdaki hüküm, Yüksek Sözleşmeci Tarafı, meşru savaş fiilleri sonucunda meydana gelen ölüm hali dışında, 2. Madde ile 3. ve 4. maddeler (fıkra 1) ve 7. maddeyi hiçbir suretle ihlale mezun kılmaz.
Bu maddeye göre aykırı tedbirler alma hakkını kullanan her Yüksek Sözleşmeci Taraf, alınan tedbirler ve bunları gerektiren nedenler hakkında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne tam bilgi verir. Bu Yüksek Sözleşmeci Taraf, sözü geçen tedbirlerin yürürlükten kalktığı tarihi de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne bildirir.
Askıya alınan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tam metnini okumak için tıklayın.
DW Türkçe, Ajanslar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
ne yaptilarsa bu halk alkisladi, bunlara oy atarak izin verenler vatan hainidir. Askeri kestiniz bictiniz alkisladiniz, ,,bu milletin a*ina koyacaz sen merak... Devamını Gör
Kısaca Avrupa İnsan hakları sözleşmesi'nin askıya alınması ile idam'ın yolu açılacak.
Ne zaman uyguladınız ki.