onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Noterden Kiracıya Gönderilen Tahliye İhtarnamesi Hangi Durumlarda Geçerli? Kiracının Hakları Neler?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Noterden Kiracıya Gönderilen Tahliye İhtarnamesi Hangi Durumlarda Geçerli? Kiracının Hakları Neler?

Enflasyona alternatif yatırım aracı olarak gayrimenkul sahneye çıkınca diğer etkenlerle de artan fiyatlar sonrası kiralardaki artış başını alıp gitmiş hali hazırdaki kiracılar da bu durumda nasibini almıştı. TÜFE üzerinden hesaplanan 12 aylık ortalamalarla belirlenen kira artış oranlarında da bu yükselişe hükümet sınırlama kararı alarak, Temmuz 2022-Temmuz 2023 aralığında kira artış oranları %25 ile sınırlanmıştı. Bu sınırlamayla kira artışı döneminde ev sahipleri de zora düşmüştü. Kiracı-ev sahibi davaları artmış bu davalar için de arabulucu çözümü bulunmaya çalışılmıştı. Bu durumda kiracıyı çıkarmanın yollarını aramaya başlayan ev sahipleri noterden tahliye ihtarnamesi görmeye başlamıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tahliyeler çözüm mü?

Tahliyeler çözüm mü?

Birinci derece aile üyelerinin taşınması halinde evler tahliye edilebilirken, ihtarnamelere karşı uzmanlar uyarıda bulundu. Mahkeme kararıyla tahliye gerekçesi ispatlanmazsa bu ihtarnameler geçersiz olarak değerlendiriliyor.

Noterden tahliye ihtarnamesi nasıl geçerli olur?

Noterden tahliye ihtarnamesi nasıl geçerli olur?

Dünya'dan Leyla İlhan'ın aktardığına göre, İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ev sahibinin evini oğlu, kızı, annesi, babası ve ya da kardeşi gibi 1. derece akrabalarına vermesi halinde kiracıyı tahliye etme hakkı doğduğunu belirtirken, bunun yanında da başka geçerli sebeplerin ispatlanarak dava açılmasıyla mahkemenin de tahliye kararı verebileceğine dikkat çekti. Aşa, tahliye için bir de 10 yılın tamamlamış olması gerektiğin hatırlatırken, bu durumların dışında noter tahliyelerinin bir geçerliliği olmadığını belirtti.

Kanunen Almanya’dan oğlum gelebilir!

Kanunen Almanya’dan oğlum gelebilir!

Avukat Hanife Emine Kara, ev sahibi olup olmadığı fark etmeksizin herkesin noterden ihtarname gönderme imkanına sahip olması nedeniyle, önemli olanın 'ihtarnamede belirtilen iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı' olduğunu belirtti. 

'Almanya’dan oğlum gelecek' klişesinin hukuki karşılığının olduğunu belirten Kara, Türk Borçlar Kanunu 350. maddesinde “gereksinim nedeniyle kira sözleşmesinin sona ermesi'ni şu şekilde açıkladı:

Kiralayanın kendisi, eşi, altsoyu (oğlu/kızı), üstsoyu (annesi/ babası) veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Hangi durumlarda ihtarname gönderilebilir?

Hangi durumlarda ihtarname gönderilebilir?

Avukat Kara, yukarıdaki sebeplerin yanı sıra, kira borcunun aksatılması, beş yıldan uzun süreli ve beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedelinin artırılması, kira sözleşmesinde bulunan 10 yıllık uzama süresinin dolması gibi sebeplerle de ihtarname gönderebileceğini belirtti.

Kiracı dava açma hakkına sahip mi?

Kiracı dava açma hakkına sahip mi?

Ev sahibinin kendisi, 1. derece akrabaları ya da kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler sebebiyle boşaltılan evin 3. kişilere kiraya verilmesi halindeyse, kiracının tazminat hakkı bulunduğu vurgulandı. 

Hanife Emine Kara, haklı sebep olmaksızın, üç yıl dolmadan eski kiracıdan başkasına evin kiralanamayacağını vurgularken, 'yeniden kiralama yasağı' ismi verilen uygulamada kiracının dava açabileceğini de kaydetti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ferdi Çelik

Almanya’dan gelen oğlunun amk Rum işte.