onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Neredeyse Her Gün Kullandığımız Bu Ürünlerin Birçok Ülkede Farklı Sebeplerle Yasaklandığını Biliyor muydunuz?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Neredeyse Her Gün Kullandığımız Bu Ürünlerin Birçok Ülkede Farklı Sebeplerle Yasaklandığını Biliyor muydunuz?

5. benim biraz kafamı karıştırdı 🤔

Kaynak: https://brightside.me/creativity-cook...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Tavuk

İngiltere'de ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde, klor ile işlem görmüş tavuk satışı 1997'den beri yasak. Klor ile yıkama, salmonella ve diğer bakteriyel enfeksiyonların olasılığını azaltmak için kullanılır. Avrupa'da, bu yöntemin tehlikeli olduğu düşünülmektedir, çünkü yüksek klor içeriği de sağlığa zararlı olabilir. 2010 yılında aynı yasak Rusya'da da uygulanmaya başlandı.

9. Tahıl barları

Bütün dünyada, tahıl çubukları, yulaf ezmesi ve benzeri ürünler vitamin ve mineral içeren sağlıklı besinler olarak kabul edilir. Danimarka Veterinerlik ve Gıda İdaresi'ne göre bu barlar, düzenli tüketildiği takdirde çocukların karaciğer ve böbreklerini olumsuz yönde etkileyebilecek fazla miktarda “toksik” madde içeriyor. Ülkemizde, özellikle son dönemde oldukça popüler olan bu ürünler bu sebeple Danirmarka'da yasaklandı.

8. Soya sosu

Soya fasulyesi ve sosu ülkemizde pek tüketilen ürünler değil. Tüm dünyada yetiştirilen tüm soya fasulyelerinin %82'si genetik olarak değiştirilmiş. GDO'ların insan vücudu üzerindeki etkileri tam olarak incelenmedi ancak bazı Avrupa ülkelerinde, Rusya'da, Basra Körfezi ülkelerinde ve farklı eyaletlerde GDO'lu ürünler yasak. Dahası, soya sosunun tehlikeli bir kanserojen olan etil karbamat içerebileceği düşünülüyor.

7. Et

Sığır, domuz ve hindi eti genellikle ractopamin hormonu ile üretilir. Bu hormon bir hayvanın daha hızlı kilo almasını sağlar. Bilim adamları bu şekilde üretilen etin insanlara zararlı olabileceğini ve kalp-damar hastalıklarına yol açabileceğini söylüyor. Ractopamine ile üretilen et, bazı Avrupa ülkeleri, Çin ve Rusya da dahil 160 ülkede yasaklandı.

6. Cips

Patates cipsi ve olestra içeren cipsler, sentetik yağ içerdikleri için Kanada ve birçok Avrupa ülkesinde yasaktır. Bu yağ, vücudun faydalı maddeleri ve vitaminleri emmesini önler ve mide sorunlarına yol açabilir. Olestra, genellikle 'light' olarak belirtilen patates cipsi üretiminde kullanılır. Ayrıca, peynir, margarin, kraker, dondurma ve diğer ürünlerin içeriğinde de bu ürünün olup olmadığına dikkat etmeniz önerilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Elma

ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bir inceleme sırasında, elmanın %80'inin, meyvelerin daha uzun süre daha taze kalmasına yardımcı olan difenilamin (DPA) içerdiği ve böylece tüm dünyaya ihraç edilebilecekleri tespit edilmiştir. Avrupa'da, DPA'nın kansere neden olabilecek zararlı bir madde olduğu düşünülmektedir, bu yüzden elmalar 2012'den beri yasak.

4. Jelatin şekerler

Avrupa komisyonuna göre, küçük kaplardaki jelatin tatlılar, çocuklar için çok tehlikelidir çünkü boğulmaya sebebiyet verme riski vardır. Bu tatlılar, nem ile temas ettiğinde şişen ve boğazda sıkışıp kalarak Heimlich manevrasını imkansız kılan bir yapıya sahip olan konjac içerebilir. Bu ürün, Avrupa, Avustralya ve diğer bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

3. Ekmek

Avrupa ve Avustralya'da azodikarbonamid içeren ekmek (ADA, E927) yasaklanmıştır. ADA, unu beyaz yapmak için kullanılır ve ürünlerin daha uzun süre daha taze kalmasına yardımcı olur. Bu ürün alerji ve astıma neden olabilir.

2. Hazır patates püresi

Hazır patates püresi üretmek için genellikle bütilhidroksianisol (ВНА, Е320) kullanılır. Ulusal Sağlık Enstitüleri birçok çalışma yürütmüş ve bu koruyucu maddenin insan sağlığına potansiyel olarak zararlı olduğu sonucuna varmıştır. ВНА ayrıca şu ürünlerde bulunabilir; dondurulmuş gıdalar, çorbalar ve mayonez. Bu madde Japonya'da ve bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmıştır.

1. Margarin

Trans yağ tüketmek metabolizma sorunlarına, yüksek tansiyona ve kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir. Trans yağların oran olarak en yükseği margarinde bulunur; daha net olursak ürünün toplam ağırlığının yaklaşık %15'i. Trans yağlı gıdalar Kanada, Danimarka ve İsviçre'de yasaktır. Ek olarak, birçok ülkede, gıdada kullanılabilecek trans yağların miktarını sınırlayan yasalar var.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BONUS: Kaz ciğeri

Ülkemizde pek sık kullanılmasa da kaz ciğeri veya yağlı kaz ciğeri neredeyse tüm dünyada tüketilen bir üründür. Ancak bazı Avrupa ülkelerinde, İsrail, Avusturya, Arjantin ve bazı Amerikan eyaletlerinde bu yiyeceğin üretimi yasaklandı. Bu yasak zararlı maddelerle ilgili değil, daha çok hayvanların istismarı ile ilgili. Kazlar küçük kafeslerde tutulur ve karaciğerleri 7-10 kat büyüyene kadar bir tüp kullanılarak zorla beslenir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Kocaeli Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Yazma uğraşının her alanında kendimi geliştirmeye çalışırken, değişen dünya ile birlikte yazdıklarımla internet ortamında da yerimi aldım. 2017 yılında Onedio ailesine dahil oldum ve o günden beri çeşitli kategorilerimizde içerik ürettim. Son yıllarda ise sosyal medyada viral olmuş pek çok türde videoyu sizlerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
131
67
37
18
11
10
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lucinda Kane

Yiyecekler yasak değildir, içindeki bazı malzemeler yasaktır. Sallamasyon haber yapmayın.

mahşerin tatlısı

yiyecekler değil katkı maddeleri eklenmiş yiyecekler ve etik olmayan biçimde satışa sunulan hayvansal yiyecekler yasaklandı. clickbait.

Biracı Şişman

Margarin bizim ülkemize destanlarla sokulmuş resmen. Zamanında tereyağı kötülenmiş . Bitkisel margarin reklamlarını izleyin nasıl bir komplo olduğunu görecek... Devamını Gör