Göz kuruluğu ya da kuru göz hastalığı gözün nemlenmemesi sonucu ortaya çıkar. Göz kuruluğu, gözyaşı tabakasını bozan çeşitli nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Göz kuruluğu beş farklı nedenden ortaya çıkabilir.
Gözyaşı tabakasının kalitesinin azalması:
En üst tabaka:Buharlaşmanın önüne geçen ince yağ tabakasıdır. Yağlı lipid tabakada denir. Kapak kenarlarında bulunan meibomian bezleri tarafından salgılanır. Bu tabaka olmayan kimselerde aköz tabaka çabuk buharlaşır ve kuru göz hastalığı ortaya çıkar.
Orta tabaka: En kalın tabakadır. Gözyaşı bezleri tarafından üretilen ve yapısında tuz içeren bu tabaka gözü temizler. Aynı zamanda da yabancı cisim ya da irritanların gözden uzak durmasını sağlar. Bu tabakanın görevini yapamaması sonucunda yağ ve mukus birbirine temas eder. Bu da ipliksi bir gözyaşı oluşumuna sebep olur
Mukus Tabaka: En altta yani en içte olan tabakadır. Mukus tabaka gözün yüzeyini kaplar. Gözün yüzeyini kaplayacak miktarda mukus tabakası yok ise kornea yüzeyinde noktasal epitel defektler oluşabilir
Gözyaşı üretiminin azalması: Menopoz sonrasında hormonal değişikliklere bağlı olarak kadınlarda, 50 yaş ve üzeri kişilerde gözyaşı üretimi düşmektedir.
Romatizmal hastalıklar diyabet ve antidepresanlar, bazı alerji ya da hipertansiyon ilaçları gözyaşı üretiminin azalmasına neden olur. Lasik göz lazer tedavisi, katarakt cerrahisi gibi cerrahi işlemler, radyasyon gibi gözyaşı bezlerinde hasara yol açan durumlarda da gözyaşı üretimini etkiler.
Göz kapağı problemleri de kuru göz hastalığına neden olabilir: Göz kırpma hareketi gözyaşının gözün yüzeyine eşit miktarda dağılımını sağlar. Göz kırpma sıklığının azalması ve gözün açık kalma süresini artırmak buharlaşan gözyaşı miktarının artmasına neden olur. Bu sebep ile göz kapağının içe dönmesi (entropiyon )ya da dışa dönmesi (ektropiyon) gibi fiziksel göz kapağı hastalıkları ya da psikolojik nedenlerin sebep olduğu göz kırpma sayısının azalması kuru göz semptomlarına neden olabilir. Gözler arasındaki mesafe çok ise görme açısında değişiklik olabilir. Bu değişikliğe bağlı olarak, hava ile gözün temas eden boyutu değişir. Hava ile temas eden bölümün artması ile buharlaşma artar ve gözyaşı kuruluğu ortaya çıkar.
İlaçlar: Bazı antidepresanlar, doğum kontrol ilaçları, akne tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler gibi ilaçlar göz kuruluğuna sebep olabilir.
Diğer Nedenler: Rüzgar, klima sistemleri, güneş ya da kuru ortamlar gözyaşının buharlaşmasına neden olur Uzun süreli ekran kullanımı, araba kullanmak gibi aktiviteler göz kırpma sıklığını azaltır ve göz yüzeyini kurutabilir.
Yorum Yazın
Sakil sakil şeyler önermeyin millete. O bir numarada bahsedilen risinoleik asit siyanürden binlerce kat daha zehirli bir toksin. Eskiden doğu bloku ülkeleri ... Devamını Gör
kesin çare adam yapmış suya elektrik akımıyla gümüş iyon ve elektronlarını yüklüyor ses frekanslarıyla suya kod yüklüyor bu suyu göz damlası olarak göz kur... Devamını Gör