Görüş Bildir
Haberler
Ne Yapsanız Geçiremediğiniz Göz Kuruluğuna Çare Olacak Doğal Yöntemler

Ne Yapsanız Geçiremediğiniz Göz Kuruluğuna Çare Olacak Doğal Yöntemler

Başak Nur Süner
31.01.2018 - 13:20 Son Güncelleme: 04.07.2022 - 17:40

Toplumda sık rastlanan gözde rahatsızlık hissettiren ya da görme bulanıklığına yol açan göz kuruluğuna sahip olan bireyler göz sağlığını koruyacak tedbirler almalıdır.

Gözleriniz rüzgara ya da sıcağa karşı aşırı duyarlı ise ve kolayca kaşınıyor ve tahriş oluyorsa, kuru göz adı verilen sendroma sahip olma ihtimaliniz yüksektir. Tüm gün bilgisayar ekranına bakıyor olmak zorunda olmak da gözlerinizdeki kurumayı artırabilir.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz Kuruluğu Nedir?

Gözyaşının yetersiz olduğu durumda ortaya çıkar. Gözyaşı bezlerinden gelen sıvıların miktarındaki azalma gözyaşı zarının tepki vermesine neden olur. Bu hastalığın tanısı konulan bireylerde yeterli düzeyde gözyaşı salgısı yoktur, olsa da gözyaşında kalite bozukluğu bulunur.

Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan romatolojik rahatsızlıklar, tiroid bezindeki problemler, sivilce, depresyon ya da tansiyon ilaçları gibi pek çok faktör göz kuruluğunu tetikleyicidir.

Gözü nemli tutan ve koruyan tabakanın düzensiz çalışması sonucu göz kuruluğu ortaya çıkar. Gözü ıslak tutan ve koruyan tabaka gözü hem mikroorganizmalardan hem de dış etkenlerden korur.

Göz Kuruluğu Belirtileri

Göz Kuruluğu Belirtileri

Kuru göz hastalığı, gözyaşının hastanın gözünü yeteri miktarda nemlendirememesi durumunda ortaya çıkar. Bu yetersizlik, göz yüzeyinde iltihaplanma ve hasara neden olabilir. Genelde her iki gözde de ortaya çıkan, pek çok hastanın yaşadığı belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gözlerde batma, yanma ya da kaşınma hissi

  • Bulanık görme

  • Okuma sırasında gözlerin çabuk yorulması

  • Göz yorgunluğu

  • Gözleri sürekli gözleri kapatma isteği

  • Gözlerin içinde veya çevresinde saydam ve yapışkan salgı (lifli mukus)

  • Işığa duyarlılık

  • Birey yeni uyandığında gözlerini açmada zorluk yaşar.

  • Duman ve rüzgara karşı hassasiyet

  • Göz kızarıklığı

  • Gözlerde yabancı cisim hissi

  • Kontakt lens takmada zorluk

  • Tahrişe bağlı refleks göz yaşarması

  • Gece araç kullanımında zorluk

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğu ya da kuru göz hastalığı gözün nemlenmemesi sonucu ortaya çıkar. Göz kuruluğu, gözyaşı tabakasını bozan çeşitli nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Göz kuruluğu beş farklı nedenden ortaya çıkabilir.

Gözyaşı tabakasının kalitesinin azalması: 

  • En üst tabaka:Buharlaşmanın önüne geçen ince yağ tabakasıdır. Yağlı lipid tabakada denir. Kapak kenarlarında bulunan meibomian bezleri tarafından salgılanır. Bu tabaka olmayan kimselerde aköz tabaka çabuk buharlaşır ve kuru göz hastalığı ortaya çıkar. 

  • Orta tabaka: En kalın tabakadır. Gözyaşı bezleri tarafından üretilen ve yapısında tuz içeren bu tabaka gözü temizler. Aynı zamanda da yabancı cisim ya da irritanların gözden uzak durmasını sağlar. Bu tabakanın görevini yapamaması sonucunda yağ ve mukus birbirine temas eder. Bu da ipliksi bir gözyaşı oluşumuna sebep olur

  • Mukus Tabaka: En altta yani en içte olan tabakadır. Mukus tabaka gözün yüzeyini kaplar. Gözün yüzeyini kaplayacak miktarda mukus tabakası yok ise kornea yüzeyinde noktasal epitel defektler oluşabilir

Gözyaşı üretiminin azalması: Menopoz sonrasında hormonal değişikliklere bağlı olarak kadınlarda, 50 yaş ve üzeri kişilerde gözyaşı üretimi düşmektedir.

Romatizmal hastalıklar diyabet ve antidepresanlar, bazı alerji ya da hipertansiyon ilaçları gözyaşı üretiminin azalmasına neden olur. Lasik göz lazer tedavisi, katarakt cerrahisi gibi cerrahi işlemler, radyasyon gibi gözyaşı bezlerinde hasara yol açan durumlarda da gözyaşı üretimini etkiler.

Göz kapağı problemleri de kuru göz hastalığına neden olabilir: Göz kırpma hareketi gözyaşının gözün yüzeyine eşit miktarda dağılımını sağlar. Göz kırpma sıklığının azalması ve gözün açık kalma süresini artırmak buharlaşan gözyaşı miktarının artmasına neden olur. Bu sebep ile göz kapağının içe dönmesi (entropiyon )ya da dışa dönmesi (ektropiyon) gibi fiziksel göz kapağı hastalıkları ya da psikolojik nedenlerin sebep olduğu göz kırpma sayısının azalması kuru göz semptomlarına neden olabilir. Gözler arasındaki mesafe çok ise görme açısında değişiklik olabilir. Bu değişikliğe bağlı olarak, hava ile gözün temas eden boyutu değişir. Hava ile temas eden bölümün artması ile buharlaşma artar ve gözyaşı kuruluğu ortaya çıkar.

İlaçlar: Bazı antidepresanlar, doğum kontrol ilaçları, akne tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler gibi ilaçlar göz kuruluğuna sebep olabilir.

Diğer Nedenler: Rüzgar, klima sistemleri, güneş ya da kuru ortamlar gözyaşının buharlaşmasına neden olur Uzun süreli ekran kullanımı, araba kullanmak gibi aktiviteler göz kırpma sıklığını azaltır ve göz yüzeyini kurutabilir.

Göz Kuruluğuna İyi Gelecek Doğal Yöntemler

Göz kuruluğu normalde gözün ön bölümünü koruyan ve ıslak olmasını sağlayan tabakanın eksik veya düzensiz olması halidir. Peki ne yapsanız geçiremediğiniz göz kuruluğuna çare olacak doğal yöntemler nelerdir?

Not: Yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Kaynak:12

Hint yağı

Hint yağı

Hint yağı, tekerlekli sığır bitkisinin (Ricinus communis) tohumlarını presleyerek elde edilir ve yüksek düzeyde risinoleik asit içerir. Bu, kendisine doğal bir yağlama özelliği kazandırır ve ayrıca kuru gözlerle ilgili yanma ve kaşıntıyı hafifleten bir antienflamatuvar ajan olarak görev yapar.

1. Gözlerinize bir veya iki damla %100 organik hint yağı koyun.

2. Saf hint yağı bulunmaması durumunda, hint yağından yapılan göz damlaları da kullanabilirsiniz.

Bunu günde 2-3 defa uygulayın.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı yaygın olarak çeşitli amaçlarla kullanılır. Kaprik asit ve laurik asit gibi yağ asitleri içerir; bunlar cildiniz ve saçlarınız için faydalıdır.

1. Her iki gözünüze  de birkaç damla %100 organik  hindistan cevizi yağı koyun.

2. Birkaç kez kapatıp açarak gözlerinizin yağı emmesine izin verin.

Hızlı bir iyileşme için bunu her sabah ve gece gözlerinize uygulayın.

Vitaminler ve besinler

Vitaminler ve besinler

Kuru göz sendromu, herhangi bir vitamin eksikliğinin sonucu olabilir. Çalışmalar D, B12 ve A vitamini eksikliğinin durumun gelişimi ile ilişkili olduğunu kanıtladı. Dolayısıyla, bu vitaminlerden zengin gıdaları beslenmenize eklemeniz son derece önemlidir. Yumurta sarısı, tahıl, portakal suyu, havuç, ıspanak, brokoli ve tereyağı gibi gıdalar zengin vitamin D ve A kaynaklarıdır.

Ayrıca sardalya, somon, uskumru, ıspanak, soya fasulyesi ve chia tohumu gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaların alımını artırabilirsiniz. Omega-3 yağ asitleri, gözlerinizin yağlayıcı tabaka üretimini artırır. Bu besin maddeleri için takviyeleri de alabilirsiniz, ancak bunu doktorunuza danıştıktan sonra yapmanız önerilir.

Salatalık

Salatalık

Kurutulmuş gözleri tedavi etmek için salatalık en kolay ve en iyi ilaçlardan biridir.

1. Soğutulmuş bir salatalığı yuvarlak dilimlere kesin.

2. Acil bir rahatlama için onları kapalı gözlerinizin üzerine yerleştirin.

Gözlerinizi rahatlatmak ve yatıştırmak için günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca lokal uygulaması kuru gözler için kanıtlanmış bir çare olan A vitamini içerir.

Papatya çayı

Papatya çayı

Papatya, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkileri nedeniyle kuru ve iltihaplanmış gözleri hafifletmenin mükemmel bir yoludur. Doğal antienflamatuvar ve yatıştırıcı özellikleri gözlerdeki kayıp nemi telafi eder ve rahatsızlıktan kaynaklanan iritasyonu azaltır.

  • 1 tatlı kaşığı kuru papatya otu

  • 1 fincan sıcak su

  • Pamuk 

1. Bir fincan sıcak suya  bir çay kaşığı kuru papatya otu ekleyin.

2. 10 dakika demlenmesi için bekletin.

3. Buzdolabında soğutun

4. İki pamuğu papatya çayına batırın ve kapalı gözlerinize koyun, 10-15 dakika bekletin.

Rahatlayana kadar günde 3-4 defa uygulayabilirsiniz.

Rezene tohumu

Rezene tohumu

Rezene tohumları anetol denen organik bir bileşik içerir. Bu bileşik ve antienflamatuvar ve yatıştırıcı özelliklere sahip flavonoidler ve fenoliklerin varlığıdır. Rezene tohumlarının antienflamatuvar etkinlikleri, iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olabilir ve yatıştırıcı özellikleri gözlerindeki nemi korumak için kullanılabilir.

  • 1 çay kaşığı rezene tohumu

  • 1 su bardağı kaynar su

  • Pamuk

1. Bir çay kaşığı rezene tohumunu 10-15 dakika kaynar suda bekletin.

2. Biraz soğumasını bekleyin.

3. Pamuğu rezeneye batırın ve kapalı gözlerinizin üzerine koyun.

4. En az 10 dakika bekletin.

Bunu günde 2-3 defa yapın.

Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera, antienflamatuvar ve iyileştirici özellikler sergileyen etanol ve etil asetat gibi biyoaktif bileşikler içerir. Bu özellikler, kuru göz ve semptomların tedavisinde oldukça yararlı olduğunu ispatlayabilir. Buna ek olarak, aloe vera da serbest radikal hasarından gözlerinizi koruyabilen doğal bir antioksidandır.

1.Biraz aloe vera jeli alıp göz kapaklarınıza uygulayın.

Bunu günde en az iki kez yapın.

Lavanta yağı

Lavanta yağı

Lavanta yağı, antienflamatuvar, antioksidan ve analjezik özellikleri kuru gözlerin tedavisinde faydalı olabilir. Bu durum genellikle gözlerinizde tahrişe yol açar ve lavanta yağı anında yatıştırıcı ve rahatlatıcı etki yaratabilir.

  • 3-4 damla lavanta esansiyel yağı

  • 1 fincan ılık su

  • Temiz bir bez

1. Bir bardak suya birkaç damla lavanta yağı ilave edin.

2. Karıştırın ve temiz bir bezi bu solüsyona batırın.

3. Fazla suyu sıkın ve gözlerinize koyun.

4. 15-10 dakika tutun ve işlemi tekrarlayın.

Bunu her gün en az üç kez yapabilirsiniz

Papatya yağı

Papatya yağı

Papatya esansiyel yağı özellikleri, papatya çayı özelliklerine oldukça benzer. Antienflamatuvar özellikleri ile gözlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Yağ ayrıca dermatit gibi alerjik cilt koşullarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır ve bu nedenle kuru gözlerin de rahatlatılmasına yardımcı olabilir.

  • 3-4 damla papatya yağı

  • 1 fincan ılık su

  • Temiz bir bez

1. Bir fincan ılık suya birkaç damla papatya yağı ekleyin.

2. Karıştırın ve temiz bir bezi bu solüsyona batırın.

3. Göz kapaklarınızın üzerine koyun ve 10 dakika bekletin.

Bunu günde birkaç kez yapabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytinyağı

Zeytinyağı, oleik asit ve linoleik asit gibi yağ asitleri içerir; bu yağlar, gözlerdeki kayıp nemi telafi etmeye yardımcı olurlar. Ayrıca, gözlerdeki tahrişi ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve antienflamatuvar özellikler sergiler.

1. Parmak uçlarınıza birkaç damla sızma zeytinyağı alın.

2. Kapalı göz kapaklarınıza hafifçe masaj yapın ve birkaç dakika boyunca ellerinizle örtün.

3. Yağı yıkamayın. Cildiniz tarafından doğal olarak emilmesine izin verin.

Bu işlemi günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Balık yağı

Balık yağı

Balık yağı ile destekleme, kuru gözleri doğal olarak iyileştirmenin bir başka kanıtlanmış yoludur. Balık yağı zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır ve daha önce de belirtildiği gibi vizyon ve retinal sağlığı desteklediği kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, bu takviyeleri almadan önce doktorunuza danıştığınızdan emin olun.

Günde bir kez iki kapsül 1000-1200 mg balık yağı tüketin.

Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı, omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynağıdır. Eicosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) adı verilen iki farklı omega-3 asidine dönüştürülen alfa linoleik asit (ALA) içerir. Bu omega-3 yağ asitlerinin her ikisinin de kuru göz ve belirtileri tedavi ettiği kanıtlanmıştır. Bir çalışmada, kuru gözlerden muzdarip olan kişilere 2000 mg keten tohumu yağı verildi ve sonuçlar pozitifti.

Ayrıca ekstra faydalar için keten tohumu alımınızı takviyelerle artırabilirsiniz.Yine de, keten tohumu yağı takviyeleri ile devam etmeden önce bir doktora danışmanız önerilir.

Limon suyu

Limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu

  • 1/2 su bardağı su

1. Yarım su bardağı suya yarım tatlı kaşığı limon suyu ilave edin.

2. İyice karıştırın ve gözlerinizi 20-30 saniye yıkamak için bu çözeltiyi kullanın.

Bunu her sabah bir kere tekrarlayın. Sulandırılmamış limon suyu kullanmaktan kaçının.

Yeşil çay özü

Yeşil çay özü

Yeşil çay özütü, lokal olarak uygulandığında, kuru gözleri tedavi etmek için kanıtlanmış bir çare. Epigallocatechin gallate (EGCG), yeşil çaydan çıkarılan temel bileşenlerden biridir ve genellikle göz kurumasına bağlı yanmayı önlemeye yardımcı olan antienflamatuvar aktiviteler sergiler. Yeşil çay özütü ayrıca doğal bir antioksidandır ve gözlerinizin daha fazla tahriş olmasını önleyebilir.

  • 1-2 yeşil çay poşeti

  • 1 fincan sıcak su

  • Pamuk

1. Yeşil çay poşetlerini bir bardak sıcak suya koyun.

2. 10-15 dakika bekletin.

3. Biraz soğumasını bekleyin.

4. İki pamuk pedini yeşil çaydan geçirip kapalı göz kapaklarınıza koyun.

5. 10-15 dakika bekletin ve tekrarlayın.

Bunu her gün birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Bal

Bal

Bal jöleleri ve göz damlası, birçok göz rahatsızlığının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Oldukça antiseptik ve antienflamatuvar olan bal kolayca kuru gözlerin tedavisinde yardımcı olabilir ve ayrıca enfeksiyonu önleyebilir. Aynı zamanda kuru gözlerinizin yağlanmasına yardımcı olabilecek nemlendirme özelliklerine de sahiptir.

  • 1 yemek kaşığı %100 organik bal

  • 1/2 bardak kaynatılmış ve soğutulmuş su

1. Bir yemek kaşığı balı, yarım bardak kaynatılmış ve soğutulmuş suya ekleyin.

2. İyi karıştırın ve gözlerinize 1-2 damla damlatın.

Günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Sıcak kompres

Sıcak kompres

Sıcak kompreslerin nemi ve sıcaklığı gözyaşı zarınızın kalınlığını arttırdığı ve böylece kuru gözlerin rahat olduğu kanıtlanmıştır.

  • Temiz bir bez.

  • Bir kase sıcak su

1.Temiz bir bez alın ve bir kase sıcak suya batırın.

2. Fazla suyu sıkın ve ıslanmış bezleri 5-10 dakika boyunca kapalı gözlerinize koyun.

Günde birkaç kez tekrarlayın.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
114
29
18
17
11
9
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın