Nafaka Tartışmasına Ünlüler de Katıldı: 'Nafaka Hakkına Dokunma' Kampanyasına Destek Veren Ünlü Kadınlar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Nafaka Tartışmasına Ünlüler de Katıldı: 'Nafaka Hakkına Dokunma' Kampanyasına Destek Veren Ünlü Kadınlar
Süresiz nafaka tartışması hız kesmeden sürerken, 100 ünlü kadın Nafaka Hakkı Kadın Platformu'nun metnine imza attı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son dönemin en çok tartışılan konularından biri hiç şüphesiz ki süresiz nafaka...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tartışmalar sürerken, Nafaka Hakkı Kadın Platformu bir metin yayınladı ve nafaka hakkının değiştirilmemesi ya da geri alınmaması gerektiğinin altını çizdi.
Yalnızca nafaka hakkının değil, kadınların boşanma ve miras hakkı da dahil olmak üzere tüm kazanılmış hakların tehlike altında olduğunu vurgulayan metinde, toplumun tüm kesimlerinden kadınlara haklarına sahip çıkma çağrısı yapılıyor.
"Nafaka yerine kadının iş bulup çalışması ya da nafakanın devlet tarafından ödenmesi talep edilmektedir. Oysa ki, TÜİK 2018 verilerine göre Türkiye’de kadınların istihdam oranı yalnızca yüzde 29’dur ve bu rakam gerçekte çok daha düşüktür."
"Eğitim ve istihdam konusunda erkeklerle eşitsiz durumda olan kadınlardan asıl olarak ev kadını ve anne olmaları istenmektedir."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Ev kadını olarak evlilik yaşamı boyunca eş, çocuk, hasta ve yaşlıların bakımı ile uğraşmak durumunda bırakılan bu kadınlardan, boşandıkları anda mucizevi bir şekilde geçinmelerine yetecek ücretlerde işler bulmaları beklenmektedir."
"Devletin ücretsiz, kaliteli ve güvenilir kreş hizmetleri sağlamadığı koşullarda, çocuklara kimin bakacağından, bakıcının ya da kreşin ücretini kimin ödeyeceğinden kimse söz etmemektedir."
"Boşanmış ya da eşinden ayrı yaşayan kadınların % 75’inin fiziksel ya da cinsel şiddete, yüzde 80’inin ise duygusal şiddet/istismara maruz kaldığını göstermektedir."
"Kadınlar açısından tablonun bu kadar vahim olduğu bu koşullarda kazanılmış yasal bir hak olan Nafaka Hakkı’nın geri alınması, değiştirilmesi veya sınırlandırılması kadınları güçlendirecek bir adım olamaz."
"Aksine, evlilik sırasında ve sonrasında başta ekonomik şiddet olmak üzere, tüm şiddet ve ayrımcılık biçimlerini pekiştirip, kadınları daha da güçsüzleştirecektir."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Aralarında eski milletvekili Aylin Nazlıaka, iş insanı Ümit Boyner, yazar Latife Tekin, gazeteci Ayşenur Arslan, akademisyen Binnaz Toprak, şair Birhan Keskin ve müzisyen İlkay Akkayanın da bulunduğu 100 kadın “Biz aşağıda imzası olanlar, nafaka hakkına itiraz edenlerin; ayrıca çocukların velayeti, yasal mal rejimi, kadının boşanma ve miras hakkı, kadını şiddetten koruyan 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürüttükleri kampanyaları da kaygı ile izliyoruz' diyerek imzaladığı metne şuradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Kocası evlilik boyunca çalıştırmamış boşanınca da bir yaştan sonra iş bulması zor olan kadınlar var savunursam bir tek onlar için savunurum.Asena Atalay Şeym... Devamını Gör
2 ay evli kalıp 400 sene maaşa bağlamak inanılmaz derece salakça ve adaletsiz. Ayrıca bir kadının bir erkekten para dilenmesi filan ne bileyim..Çocuklar için... Devamını Gör
Tamam haklısın kadın kendi ayakları üzerinde durmalı. Ama bazen o ayakları başkalarınca kırılıyor. Okutulmuyor. Çalıştırılmıyor. Eğer kadın istihdamı bu ülke... Devamını Gör
Bu durum 20 , 30 yıllık biten evliliklerde olabilir zira o kadınlar için iş bulmak zor olacaktır. Ama 1 yıl evli kalıp ömür boyu nafaka almayı doğru bulmuyorum.