Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Moody's Türkiye'nin Notunu İndirdi; Hükümetin Tepkisi Gecikmedi
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Hükümetten ise bu karara tepkiler gecikmedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 'Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle hiçbir şekilde örtüşmemektedir' derken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de 'Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok, reformlara devam' dedi.
Başbakan Binali Yıldırım ise 'Bu değerlendirme kuruluşu 2 gün önce 'Türk ekonomisi 15 Temmuz'un şokundan kolayca çıktı' diyor. 2 günde ne değişti? Burayı anlayamadık, sormak gerek. Türk ekonomisi 3-5 değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek değil' ifadelerini kullandı.
BusniessHT'nin haberine göre Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetti.
Kurumdan yapılan açıklamada, ülkenin dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış ve özellikle büyüme ve kurumsal güçlülük gibi önceden kredi görünümünü destekleyen temellerde görülen bozulma nedeniyle notun 'Baa3' seviyesinden 'Ba1'e indirildiği belirtildi.
İki senedir artan dış kırılganlıkların son zamanlarda yaşanan siyasi belirsizlikler ve oynak yatırımcı algısı nedeniyle arttığına dikkat çeken Moody's, yabancı sermayeye bağımlı olması nedeniyle bu durumun Türkiye'nin kredi görünümünü olumsuz etkilediğini söyledi.
Moody's indirim kararının bir diğer nedeninin ise 'Türkiye'nin kurumsal gücünde yaşanan erozyon' olduğunu söyledi. 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimi öncesinde de gözlemlendiğini söylediği bu durumun son günlerde arttığını, bunun da önümüzdeki yıllarda hem büyüme performansına, hem de gerekli yapısal reformların hayata geçirilmesine olumsuz yansıyacağını belirtti.
Moody's, görünümün durağan olmasını ise bir tarafta ekonomik dirençte görülen erozyon sebebiyle artan riskler ve artan cari açık risklerine rağmen pozitif büyüme ve hükümetin güçlü mali performansıyla açıkladı.
Tek yatırım yapılabilir not veren Fitch kaldı
Günü 2,95 seviyelerinden tamamlayan dolar karar sonrası 2,97 sınırına dayandı.
Moody's'in indirimiyle beraber Türkiye'nin üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisindeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında kalmış oldu. Zaten Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notlandıran Standard & Poor's darbe girişimi sonrası Türkiye'nin notunu indirmişti.
Moody's Küresel Ülke Riskleri Birimi Kıdemli Müdürü Alastair Wilson, bu hafta içinde Reuters'a yaptığı açıklamada 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla Türkiye ekonomisindeki şokun büyük ölçüde ortadan kalktığını ve gözden geçirmeyi gelecek ay içinde bitirmeyi beklediklerini söylemişti.
Kuruluşun Türkiye'ye ilişkin 2016 takvimindeki bir sonraki potansiyel değerlendirme tarihi ise 2 Aralık.
Başbakan Yıldırım: 2 günde ne değişti, anlayamadık?
Moody's'in açıklamasına tepki gösteren Başbakan Yıldırım, 'Bu değerlendirme kuruluşu 2 gün önce 'Türk ekonomisi 15 Temmuz'un şokundan kolayca çıktı' diyor. 2 günde ne değişti? Burayı anlayamadık, sormak gerek. Türk ekonomisi 3-5 değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek değil' ifadelerini kullandı.
Başbakan Moody's'in kararı ile ilgili şunları söyledi:
Bizim değerlendirmemiz çok açık. Bunu görmek için 16 Temmuz'a gitmek lazım. Türkiye darbe girişimiyle karşı karşıya kalıyor, ekonomik göstergelerde kayda değer değişiklik olmuyor. Merkez Bankası piyasaya para vermek ihtiyacı duymuyor.
Vatandaş para çekmiyor, döviz bozdurarak piyasaya veriyor. Ekonomi tıkır tıkır işliyor. Mali disiplin gözardı edilmiyor. Ekonomimizde, yatırım en önemli önceliğimiz. Ekonomiye destek en önemli önceliğimizdir. Darbeye rağmen birçok yapısal düzenleme yaptık. Bu değerlendirme kuruluşu 2 gün önce 'Türk ekonomisi 15 Temmuz'un şokundan kolayca çıktı' diyor. 2 günde ne değişti? Burayı anlayamadık, sormak gerek.
Türk ekonomisi 3-5 değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek değil. Dünyanın hangi ekonomisinde 27 çeyrek ard arda büyüme sağlayan ülke var? Etrafımızda savaşlar var, turizm alanında bir yavaşlama yaşadık ama seneye onu da düzelteceğiz. Bu değerlendirmelerin tarafsız olduğunu düşünmüyoruz. Algı oluşturma gayretlerini görüyoruz. Buna benzer konular önümüze gelecektir. 2001'de yerle bir olmuş ekonomiden bugün 1'ken 3 olmuş, mega projeler hız kesmeden devam eden bir Türkiye var. Bizim kaynağımız milletimizdir.
Başbakan Yardımcısı Şimşek: Durmak yok reformlara devam
Moody's'in kararını 'Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok, reformlara devam.' sözleriyle değerlendiren Mehmet Şimşek Türkiye'nin temellerinin sağlam ve şoklara karşı dirençli olduğunu söyledi.
Şimşek, birçok iç ve dış şoka rağmen ekonominin küresel kriz sonrası dönemde yüzde 5,2 büyüdüğüne de işaret etti.
Zeybekci'den tepki: Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle örtüşmemekte
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle hiçbir şekilde örtüşmemektedir' yazdı.
Zeybekci, 'Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yüzde 3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Moody's’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın
kafana göre kayyum ata ,bankalara tehditle iş yaptır ,hukuk sistemini tamamen biat sistemine çevir , herhangi bir eleştiriyi kabul etme , bulduğun her millet... Devamını Gör
ımyeh genelkurmay, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, ve diğer kuruluşlar bunu düşünememişti. haklısın dostum
Ülke her acıdan cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. akp'nin 15 yıllık iktidarı bize en az 50 yıla mal old, gitseler bile toparlamak çok ama çok uz... Devamını Gör
Neler saçmalıyosun ? Kendin de inanıyomusun buna
kredilendirme kuruluslarinin objektifligi tartisilabilir ama yakin zamanda turkiyenin kurumsal yapisini kaybedip, tek kisinin iki dudagina bakan muz cumhuriy... Devamını Gör