Modern Sanat ve Tarih İç İçe: Gezerken Kaybolmak İsteyeceğiniz Yeldeğirmeni Sokakları İçin 'Kaybolmama' Rehberi
Modern Sanat ve Tarih İç İçe: Gezerken Kaybolmak İsteyeceğiniz Yeldeğirmeni Sokakları İçin 'Kaybolmama' Rehberi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İstanbul’un ilk apartman yerleşiminin görüldüğü semtlerden biri olan Yeldeğirmeni adını 1. Abdülhamid tarafından İstanbul’un un ihtiyacını karşılanması için yaptırılan dört tane yel değirmeninden alıyor.
Buradan Teyyareci Sami Sokağı’na doğru devam ettiğinizde karşınıza Alman sanatçı Dome’un yaptığı mural çıkacak.
Teyyareci Sami Sokak’tan, Misak-ı Milliye Sokağı’na devam ettiğinizde Amose’un yaptığı “Family” muralı; sol tarafınıza baktığınızda ise Lonal’ın muralını göreceksiniz.
Nakil Sokak boyunca devam ettiğinizde ise karşınıza içeride Türkiye’ye ait çeşitli gazozları bulabileceğiniz Yeldeğirmeni Gazozcusu çıkacak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Talimhane sokağının sonuna doğru yürüdüğünüzde ise Alex Maaksiov’un muralını; Sepe ve Chazme’nin birlikte yaptığı “İstanbul” muralını ve Mariusz Waras’ın 2014 yılında yapılan dünyanın en iyi 20 muralı arasında gösterilen “City” muralını göreceksiniz.
Karakolhane Caddesi’nde ilerlerken sağ tarafınızda 1961 yılında yapılan Ayios Yorgios Rum Ortodoks Kilisesi’ni göreceksiniz. Yapım tarihi itibariyle Türkiye’de en son yapılan kilise olarak biliniyor.
Cadde üzerinde sol tarafta göreceğiniz İskele Sokağı’na saptığınızda karşınıza 1895 yılında Fransız Assomption cemaati tarafından kurulan Saint Euphemie Ortaokulu ve ortaokul için kurulan Eglise Notre Dame Du Rosaire Kilisesi’ni göreceksiniz.
Bulunduğunuz noktada arkanıza döndüğünüzde ise sol tarafınızda ilk Türk Apartmanı olarak bilinen Celal Muhtar Apartmanı’nı göreceksiniz.
İskele sokakta ilerlediğinizde Haydarpaşa Gar'ını inşa etmeye gelen İtalyan mühendislerin, kendilerine yaşam mekânı olarak yaptıkları Valpreda Apartmanı (İtalyan Apartmanı)’nı göreceksiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Valpreda Apartmanı’nın bulunduğu diğer bir sokak olan Akif Bey Sokağı’nı takip edip; Macit Erbulak Sokağı’na ulaştığınızda sağ tarafa doğru devam ederseniz Şilili sanatçı Intı’nin muralı karşınıza çıkacak.
Fırını geçince Güney Afrikalı ressam Freddy Sam’in “In Dreams” adlı muralını ve Haydarpaşa Garı inşasında çalışan Alman mühendis ve mimarların kendilerine lojman olarak yaptıkları Sünget Apartmanı’nı göreceksiniz.
Macit Erbulak Sokağını bitirip sol tarafa Kır Kahvesi Sokağı’na döndüğünüzde Alman Sanatçı Grubu Captain Borderline’nın üyeleri Dabtar & Shanti’nin ve Arlin Graff’ın yaptığı muralı görüp fotoğraflayabilirsiniz.
Yürümeye devam ettiğinizde ise gördüğünüz Yeldeğirmeni Kurukahvecisi’nde soluklanıp bir Türk kahvesi içebilirsiniz.
Kurukahveciden sonra sol tarafa doğru devam ettiğinizde karşınıza çıkan köprüye ilerlemeden önce sağ tarafta kalan Uzun Hafız Sokağı’na doğru ilerlediğinizde Kadıköy’ün Oyuncak Evi’ni görüp fotoğraflayabilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sokağın bitiminde Ayrılık Çeşmesi bulunuyor. Eskiden Bağdat seferine çıkan insanların buradan uğurlanması ve uğurlayan kişilerin de buradan ayrılmaları sebebiyle çeşmeye bu ad verilmiş.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ulaş'tan güzel bir içerik daha. İki yıl kadar oturduğum mahalle izzettin sokak furyasına bende katılmıştım. Deniz manzaralı yokuşları, fırınları, eski yapıla... Devamını Gör
Şu an haberini yaptığınız için cok üzgünüm. İnstagram kitlesi akın edecek
O duvar resimlerini yapan sanatçılar, gizli saklı kalsın, ben çiziyorum aman sakın kimse bunları görmesin diye yapmıyorlar o resimleri. Bu haberi yaptıkları... Devamını Gör
Gerçekten kaliteli bir paylaşım tebrikler Ulaş bey