onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Milli Mücadele Dönemini Konu Alan 7 Kitap Önerisi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Milli Mücadele Dönemini Konu Alan 7 Kitap Önerisi

Koray Kaya
02.12.2019 - 15:18

Türk Tarihi’nin dönüm noktalarından biri olan Milli Mücadele, Türk romanının ele aldığı önemli konulardan biridir. Hemen her dönemde Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen romanlar yazılmış, yazarlar tarihimizin önemli bir dönemeci olan bu mücadeleyi çeşitli vesilelerle romanlarına taşımışlardır. Türk Milleti’nin kaderini değiştiren bir savaş olduğu için 1922’den günümüze uzanan süreçte çeşitli şekillerde romanlara yansıdığı görülür.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Ateşten Gömlek - Halide Edip Adıvar

1. Ateşten Gömlek - Halide Edip Adıvar

Halide Edip’in Milli Mücadele yıllarında yazdığı romanı Milli Mücadele’nin hikayelerinden biridir. Romanın adını Yakup Kadri’den aldığını eserin başında bir mektupta yazar. Selim İleri “Halide Edip, Ateşten Gömlek’te bir toplumun, bir ulusun yeniden varoluş mücadelesini aynı şiddetle, aynı buhranla, adeta nöbetler içinde söylüyor.” diyor.

2. Sodom ve Gomore - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

2. Sodom ve Gomore - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Mondros Mütarekesi imzalandığında Karaosmanoğlu, üç yıldır İsviçre’de tedavide bulunmaktadır, ülkesi ve milleti üzerinde oynanan oyunları yabancı basından takip etmektedir. Okudukları ve gördükleri onu çok etkiler, ülkesine döner. Lakin bıraktığı ile bulduğu ülke artık aynı değildir; çünkü İstanbul galip devletlerce işgal edilmiş, birçok arkadaşı İstanbul’dan sürülmüş ve işgalci kuvvetlerle yakın ilişkiler kurmaya çalışan yeni bir tür insan peyda olmuştur. Sodom ve Gomore romanı böyle bir İstanbul’u anlatmaktadır.

3. Sancak - İstiklal Mehmet Işık

3. Sancak - İstiklal Mehmet Işık

Tarihçi-Yazar Mehmet Işık’ın

kaleminden çıkan SANCAK-İstiklâl romanında bu toprakların gerçek sahibi olan

kadim Türk milletinin umutlarının hüzünlü fakat onurlu öyküsünü; dün olduğu

gibi bugün de türlü oyunlarla karşı karşıya getirildiğini görecek; bu oyunları

bozmanın yegâne yolunun da birlik, beraberlik ve ‘damarlarımızdaki asil kanda’

saklı olduğuna şahitlik edeceksiniz.

4. Halas - Mehmet Rauf

4. Halas - Mehmet Rauf

Konusunu Kurtuluş Savaşı’ndan alan Halas (Kurtuluş), Mehmet Rauf’un yazdığı son romandır. Mehmet Rauf’un savaş sonrasında, aralarında Halide Edip’in de bulunduğu birkaç arkadaşıyla beraber çıktığı İzmir yolculuğunda tanıklık ettiği olayları anlatır. Mehmet Rauf, romanında Milli Mücadele dönemine yer vermekle birlikte dönemi, tarihi ve milli bağlamının yanında aşk ilişkileri bağlamında sergilemeye çalışmıştır.

5. Esir Şehrin İnsanları - Kemal Tahir

5. Esir Şehrin İnsanları - Kemal Tahir

Kemal Tahir’in Esir Şehrin İnsanları 1952’de Yeni İstanbul’da tefrika olarak yayınlandı. Roman, Mütareke yıllarında işgal altındaki İstanbul’u anlatır. Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu (1962) adlı romanlarında Mütareke İstanbul’unu, Milliciler’in sıkıştığı bir mekan olarak işler. Burada yer yer Milli Mücadele’ye de değinilmekle birlikte esas olarak toplumun yozlaşmışlığı, çürümüşlüğü konu edinilir. Yorgun Savaşçı’da (1965) ise Esir Şehir dizisindeki Milliciler Anadolu’dadır artık.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Var Olmak - İlhan Tarus

6. Var Olmak - İlhan Tarus

İlhan Tarus’un ilk ciddi roman denemesidir. “Bu roman Kurtuluş Savaşı’nın unutulmaz şehitlerine ithaf edilmiştir” sözü romanın başında verilmek suretiyle yazar eserini destanlaştırmak ve ona değer katmak istemiş olabilir. Eserde Çanakkale Biga’da I. Dünya Savaşı’nın hemen ardından toplumsal yaşam, işgal yıllarının bölge insanına etkisi ve dönemin genel yapısı gözler önüne serilir.

7. Kalpaklılar - Samim Kocagöz

7. Kalpaklılar - Samim Kocagöz

Samim Kocagöz, Kurtuluş Mücadelemizi anlatan romanı Kalpaklılar için “Yirmi yıl önce, yazıya ilk heves ettiğim günlerden beri, Kurtuluş Savaşımızın kahramanlıklarını, bir ulusun sömürgecilere karşı nasıl ayaklanıp direndiğini, özgürlüğünü nasıl kurtardığını yazmak en büyük amacım oldu. Bu amaç, sadece bir heves değil, rahmetli babamın, babalarımızın, ağabeylerimizin anılarına bir saygı borcu oldu.” der. Kalpaklılar’ın devamı ise Doludizgin romanıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın