Görüş Bildir
Haberler
Merkez'den İhracatçıya TL'ye Dönüş Zorunluluğu Geldi!

Merkez'den İhracatçıya TL'ye Dönüş Zorunluluğu Geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Yabancı Para Reeskont Kredisi kullanacak firmalara döviz mevduatlarının bir kısmını TL hesabına çevirme zorunluluğu getirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yüzde kaç oranında TL'ye dönüşüm yapılacak?

Yüzde kaç oranında TL'ye dönüşüm yapılacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ihracatçıya sunduğu kredi imkanında döviz mevduatlarından TL'ye dönüşüm şartı getirdi.

Bloomberg HT haberine göre, TCMB, İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatında yaptığı değişiklikle Yabancı para cinsi reeskont kredisi kullanacak firmaların, 

  • 30 Nisan 2022 tarihine kadar gerçekleşecek kullanımlarda döviz tevdiat hesapları ve katılma fonlarının en az yüzde 10’unun, 

  • 1 Mayıs ile 31 Temmuz 2022 tarihi arasında gerçekleşecek kullanımlarda ise en az yüzde 20’sinin 

Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması veya dönüşeceğine ilişkin taahhütte bulunulması şartı aranacağını belirtti.

1 Ağustos 2022 tarihi ve sonrasında yapılacak kullanımlarda ise döviz tevdiat hesapları ve katılma fonlarının en az yüzde 20’sinin Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşmüş olması zorunlu hale getirildi.

Reeskont kredilerinin rezervlere katkısının artması bekleniyor

Reeskont kredilerinin rezervlere katkısının artması bekleniyor

Reeskont kredilerinin TCMB döviz rezervlerine katkısı 2021 yılında 21,1 milyar dolar olmuştu. TCMB'nin Para ve Kur Politikası yıllık sunumunda ise, reeskont kredileri kanalıyla 2022 yılında 16,6 milyar doların TCMB net rezervlerine gireceğinin kesinleşmiş olduğu, 1 Ekim 2021 tarihinde uygulamaya alınan düzenleme ile 2022 yılında rezervlere sağlanacak katkının 2021 yılına kıyasla daha fazla gerçekleşmesinin beklendiği belirtilmişti.

Söz konusu düzenleme ile toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar ABD dolarına yükseltilmiş, bu limitin 5 milyar ABD doları karşılığının Türk lirası reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
8
5
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ortalık karışık

buna karşılık ülkenin dışarıdan aldığı ürünlerin fabrikalarını kurdun mu peki ?