onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meclis Başkanı ’Yeni Anayasa’ İçin Harekete Geçti

Meclis Başkanı ’Yeni Anayasa’ İçin Harekete Geçti

Onedio Medya
08.01.2016 - 12:12 Son Güncelleme: 08.01.2016 - 12:59

TBMM Başkanı Kahraman, yeni anayasa çalışmaları için dört partinin genel başkanına mektup göndereceğini açıkladı ve ekledi:  'Bence yeni bir anayasa çıkar'

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, çoğulcu, demokratik bir yapıya kavuşmayı sağlayacak yeni bir anayasa inşa etmeleri gerektiğini belirterek, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde bu ihtiyacı birçok defa dile getirdiğini ve yeni bir anayasa ihtiyacını birçok defa vadettiklerini söyledi. 

TBMM'nin 24. Dönem'inde grubu bulunan 4 siyasi partinin katılımıyla her partiden eşit sayıdan katılımla 12 kişilik Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, 'Komisyon uzun bir süre çalışarak önemli mesafeler kat etti. 77 toplantı gerçekleştirdi 160 sivil toplum kuruluşunu dinledi. 165 üniversiteden, 78 il barosundan, 60 siyasi partiden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek yargı organları, sendikalar, 19 bin dernek ve vakıf, ulusal ve yerel televizyon kanalı ve radyolardan görüş istedi. Anayasa hukukçusu akademisyenlerle toplantılar yapıldı ve görüşleri alındı' diye konuştu. 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapanlara ve çalışmalara çeşitli şekilde katkı sunanlara teşekkür eden Kahraman, şöyle devam etti: 

'Bu çalışmalardan yeni dönemde azami ölçüde faydalanılacağı, kalınan noktadan yola çıkarak zaman kaybının önleneceği tabiidir. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı temaslar sonucunda siyasi partilerimizin yeni bir anayasa çalışmalarının başlatılması noktasındaki olumlu yaklaşımları da göz önünde bulundurarak TBMM'de grubu bulunan 4 parti; AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Sayın genel başkanlardan, yeni bir uzlaşma komisyonu kurmamız ve önceki komisyon gibi her partiden 3 kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmemiz için yardım ve desteklerini beklemekteyim. TBMM'nin 26. Dönemi'nin büyük bir başarısı ve hizmeti olacak yeni bir anayasanın ortaya çıkmasını diliyorum.'

'Katılacaklarını zannediyorum, temenni ediyorum'

'Katılacaklarını zannediyorum, temenni ediyorum'
aa.com.tr

Kahraman, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın komisyonla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, Meclis'te grubu olan 4 partinin genel başkanlarına mektup yazacağını ve davetini ileteceğini belirterek, 'katılacaklarını zannettiğini ve temenni ettiğini' söyledi.  

'Yeni anayasa konusunda muhalefet partileri parlamenter, iktidar ise başkanlık sistemi vurgusu yapıyor. Buradan yeni anayasa çıkar mı' sorusuna Kahraman, şu yanıtı verdi: 

'Bence yeni anayasa çıkar. Niye çıkar? Bir kere 1982 Anayasası'nın, 1980 askeri rejiminin kabul etiği anayasanın uygun olmadığı, gelişime mani olduğu, çoğulcu demokratik sisteme, hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade ediliyor. Düşünün 17 kez değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş. Yüzde 63,8 eder. Yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça... Hiç kimse bunun böyle devamını istemez. Şu veya bu şekilde muhakkak ki anlaşma olacaktır. Ben bundan çok ümitvarım. Bütün partiler beyannamelerinde hep bu ihtiyacı ortaya koymuşlardır. Neden birleşilmesin, niye ayrı olunsun. Bir ihtiyaç olduğu ortada. Bir konsensüs sağlanacağına ben yürekten inanıyorum.'

'İçtüzük için birer kişi rica edeceğim'

'İçtüzük için birer kişi rica edeceğim'
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kahraman, 'Centilmenlik olarak eşit sayıda üye isteyeceksiniz ama bu durum, en baştan uzlaşmayı önleyici bir şey olmayacak mı? Muhalefet partileri başta başkanlık sistemi olmak üzere, bazı konularda olumsuz oy kullanacaklardır. Komisyon çalışması bu durumda nasıl bitecek' sorusuna da şu karşılığı verdi:

'Çok peşin bir hüküm verdiniz, baştan öyle bir hüküm vermeyelim. Bu, Meclis'teki Anayasa Komisyonu değil, orada partilerin milletvekili sayısına göre üyeleri var. Burada karşılıklı görüşme, anlaşma ve uyuşma var. İçtüzük için birer kişi rica edeceğim, burada üç kişi, partilerin bir de temsilcisi. Güzel bir çalışma olacaktır. Burada oranı kullanıp da burası nihai bir karar merciymiş gibi, o nispetleri düşünmenin uygun olacağını düşünmüyorum. Geçen dönemdeki tatbikatın da yanlış olduğunu zannetmiyorum.'  

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
3
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın