Liderler İslâm İşbirliği Teşkilâtı Zirvesi İçin İstanbul'da
Türkiye’nin şartlarından biri, İsrail’in Gazze üzerindeki ablukasının kalkması
Al Jazeera Türk muhabiri Ece Göksedef'in haberine göre, Türkiye’nin şartlarından biri, İsrail’in Gazze üzerindeki ablukasının kalkması. İsrail’in Gazze’ye yönelik eylemlerinin konuşulacağı oturumda, Türkiye-İsrail görüşmeleri ve bunun bölgeye etkisi de görüşülecek. Filistin Devlet Başkanı Abbas da zirveye katılıyor.
Zirvenin önemli gündem maddelerinden biri de ‘terörizm ve şiddete varan aşırıcılıkla mücadele’ ve İslamofobi olacak. 57 üye ve beş gözlemci ülkeden (KKTC, Rusya, Tayland, Orta Afrika Cumhuriyeti, Bosna-Hersek) oluşan birliğin 13. Zirvesi “Adalet ve Barış için Birlik ve Beraberlik” temasıyla toplanacak ve iki gün sürecek.
Mısır Dışişleri Bakanı ilk kez Türkiye’de
Türkiye’nin İİT dönem başkanlığını Mısır’dan devralacağı zirvede birçok ülke devlet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Darbeden bu yana ikili ilişkilerin gerildiği ve diplomatik temsil düzeyinin düşürüldüğü Mısır’dan ise Dışişleri Bakanı Semih Şükrü katılıyor. Bu, Mısır’daki darbe yönetiminden Türkiye’ye yapılan en üst düzey ziyaret olacak.
Erdoğan, İslâm İşbirliği Teşkilâtı Zirvesi'ne katılan devlet başkanları onuruna Savarona’da akşam yemeği verdi
Kralı Selman dün özel uçağıyla İstanbul'a gelmiş ve havalimanı apronunda 50'yi aşkın lüks araç hazır bekletilmişti...
Ruhani, zirvenin ardından resmî ziyaret için kalıyor
Irak ve Suriye’de görüş ayrılığının yaşandığı İran’dan da Cumhurbaşkanı Ruhani gelecek. Dışişleri Bakanı Zarif’in planlanan ziyareti uzun süre görüş ayrılıklarından kaynaklı gerilim sebebiyle gerçekleşmemiş, Başbakan Davutoğlu Mart ayı başında Tahran’a giderek gerilimi düşürecek önemli bir adım atmıştı. Davutoğlu’nun ziyaretinin ardından zirveye katılmak üzere İstanbul’a gelen Ruhani, zirvenin ardından bir gün daha Türkiye’de kalarak resmi bir ziyarette de bulunacak. Erdoğan ile baş başa görüşecek.
Erdoğan: 'Mezhepçilik fitnedir'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da toplanan İslâm İşbirliği Teşkilâtı Zirvesi’ndeki açılış konuşmasında 'Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik fitnesi geliyor, ırkçılık fitnesi geliyor. Her zaman ifade ettiğim gibi benim dinim Sünnilik de değildir Şiilik de değildir, benim dinim İslam'dır' diye konuştu.
'İslâm ülkeleri içinde yaşanan terör olaylarına ve benzeri krizlere karşı, başka güçlerin müdahil olmasını beklemek yerine teröre karşı İslâm ittifakı girişimi aracılığıyla çözümü kendimiz üretmeliyiz' diyen Erdoğan konuşmasında ayrıca 'bağımsız Filistin vurgusu' yaptı ve şöyle devam etti:
'Filistin ile birlikte tüm bölgede kalıcı barış sağlanmasının yegane yolu bir an önce işgalin sona ermesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin'in kurulmasıdır.'
Davutoğlu: 'Ortak tavır sergilemeliyiz'
Başbakan Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi kapsamında katılımcılar onuruna verdiği öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, İslam medeniyetinin bugünkü temsilcileri olarak dünyaya barış ve adalet mesajı vermek üzere bugün İstanbul'da bir araya geldiklerini aktaran Davutoğlu, 'Bir taraftan da çok güçlü bir iç muhasebe yapmak durumundayız. İslam zirvesi bu çerçevede İslam dünyasının yeniden uyanışına, İslam dünyası için de barışın, adaletin hakim olmasına ve dünyaya da İslam dinini, mübarek dinimizi en iyi şekilde anlatmamıza vesile olmasını diliyorum' şeklinde konuştu.
IŞİD, mezhepçi akımlar ve birtakım aşırı akımlara dikkati çekerek, İslam dünyasının aşırılıklarla anılmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, 'İslam dünyasının liderleri olarak İslam dininin barış mesajını en iyi şekilde iletmeliyiz' dedi.
Dünyada bugün İslam diniyle ilgili olarak oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıya da hep beraber ortak bir tavırda buluşmaları gerektiğine işaret eden Davutoğlu, 'Özellikle İslamofobi yönünde Batı toplumlarında ortaya çıkan tavırlar bugün İslam dünyasının ve İslam dininin yanlış anlaşılmasına sebebiyet veren bir kültürel, psikolojik atmosfer oluşturuyor, buna karşı da ortak bir tavırda buluşmalıyız. Nerede bir İslamofobik çalışma varsa sesimizi birlikte yükseltmek durumundayız' diye konuştu.
Yorum Yazın
Araplarla birlik olunmaz, TURK birligi olursa olur
Türkiye'nin bu birliğin içinde ne aradığını merak ediyorum.Anayasa'da ülkenin dini islam'dır mı yazıyor?Bildiğim kadarıyla hayır.
araplaşma zirvesi yani ? zaten bunların istediğide bu
Aynen öyle 751 yılından beri bu araplaşma durumu mevcut. İslam kültürü ile arap kültürünü karıştırdık sonuç olarak kadın dövme, başlık parası, kadınlara hak ... Devamını Gör