Kronikleşen Sorun Üniversitede Ders Oluyor: Çalışan Mutluluğunda 45 Ülke Arasında 41. Sıradayız
Great Place to Work tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye iş yerinde mutluluk sıralamasında 45 ülke arasında 41. sırada yer aldı.
Nörobilim alanında yapılan araştırmalar mutluluğun ya da mutsuzluğun tamamıyla beynimizdeki kimyasallardan kaynaklandığını gösteriyor.
Son 20 yılda insan kaynakları sistemlerinde ve iş yerlerindeki fiziksel şartlarda yapılan iyileştirmelere rağmen çalışan mutluluğu her geçen gün azalıyor. Great Place to Work verilerine göre, Türkiye, 45 ülke arasında çalışan mutluluğunda 41. sırada yer alıyor.
Ayrıca OECD tarafından yayımlanan İstihdam Görünümü Raporu'na göre, Türkiye’de çalışanlar yılda 1.832 saatini iş yerinde geçiriyor.
"İyi niyetle yaptığımız çoğu şey bizi mutsuzluğa sürüklüyor"
Fortune Türkiye'nin aktardığına göre, Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlenen Joy.ology seminerinde iş dünyasından 300’ün üzerinde katılımcıya iş yerinde mutlu olmanın sırlarını anlatan Prof. Dr. Türker Baş, 'Kendimizi ve çalışanlarımızı nelerin mutlu edeceğini bilmediğimizden, iyi niyetle yaptığımız çoğu şey bizi mutsuzluğa sürüklüyor. Bu tabloyu değiştirmek için öncelikle aynı hataları yapmayı bırakmamız ve mutluluğa farklı bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekiyor' dedi.
"Mutluluğu dar bir çerçevede arıyoruz, rutinin dışına çıkmalıyız"
Günümüzün çalışma şartlarının insanlar üzerinde yarattığı problemlere ve gerçek mutluluk için somut ve uygulanabilir modellere dikkat çeken Türker Baş, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizleri mutsuz eden şeyleri doğru tanımlayabilirsek yapacağımız ince ayarlarla gerçek mutluluğu yakalayabiliriz. Mutlu olmayı garanti altına almak için daha önceki yıllarda memnun kaldığımız otelleri, tatil beldelerini seçiyoruz. Oysa beynimiz mutluluk kimyasallarını yeni, farklı durumlarda salgılıyor. Kendimizi yeterince mutlu hissedemeden geri dönmemizin nedeni, riske girmemek. Diğer hata ise mutluluğu sadece tatil dönemi ile sınırlandırmak. Tatil öncesi yapılan planlamalar ve tatil sonrasındaki anılar da mutluluk kaynağı. Mutluluğu bilmeden dar bir çerçevede arıyoruz. Aynı planları tekrarlamak yerine rutinin dışına çıkmalıyız.”
Dersimiz: “İş yerinde mutluluğun temelleri”
Türkiye 5 sıra geriledi ve sıralamada 74. ülke oldu...
Öte yandan, 2018 Dünya Mutluluk Raporu'na göre Finlandiya bu yıl en mutlu ülke bayrağını Norveç'ten devralarak ilk sıraya oturdu.
Euronews'in aktardığına göre, geçen yıl bir önceki yıla göre 9 basamak yükselerek 69'uncu olan Türkiye son raporda ise 5 sıra gerileyerek 156 ülke arasında 74'üncü sırada yer aldı.
Rapor, ülkelerde kişi başına düşen gayri safi milli hasıla, ortalama yaşam süresi, sosyal yardım, özgürlük, güven ve refah gibi altı maddenin puanlamasına göre hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler'in bağımsız uzmanları görevlendirdiği çalışma kapsamında halka sosyal destek, kişisel özgürlükler, devlet içi yolsuzlukla ilgili sorular yöneltiliyor.
En mutlu İskandinav ülkeleri, en mutsuz Afrikalılar
Sıralamada 17 sıra yükselen Togo en çok basamak atlayan, 82'inci sıradan 102'ye düşen Venezuela ise mutluluk seviyesinde en çok gerileyen ülke oldu.
En mutlu ülke Finlandiya'yı sırasıyla, Norveç, Danimarka, İzlanda ve İsviçre takip etti.
Listeye göre en mutsuz beş ülkenin çoğu Afrika'dan: Yemen, Tanzanya, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Burundi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Sosyal yaşamı olmayan bir halk mutlu olamaz.Parasız sosyal yaşam da olmuyor. İş stresini herkes yaşıyor ama sonunda gidip biraz kafasını dağıtıp rahatlıyor.... Devamını Gör
İkiyüzlü ve yalakaların alası mutlu düzgün karakteri olanlar ise mutsuz bence iş yerinde
Türkiye 45 ülke içinde 46. bile olabilir. Şaşırdım mı? Tabii ki de şaşırmadım.