onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kölelik Ne Zaman Kaldırıldı?

Kölelik Ne Zaman Kaldırıldı?

Elif Ateş
31.01.2022 - 11:25

Bütünüyle başka bir insanın malı olan, herhangi bir eşya gibi alınıp satın alınabilen kişilere köle denilir. Kölelik, çok eski zamanlarda beri dünyadaki birçok toplumda görülmüştür. Ayrıca zaman içinde kölelik farklı şekillere de girmiştir. Birçok kişi, yaşadıkları toplum içinde köleleştirilmiştir. Savaşta esir düşenler, suç işleyenler ya da korsanlar tarafından kaçırılanlarda köle olarak kabul edilmekteydi. Bu kişiler için özel pazar oluşturulurdu ve buralarda satılırlardı. Pek çok bölgede kölelerin çocukları da köle olarak kabul edilmekteydi. Bu durum ise zaman içinde değişikliğe uğramıştır. Peki, kölelik ne zaman kaldırıldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kölelik oldukça eski bir kavramdır. İslamiyet'ten önceki Eski Mısır'da köleliğin yaygın olduğu bilinmekteydi. Bu kişiler genellikle komşu kabilelerden kaçırılıp köle yapılırdı. Aynı zamanda babalarda borçlarının karşılığında çocuklarını köle olarak satarlardı. Aynı şekilde Eski Yunan ve Roma'da da kölelik normal kabul edilmekteydi. Roma hukukuna göre köle olan kişilerin hiçbir değeri yoktu. İslamiyet ile birlikte Arap yarımadasında ise kölelik bir sosyal sınıf ayrımı oluşturmaktaydı. Köleliğin kaldırılması ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Kölelik Ne Zaman Kaldırıldı?

Kölelik Ne Zaman Kaldırıldı?

Köleliğin tarihi oldukça eskidir. Özellikle 1492 yılında Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesi ile birlikte, kölelik daha da arttı. Bu kıta keşfedildikten sonra, bölgeye birçok Beyaz Avrupalı yerleşti. Bölgede bulunan yerli halk ise köle olarak çalıştırıldı. Ancak savaşlardan ve pek çok nedenden olayı yerli halkın çoğu öldü. Amerika Kıtası büyük bir alan olduğu için binlerce Afrikalı insan çalıştırılmak üzere köle olarak buraya getirildi. Bu Afrikalı kölelerin birçoğu gemi yolculuğu sırasında salgın hastalıklardan ve besin yetersizliğinden dolayı hayatını kaybetti.

Sömürge devletler, kölelik sayesinde oldukça fazla kazanç elde ettiler. Köleler çeşitli alanlarda olumsuz şartlar altında çalıştırıldı. Köle tacirleri getirdikleri kolonileri köle pazarlarında satardı. Kaçmaya çalışan köleler ise kötü muamelelere maruz kalırdılar.

Dünyada köle ticaretini yasaklayan ilk ülke Danimarka olarak bilinir. Danimarka, 1792 yılında kendi sömürgelerinde köleliği yasakladı. Amerika'da ve İngiltere'de ise 1807 yılında köle ticaretine son verildi. Ancak Güney Amerika bu yasaklara karşı ayaklanma başlattı ve köle ticaretine devam etti. Bu duruma karşı kuzey kesimlerde pek çok faaliyete girişildi. Kölelik, Amerika'da 1862 yılında Abraham Lincoln ile tamamen kaldırıldı. Bu iki devletten sonra, birçok Avrupalı devlette aynı uygulamayı hayata geçirdi.

Milletler Cemiyeti tarafından 1926 yılında bütün dünyada kölelik yasaklandı. Bu yasağı daha sonra Birleşmiş Milletler de onayladı. Ancak kölelik Çad, Nijerya, Sudan gibi Afrika ülkelerinde halen daha devam etmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın