Görüş Bildir
Haberler
Kızılderililer Nerede Yaşamıştır?

Kızılderililer Nerede Yaşamıştır?

Elif Ateş
17.01.2022 - 11:37

Amerika Kıtası'nın ilk yerlileri olarak bilinen Kızılderililer, bundan en az 10.000 yıl önce göç etmişlerdir. Kızılderililer pek çok farklı kabileden oluşmaktadır. Bu kabilelerin her ne kadar ortak özellikleri olsa da inançlarında ve yaşam tarzlarında çeşitli farklılıklar bulunur. Konuştukları diller ise birbirinden oldukça farklıdır. Diğer Avrupa, Asya'daki lisanlar ile hiçbir bağlantıları bulunmaz. Sadece dilleri değil, kültürleri de birbirinden ayrılmaktadır. Günümüzde de dünyanın pek çok bölgesinde hayatlarını sürdürmeye devam etmektedirler. Peki, Kızılderililer nerede yaşamıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ünlü Cenevizli kaptan ve kaşif olan Kristof Kolomb, 1492 yılında Hindistan'ı keşfetmek amacıyla bir deniz yolculuğu gerçekleştirdi. Amerika'ya ulaşan Kristof Kolomb, bu bölgeyi Hindistan zannetti ve yerli halka Kızıl Hintli adını verdi. Bu ismi vermesinin nedeni ise vücutlarındaki kırmızı boyalardan kaynaklanmaktadır. Ancak bu adlandırma günümüzde kullanılmamaktadır. Kuzey, Orta ve Güney Amerika'da ise pek çok Kızılderili bulunur. Araştırmacılar bu grupları, kültürlerine ve dillerine göre alt gruplara ayırmıştır. Kızılderililerin önceden yaşadıkları yer hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kızılderililer Nerede Yaşamıştır?

Kızılderililer Nerede Yaşamıştır?

Kızılderililerin Amerika'ya yerleşmeleri, göç yolları hakkında halen daha araştırmalar yapılmaktadır. Son buzul çağında deniz seviyesinin oldukça düşmesi sebebiyle ilk göç eden kesim, Beringia Kara Köprüsü'nü kullanmıştır. Sibirya'da yaşayan Kızılderililer bu rota üzerinden Alaska'ya geçmişlerdir. Bu göçün 40.000 ila 17.000 arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Aynı zamanda Güney Amerika'ya ulaşmak için Pasifik kıyısını da kullandıkları bir diğer tezlerden biridir. Ancak bu yol, o dönemde kullanılan vasıtalar için oldukça tehlikelidir. Bundan dolayı bu ihtimal oldukça düşüktür. Amerika'nın keşfedilmesi ile birlikte yerleşime açılması sonucunda da Orta Asya'dan pek çok Kızılderili'nin geldiğine inanılmaktadır. Pek çok araştırmacı ise bu fikir üzerinde yoğunlaşmıştır.

Kızılderililere ait ilk bulgulara Alaska'da rastlanır. Daha sonra Kuzey Britanya Kolombiyası, batı Alberta, Yukondo Old Crow Düzlükleri'nde de pek çok bulguya rastlanmıştır. Kızılderililer göç ile birlikte tüm Amerika'ya yayılım göstermişlerdir. Farklı coğrafyalara yayıldıkları için farklı kültürlerde oluşmuştur. En fazla Kızılderili'nin bulunduğu yer ise Kaya dağlarının doğusudur. Bu bölgeden Atlantik'e kadar uzanan çayırlık alanda yaşarlar. Kaya dağlarını Pasifik'ten ayıran bölge de ise pek çok kabile yaşamaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise APACHE adını kullanan kabiledir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın