Görüş Bildir
Haberler
Magna Carta Nedir? Magna Carta Hangi Ülkeler Arasında İmzalanmıştır?

Magna Carta Nedir? Magna Carta Hangi Ülkeler Arasında İmzalanmıştır?

Elif Ateş
14.01.2022 - 10:15

Orta Çağ'ın en önemli belgelerinden biri olan Magna Carta, Büyük Özgürlükler Sözleşmesi olarak da bilinir. Bu belgenin daha sonra kurulacak hukuk devletleri üzerindeki etkisi oldukça fazladır. İnsan Hakları Beyannamesi hazırlanırken bile Magna Carta'da yer alan bazı maddeler referans alınmıştır. Hukukun üstünlüğü ilk kez bu belge ile sağlanmıştır. Dünyada özgürlük, kişisel haklar gibi pek çok kavram ortaya çıkmıştır. Peki, Magna Carta nedir? Magna Carta hangi ülkeler arasında imzalanmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasal düzenin oluşmasında oldukça etkili bir faktör olan Magna Carta, daha sonra ortaya çıkan fermanları, bildirileri de şekillendirmiştir. O dönemde mutlak gücün kralda olduğuna ve kralın yetkilerinin de tanrıdan geldiğine inanılıyordu. Bu belge ile insani haklar ön plana çıkmış, kralın sonsuz yetkileri sınırlandırılmıştır. Aynı zamanda zaman içinde kilisenin, insanlar üzerindeki gücüde azalmıştır. Magna Carta hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Magna Carta Nedir? Magna Carta Hangi Ülkeler Arasında İmzalanmıştır?

Magna Carta Nedir? Magna Carta Hangi Ülkeler Arasında İmzalanmıştır?

Magna Carta, tarihin ilk yazılı anayasası olarak bilinen bir İngiliz belgesidir. Bu belgesinin hazırlanmasında yaşanan olaylar, Normanların İngiltere'yi işgal etmesine kadar dayanır. Yapılan bu işgaller ile sadece baronlar değil, halkta ekonomik olarak etkilenmiştir. Baronların ekonomisi düşmeye başlayınca dönemin İngiliz yönetici olan Kral John'a karşı ayaklanmaya başlamıştır.

Kral John açgözlü, kendini beğenen bir kişiliğe sahipti. Aynı zamanda savaşlardaki beceriksizliğinden kaynaklı da pek çok kişiden tepki alıyordu. Kendi gittikçe zenginleşirken halk daha fakirleşiyordu. Toprak vergileri, gümrük vergileri, askerlik bedelleri, gümrük vergilerinden dolayı halk ve zenginler bu durumdan oldukça etkilenmekteydi. 

Kral John, Papa ile anlaşmazlık yaşayınca din adamları ve baronlar birlikte hareket etmeye karar verdi. İngiltere ayinlere alınmayınca Kral John, Papa ile arasını düzeltmek için bir geziye çıktı. Ancak bu sırada Fransa Kralı Philippe ile karşılaştı ve yenilerek İngiltere'ye geri döndü. Bunun üzerine baronlar ve din adamları ilk ayaklanma ile Londra'yı ele geçirdiler. En sonunda Kral John direnmeyi bıraktı ve 1215 yılında Magna Carta'yı imzaladı.

Bu antlaşma ile verilen haklardan ilk başlarda din adamları ve baronlar faydalanmıştır. Zaman içinde ise vatandaşların hepsine bu haklar tanınmıştır. Pek çok ülke tarafından da bu antlaşma onaylanmıştır. Özellikle Amerika gibi ülkeler antlaşmanın maddelerini kendi anayasalarında da uygulamıştır. Magna Carta antlaşmasının bazı önemli maddeleri ise şunlardır:

  • Adalet satılamaz, geciktirilemez. Hiçbir özgür yurttaş adaletten yoksun bırakılamaz.

  • Yasalarla belirlenmiş vergiler dışında, yüksek rütbeli din adamları ve baronlardan oluşan komisyona danışmadan zor kullanılarak toplanılamaz.

  • Hiçbir özgür insan yürürlükteki yasalara başvurmaksızın tutuklanamaz, hapsedilemez, mülkü elinden alınamaz, sürülemez veya yok edilemez.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın