Görüş Bildir
Haberler
800 Yıllık Magna Carta İngiltere Dışına Çıkıyor

800 Yıllık Magna Carta İngiltere Dışına Çıkıyor

Ulaş
13.06.2015 - 09:59 Son Güncelleme: 13.06.2015 - 10:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Günümüz evrensel hukuk sistemi ile özgürlüklerinin temelini oluşturduğuna inanılan tarihi Magna Carta belgeleri, Kanada'da sergilenmeye başladı.

İmzalandığı 1215 yılından bu yana İngiltere dışına çıkarılmayan tarihi belgeler, 12 Haziran'dan 29 Aralık'a kadar dört ayrı Kanada kentinde sergilenecek.

Pazartesi günü 800 yaşına girdiği açıklanan belgeler, Kanada'nın başkenti Ottawa'daki Tarih Müzesi'nde sergilenmeye başladı. 26 Temmuz'a kadar burada sergilenecek Magna Carta Belgeleri, buradan Manitoba eyaletinin başkenti Winnipeg'e götürülecek. 15 Ağustos-18 Eylül'de Winnipeg'deki Kanada İnsan Hakları Müzesi'nde halka açılacak Büyük Özgürlükler Fermanı, daha sonra Toronto'ya gelecek.

Toronto'daki Fort York Tarihi Sit Alanı Müzesi'nde 4 Ekim-7 Kasım arasında sergilenecek Magna Carta, Kanada turunun son durağı Alberta eyaletindeki gösterimine 23 Kasım'da başlayacak. Edmonton kentindeki Alberta Eyalet Parlamento binasında sergilenecek Magna Carta, 29 Aralık'ta İngiltere'ye götürülecek.

Magna Carta

Magna Carta

Büyük Ferman ya da Büyük Özgürlük Fermanı gibi isimlerle de anılan Magna Carta, 1215 yılında İngiltere Kralı John'ın imzaladığı ve kralın bazı yetkilerinden feragat etmesini, kanunlara uygun davranmasını ve hukukun kralın arzu ve isteklerinden daha üstün olduğunu kabul etmesini zorunlu kılan belge olarak biliniyor. Günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihi sürecin en önemli basamaklarından biri olarak da kabul edilen Magna Carta, toplum güçleri arasında denge kurup, kralın sonsuz olan yetkilerini din adamları ve halk adına sınırlamıştır. Magna Carta'nın en önemli maddelerinden biri olarak bilinen 39. maddesi de günümüz hukuk sisteminin temeli olarak kabul ediliyor. 800 yıllık geçmişinde orijinal birçok kopyası kaybolduğu için İngiltere dışına çıkarılmayan Magna Carta, İngiltere'deki Durham Katedrali'nde saklanıyor.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0