Görüş Bildir
Haberler
Karşınızda Dünya Zenginler Atlası: Peki Türkiye'den Kim Var?

etiket Karşınızda Dünya Zenginler Atlası: Peki Türkiye'den Kim Var?

Emre Ordu
02.12.2017 - 01:53 Son Güncelleme: 04.12.2017 - 08:34

18 yıldır dünyanın en zenginleri listesinde tahtını kimselere bırakmayan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, kısa zaman önce bu unvanını Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos'a kaptırdı.

Servetleri dudak uçuklatan, ülkesinin ve kıtalarının en zenginleri arasında yer alan diğer isimlere birlikte bakalım...

Business HT'nin derlediği habere göre,Kuzey Amerika kıtasında Jeff Bezos’dan sonra en zengin kişi olarak Telmex ve América Móvil firmalarının sahibi Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu geliyor.

Rotamızı Avrupa’ya döndüğümüzde ise çok çeşitli endüstrilerde çok çeşitli milyarder bizi karşılıyor. Kıtanın en zengini aynı zamanda İspanya’nın da en zengine olan Amancio Ortega 75 milyar dolarlık servetiyle öne çıkıyor. Hemen arkasından  Louis Vuitton’un sahibi Bernardo Arnault 63 milyar dolar ile takip ediyor. Dolayısıyla hem dünyanın hem de Avrupa kıtasının en zenginlerinin olan bu iki kişinin Tekstil ve moda endüstrisi servet ana kaynaklarını oluşturuyor.

Tekstil’den sonra Avrupa’nın zenginlerinin servet kaynaklarını oluşturan sektörlerin bankacılık ve finans sektöründen kaynaklandığını gözlemleyebiliriz. Doğu Avrupa'daki birçok yerde olduğu gibi Yugoslavya'ya ait olan ülkeler de listede yer bulamıyor. Çünkü bu ekonomilerin hala zengin milyarderler üretmeden önce uzun bir yolları var.

Listeye Türkiye'den giren isim ise 3.8 milyar dolarlık serveti ile Murat Ülker oldu.

Ortadoğu ve Asya'daki durum, bu yerel ekonomilere hâkim olan endüstrileri yansıtıyor. Rusya'nın en zengin kişisi Alexey Mordashov, çelik yatırımları ile servetini kazandı; Kazakistan'ın en zengin işadamı Vladimir Kim ise servetini madencilikten oluşturdu. Çin ve Japonya'nın en zengin milyarderleri teknoloji şirketleri aracılığıyla yol aldı.Teknolojiden farklı olarak Singapurlu Philip Ng servetini gayrimenkul aracılığıyla yaptı. İnfografikte dikkat çeken bir nokta Suriye’den Çin’e kadar yer alan ülkelerin milyarderlere sahip olmaması.

Güney Amerika ülkelerinde bulunan zenginlerin yaklaşık yarısının bankacılık ve finans sektöründen geliyor.  Fakat kıtanın en zengini brezilyalı iş adamı Jorge Paulo Lemann bu grup arasında yer almıyor. Yaklaşık 30 milyar dolar serveti sahip Lemann, parasını, birleşme ve devralmalar yoluyla AmBev'e dönüştürülen bira fabrikalarına yatırım yaparak kazandı.

İçinde 54 adet bağımsız devlet barındıran Afrika kıtasında 8 adet milyarder listede yer alıyor. Kıtanın en zenginlerinin servet kaynakları oluşturan endüstriler ise sırasıyla; inşaat, elmas ve gıda.

Okyanusya kıtası, listeye dört kişi katkı sağlıyor ve hepsi çeşitli endüstrilerle 10 milyar dolardan fazla servete sahip. Örneğin Budi Hartono, 11.5 milyar dolarlık bir servete ve bankacılık ve tütün alanına sahip bir geçmişi var. Avustralya'dan Gina Rinehart ise 16.8 milyar dolarlık servetini madencilik ile elde etti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
489
276
149
121
68
59
45
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kral-ciplak

Rte yakında ülker holdingi terörist ilan edip mallarına çöker. Kaç murat ülker kaç haramiler geliyor.

Mümtaz Emre

200 gr ekmek 1 tl. Asgari ücret 1404 tl.

cookielyon

gardeşim sen dolarla mı egmeg alıyon

idilmidil

Ve zenginin parası fakirin gözünü yordu.