onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kabus Büyüyor! Ege ve Karadeniz'deki Tatil Yerleri de Müsilaj Tehdidi Altında

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kabus Büyüyor! Ege ve Karadeniz'deki Tatil Yerleri de Müsilaj Tehdidi Altında

R.G.
21.06.2021 - 11:24

Marmara'da etkisini sürdüren müsilaj (deniz salyası) kâbusu, Ege ve Karadeniz ile tatil yerlerini de tehdit ediyor. Geçen hafta Karadeniz ile Çanakkale Boğazı'nın ardından Kuzey Ege'ye kadar ulaşan müsilajda korkulan oldu, tatil noktalarında da görülmeye başladı. 

Tarihi Gelibolu Yarımadası sahillerindeki görüntüden iki gün sonra Bozcaada ve 5 gün sonra da 78 kilometre uzaklıktaki Gökçeada'nın sahilleri büyük ölçüde müsilajla doldu. Görüntü bölgedeki diğer turizm noktalarında endişe yarattı

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'nda aylardır bitmek bilmeyen müsilaj kabusu son günlerde Karadeniz ile Ege'deki tatil noktalarını tehdit eder hale geldi. Marmara'nın güney kıyılarında haziran ayının ilk günlerinde giderek yayılan müsilaj, geçen hafta Yalova'da kent merkezi ve Altınova kıyıları ile açık denizde etkisini sürdürdü. Özellikle Taşköprü belde sahilinde yoğun olarak biriken müsilaj, Altınova tersaneler bölgesi kıyılarında da zaman zaman etkili oldu. Çınarcık ve Armutlu ile Esenköy beldesi açıklarında müsilaj aralıklarla birikti.

Bursa ve Balıkesir sahillerinde yoğunluk 

Habertürk'ün haberine göre Bursa'nın Gemlik ilçesinde de deniz salyasının balıkçı barınağındaki teknelerin de etrafını sarması kayıtlarda yer aldı. Balıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerinde Marmara Denizi sahiline yakın bölgelerde yer yer müsilajin etkisi görüntülendi. Bandırma'da liman ve çevresine yakın kıyılarda fazla görülmeyen müsilajın açıklarda yoğunluk kazandığı, Erdek sahil kesimlerinde ise rüzgarın da etkisiyle dağıldığı kayıtlara yansıdı.

Rüzgar Gelibolu Yarımadası'na taşıdı

Rüzgar Gelibolu Yarımadası'na taşıdı

Çanakkale Boğazı'nın çeşitli noktalarında etkili olan müsilaj, 16 Haziran'da bölgede etkili olan rüzgarla yön değiştirip, Tarihi Gelibolu Yarımadası kıyılarına geldi. Boğaz'ın çeşitli noktalarının yanı sıra Eceabat ilçesi ile Kilitbahir köyü sahilinde de görülen müsilaj, bazı bölgelerde su yüzeyinde oluşturduğu beton görünümüyle bölgede yayıldı. Eceabat'ta Çamburnu mevkisi ile Kilitbahir Kalesi, Barut İskelesi, Rumeli Mecidiye Tabyası bölgelerinde yoğunlaşan müsilaj, Şehitler Abidesi ve Morto Koyu'nda da etkili oldu.

5 gün sonra Gökçeada sahillerine ulaştı

5 gün sonra Gökçeada sahillerine ulaştı

Lapseki ilçe merkezi ve yapımı süren '1915 Çanakkale Köprüsü'nün açıklarında ise yoğunluk kazanan müsilaj, iki gün sonra Bozcaada ve Gökçeada ilçelerine sıçradı. Özellikle balıkçı barınağı ile liman içerisinde müsilajla doldu. Ortaya çıkan görüntü, turizm cennetinde endişe yarattı.

Bölgede etkisini artıran kâbus, son olarak Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda görülmesinden 5 gün sonra yaklaşık 80 kilometre mesafedeki Gökçeada sahillerini de kapladı. Turizm cennetindeki durumun fotoğrafını sosyal medya hesaplarından paylaşan vatandaşlar, bölgede durumun çok kötü olduğuna dikkat çekip, endişelerini dile getirdi.

Bakan Kurum'un müsilaj temizleme açıklaması

Bakan Kurum'un müsilaj temizleme açıklaması

Öte yandan, bölgede ekiplerin müsilaj temizleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nden 12 günde 4 bin 555 metreküp müsilaj (deniz salyası) temizlendiğini belirtti. Kurum, dün sosyal medya hesabından Marmara Denizi'ndeki müsilaj temizliği çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, müsilaj seferberliğinin 12'inci gününde 278 bölgede çalışma yürüttüklerini belirterek, '12'nci günün sonunda 353 metreküp müsilajla birlikte toplam 4 bin 555 metreküp müsilajı temizleyerek bertarafa gönderdik' ifadelerini kullandı.

Kurum, 19 Haziran itibarıyla İstanbul'da 1584 metreküp, Kocaeli'de 326 metreküp, Bursa'da 133 metreküp, Tekirdağ'da 153 metreküp, Balıkesir'de 466 metreküp, Çanakkale'de 378 metreküp, Yalova'da 1515 metreküp müsilajın Marmara Denizi'nden temizlendiğini vurguladı. 

Bakan Kurum, açıklamasında şunları kaydetti: 

'Marmara Denizi'mizdeki temizleme seferberliğimizle eş zamanlı yürüttüğümüz denetim çalışmalarımızda, onikinci gün itibarıyla toplam 4 bin 647 denetim gerçekleştirdik. Kurallara aykırı davranan 14 işletmeye faaliyetten men cezası uyguladık. Marmara Denizi'mizi, sahada gece gündüz sürdürdüğümüz çalışmalarımızla hep birlikte temizliyoruz. Marmara Denizi'mizi, deniz canlılarımızın evlerini, duru ve berrak haline döndürüyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
43
12
4
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

halktan yırtarsınız hadi de doğadan kimse kaçamaz. en sevdiğiniz turizmden gelir vurur sizi. şu temizleme çalışması da tam bir salaklık. kova kova su dolan b... Devamını Gör

Develop ER

Hindistana mı pis diyorduk ?? Neyse bizde alışırız herhalde hintliler gibi gireriz bizde denize 3-5 seneye..

Hermione Granger

fiziğin kanunu bu kadar netken nasıl korkulan olmuş oluyor ? ilkokul çocuğuna sorsan bile boğazlardan akıntı ile yayılacağını söylerdi size...