onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tarihi Dokusuyla Sizi Eskilere Alıp Götüren İstanbul'un Tarihi Hanları ve Çarşıları

Tarihi Dokusuyla Sizi Eskilere Alıp Götüren İstanbul'un Tarihi Hanları ve Çarşıları

Tarihi hanlar geçmişin izlerine rastlayabileceğiniz mekanlardır. Çarşılar ise her daim cıvıl cıvıl rengarenk dükkanlarla dolu olmuştur. İstanbul tarihi dokuya sahip hanları ve çarşıları ile ziyaretçilere başka bir dünyanın kapısını açıyor. Özellikle Eminönünde ki hanlar her yıl binlerce turisti ağırlamaya devam ediyor. 

Osmanlı ve Bizans döneminden bu yana kadar gelmiş hanlar ve çarşıları sizin için sıraladık.

1. Kapalı Çarşı

1. Kapalı Çarşı

Dünya'nın en büyük tarihi çarşısı olarak bilinen Kapalı çarşı Bizans çağından kalma bir yapıdır. Günümüzde değerli eşya ve mücevherlerin satıldığı bölümler Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Büyük çarşı ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde ahşap olarak yapılmıştır.

Kapalı Çarşı, yapıldığı yıldan günümüze 7 büyük yangın görmüştür. Aldığı hasarlar onarılarak yeniden günümüzdeki hale getirilmiştir.

2. Mısır Çarşısı

2. Mısır Çarşısı

Eminönü’ndeki Yeni Camii’nin arkasında yer alan Mısır Çarşısı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa Baş Mimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılmıştır. 

Bir rivayete göre Mısır’dan alınan vergilerle inşa edildiği için 18. yüzyıldan günümüze Mısır Çarşısı olarak söylenmiştir.

3. Kuru Kahveci Han

3. Kuru Kahveci Han

1912 tarihinde yapılmış Kuru Kahveci Han, Eminönü'nde Tahmis Caddesi ile Çiçek Pazarı Sokağı arasında konumlanıyor. İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki simgelerinden biridir.

4. Büyük Yeni Han

4. Büyük Yeni Han

Büyük Yeni Han, Avrupa Yakası'nda İstanbul Suriçi'nde Mahmutpaşa Çakmakçılar Yokuşu, Sandalyeciler ve Çarkçılar sokakları arasında kalıyor. Yapı 1764 yılında inşa edilmiştir. 3. Mustafa zamanında yaptırılmıştır. Mimarının Mehmet Tahir Ağa olduğu bilinir.

5. Balkapanı Hanı

5. Balkapanı Hanı

Han, adından da anlaşılacağı üzere inşa edilip kullanılmaya başlandığı andan itibaren gümrükten gelen balın istiflendiği ve halka dağıtıldığı bir ticaret merkezi görevini görmüştür.

Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt tarafından M.1481-1512 yılları arasında yapılmıştır.

6. Vezir Han

6. Vezir Han

Dönemin ünlü veziri Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu görkemli hanın günümüze kadar gelmesinde 1894-1895 yıllarında Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa'nın talimatıyla hanın tadilattan geçmesi etkili olmuştur.

Ortasında avlusu olan bu iki katlı yapı taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir.

7. Sahaflar Çarşısı

7. Sahaflar Çarşısı

Osmanlı'dan günümüze gelen bir diğer önemli çarşı da Sahaflar Çarşısı'dır. Çarşı aynı zamanda Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmeyi başarmış İstanbul'un en eski kitap çarşısı. Eski ve antika niteliğindeki kitapları da bulabileceğiniz Sahaflar Çarşısı konum olarak Kapalı Çarşı'nın Fesçiler Kapısı ile Beyazıt Cami arasında kalıyor.

8. Tahtakale

8. Tahtakale

Eminönü'nün simgesi Mısır Çarşısı'nın güneybatısında yer alan Tahtakale, tıpkı geçmişte olduğu gibi şimdide de tüm hareketliliği ve canlılığıyla yaşamaya devam ediyor. Yapıldığı dönem önemli bir ticaret merkezi olan Tahtakale halen bu önemini de korumaya devam ediyor.

9. Büyük Yıldız Han

9. Büyük Yıldız Han

Kim tarafından yapıldığı veya yaptırıldığı bilinmeyen Büyük Yıldız Han'ın yapım tarihi kayıtlarda 1817 olarak geçmektedir. İlk inşa edildiği zamanlarda klasik Osmanlı hanlarına benzeyen yapı, seneler içerisinde pek çok tadilattan geçmiş ve bugün daha ziyade Batı mimarisini andıran bir yere dönüşmüştür.

10. Giritli Mustafa Paşa Han

10. Giritli Mustafa Paşa Han

Eminönü Hanlar Bölgesi’nde Osmanlı ve Avrupa etkisini taşıyan Giritli Mustafa Paşa Han, fabrikasyona karşı hayatta kalmaya çalışan perde terzilerine ev sahipliği yapıyor. Mercan Mahallesi’nde, Fincancılar Sokak ile Çakmakçılar Yokuşu’nun kesiştiği noktada yer alan han, el dikimi perdelerle birlikte yavaş yavaş tarihe karışıyor.

11. Arasta Çarşısı

11. Arasta Çarşısı

Murat tarafından 1590 yılında yaptırılan çarşı, dükkan kiralarından elde edilen gelirle 428 yıldır vakfiyesine uygun olarak Selimiye'nin masraflarını karşılamaya devam ediyor. Osmanlı döneminin Edirne'deki en önemli çarşılarından Selimiye Arastası, günümüzde de önemini koruyor.

12. Tarihi Bakırcılar Çarşısı

12. Tarihi Bakırcılar Çarşısı

Beyazıt'ta İstanbul Üniversitesi'nin merkez duvarlarının çevreleyen alanın alt tarafında bulunan tarihi Bakırcılar Çarşısı, İstanbul'un en eski çarşılarından birisi. Burada el yapımı bakır objeleri ve işleri ile birlikte hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor.

13. Zindan Han

13. Zindan Han

Dışarıdan bakınca han gibi olmadığını göreceksiniz. Zaten günümüzde de handan ziyade mücevher dükkanı olarak kullanılıyor. Teras katında da restoran var. 19.yüzyılda yapılmış ve o zamanki sahibi yıkılmaması için onarımdan geçirmiş. İsmi, zamanında burada var olan zindandan geliyormuş. Belki de Eminönü bölgesinde varlığını sürdüren en görkemli ve turistik hanlardan biri.

14. Kızıl Han

14. Kızıl Han

Adını verdiği, Kızıl Han Sokak’ta bulunuyor ve Rüstem Paşa Külliyesi’nden önce yapıldığı düşünülüyor. İçeride genelde ambalaj ürünleri satılıyor. Tabi durumu pek iç açıcı değil. Onarılmaya ve yenilen güzelleştirilmeye ihtiyacı var.

15. Burmalı Han

15. Burmalı Han

Rüstempaşa Külliyesi ile bağlantılı bir şekilde bulunuyor. Rüstem Paşa tarafından 1556 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış. Başlarda mahkeme yapısıyken, sonrasında han olarak kullanılmaya başlanmış. U biçimi planlı bir avlu olma özelliğini taşıyor.

16. Büyük Çukur Han

16. Büyük Çukur Han

Burası da Mimar Sinan’ın eserlerinden. Genelde Rüstem Paşa Hanı olarak biliniyor. Küçük Çukur Han ve Büyük Çukur Han karşı karşıya. Mimar Sinan tarafından 1561 yılında yapılmış. Cadde tarafında bulunan baharatçının içerisinden, yapının bodrum katına ulaşılıyor.

17. Çuhacı Han

17. Çuhacı Han

Nurosmaniye Camii yakınlarında bulunan han, 1730 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. 1755’te tamamen yanan han tekrar onarılmış. Günümüzde hayli işlek bir konumda ve kuyumculara ev sahipliği yapıyor.

18. Zincirli Han

18. Zincirli Han

1700'lü yıllardan beri varlığını koruyan ve Kapalıçarşı'nın içinde adeta sessiz bir dinlenme yeri sunan Zincirli Han, tarihi atmosferiyle farklı bir Eminönü macerası sunuyor. Avlusunda çeşme ve asırlık bir ağaca ev sahipliği yapan handa, kuyumcu dükkanları yer alıyor. Hanın üst katında ise atölyeler bulunuyor.

19. Rococo Han

19. Rococo Han

İstanbul'un en eski hanlarından olan Rococo Han, günümüzde daha çok kuyumcu ve çantacıların olduğu bir iş merkezi olarak kullanılıyor. Yenilenmiş ve oldukça modern bir ortama sahip olan handa, Kapalıçarşı ruhunu hissedebilir, mimarisiyle göz dolduran bu yapıyı fotoğraf karesiyle kendinize anı bırakabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın