İstanbul’dan Tüm Dünyaya: Sanat ile Yapay Zekayı Birleştiren Sanatçı Refik Anadol Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İstanbul’dan Tüm Dünyaya: Sanat ile Yapay Zekayı Birleştiren Sanatçı Refik Anadol Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sanat dünyasının dijital gelişmelerden etkilenmesiyle son yıllarda NFT, yeni medya ve veri çalışmalarına denk geliyoruz. Bu yeni sanat akımlarının merkezinde ise İstanbul'da dünyaya gelen ve tüm dünyaya namını duyuran bir Türk sanatçı var: Refik Anadol! Sanatçı Refik Anadol kimdir, Refik Anadol'un NFT projeleri tam olarak nelerdir diye merak edenler için sanatçının hayatından bilinmesi gerekenleri derledik...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son yıllarda yapay zekada kaydedilen ilerlemeler ve NFT gibi teknolojik gelişmelerle beraber teknolojinin etkilerini sanat dünyasında bariz bir şekilde görmeye başladık. Bu yeni akım sanatların tam da merkezinde olan İstanbul doğumlu bir sanatçı var: Refik Anadol!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1985 yılında dünyaya gelen Refik Anadol, makine zekası estetiği konusunda uzmanlaşan bir medya sanatçısı ve yönetmen.
Yükseköğrenimi için İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Fotoğraf ve Video bölümüne girdi, aynı zamanda Görsel İletişim Tasarımı bölümünde çift ana dal yaptı.
2009 yılında mezun olan Anadol, mezuniyet projesi olarak Türkiye’deki ilk 3D video projeksiyon projesini gerçekleştirdi. “Mimari bir yapının cephesini tuvale dönüştürme ve ışığı bir materyal olarak kullanma” fikri ile kültür ve sanat platformu Santralistanbul’un cephesini yapay zeka kullanarak giydirdi.
Refik Anadol ve mimar Alper Demirboğaz 2011 yılında İstiklal Caddesi’nde Augmented Structures v.1.0 isimli disiplinler arası bir çalışma gerçekleştirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin cephesine yerleştirilen enstalasyonu buradan izleyebilirsiniz;
Yüksek lisans derecesini aldıktan sonra ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde (UCLA) medya sanatları programına katıldı ve ikinci yüksek lisans derecesini başarıyla tamamladı. Anadol hala eğitim aldığı Los Angeles şehrinde yaşıyor.
Anadol’un sanat kariyerinde birçok yeniliğe imza attığı, yeni akımları Türk sanat sahnesiyle buluşturduğu su götürmez bir gerçek. Peki nasıl çalışmalar yapıyor kendisi?
Anadol’un kişisel web sitesinde paylaştığına göre eserlerinin odak noktasında insanlığa sürekli empoze edilen zorluklar, birbirimizle yarışma ve ihtimal gibi kavramlar yer alıyor.
Anadol’un eserler sanat, bilim ve teknolojinin birleştiği noktada duruyor aslında. Çalışmaları çoğunlukla 3 boyutlu veri heykelleri ile tablolar, canlı görsel ve işitsel performanslar, birbirinden sürükleyici sanal ve gerçek enstalasyonları içeriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anadol’un görülmeyen dünyayı gözler önüne sermek, görselleştirmek için kullandığı materyallerin ana kaynağı veriler. Örneğin ‘Quantum Memories’ (Kuantum Hatıraları) isimli eseri için 200 milyondan fazla Dünya üzerinde çekilmiş fotoğrafı kullandı!
17. Uluslararası Mimari Sergisi (Venedik Bienali) için sergilediği ’Sense of Space’ çalışması için insanların görüntülerinden oluşan 70 terabaytlık MRI verisi kullandı.
Refik Anadol’un kariyerinden bahsetmişken mutlaka değinilmesi gereken bir diğer nokta NFT’ler! Bir nevi dijital sertifika görevi gören NFT (Non-Fungible Token) sanat dünyasının yaşadığı en son teknolojik gelişmelerden biri oldu.
Örneğin kendisinin Barselona’daki ünlü Casa Batllo evinin ön cephesini yeniden tasarlayarak yaptığı ‘Casa Batllo: Yaşayan Mimari’ adlı dinamik NFT eseri açık artırmada 1 milyon 380 bin, yani yaklaşık 21 milyon TL’ye satıldı!
Dünyanın dört bir yanındaki sanat etkinliklerinde eserlerini sergileyen Anadol’un katıldığı bazı etkinlikler şu şekilde;
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anadol ayrıca çok sayıda önemli ödül aldı.
'Refik Anadol Studio' adı altında kendi stüdyosunu kuran Anadol, kariyeri boyunca Microsoft, Google, Nvidia, Intel, IBM, Panasonic gibi önemli şirketlerle birlikte ortak işlere imza attı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın