Görüş Bildir
Haberler
Işık Hızında Seyahat Gerçeğe mi Dönüşüyor?

Işık Hızında Seyahat Gerçeğe mi Dönüşüyor?

Arslan Ural Karabağlı
15.12.2014 - 13:34 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 16:19

'Uzay Yolu' serisi ile hayatımıza giren bir teknolojik terim, gerçeğe dönüşmek üzere. Amerikalı bilim insanları, dizi ve film serisinin en sevilen karakterlerinden biri olan baş mühendis, Kıdemli Yüzbaşı Montgomery Scott'ın kıymetli "warp sürücüsü motoru" üzerinde çalışıyorlar.

Işık, saniyede 299.792.458 metre yol kateder. Yani saatteki hızı 1.079.000.000 kilometredir. Işık hızı, Einstein’ın İzafiyet Teorisine göre evrendeki tek sabittir. Ve bu hızın aşılması mümkün değildir. Bu sebeple ışık hızını aşabilecek araçlara sadece bilim kurgu romanları ve filmlerinde rastlayageldik.

Uzay Yolu serisinde ışık hızında veya daha hızlı hareket eden araçlarla galaksimizin derinliklerine kolayca seyahat ediliyor. Ünlü bilim kurgu film dizisi Uzay Yolu’nda ‘warp drive’ deniyor bu hızdaki seyahate. Uzay Yolu’nun hikayesine göre ‘warp sürüşü’, 2063 yılında Zefram Cochrane adlı bir bilim insanı tarafından geliştiriliyor. Warp sürüşü, bildiğimiz anlamda ışık hızını geçmek yerine, uzayı bükerek ışık hızlarıyla ölçülen devasa mesafelere ulaşmak üzerine kurulu bir mantığa dayanıyor.

Kaynak: http://amerikabulteni.com/2014/12/13/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Alcubierre Sürüşü" nedir?

1. "Alcubierre Sürüşü" nedir?

1994 yılında Meksikalı genç bir teorik fizikçi Miquel Alcubierre, Uzay Yolu’nun ‘warp sürüşü’ fikrini bilim-kurgudan bilimsel teori alanına taşıdı. ‘Alcubierre Sürüşü’ teorisinde, fiziğin ‘ışık hızından hızlı hareket edilemez’ ilkesini ihlal etmeden, ışık hızından daha hızlı yer değiştirilebileceğini matematiksel olarak savundu

2. Sistem nasıl çalışıyor?

2. Sistem nasıl çalışıyor?

Diyelim ki uzayda ışık yıllarınca uzaklıkta bir noktaya seyahat edeceksiniz. Aracınızın ‘warp sürüşü’ sistemini çalıştırıyorsunuz ve bu meydana getirdiği dalgayla etrafınızdaki uzayı büküyor, arkanızda kalan uzayı gerip genişletiyor, güzergahınızdaki uzayı sıkıştırıyor. Aracınız bu ortamda oluşan dalgada sörf ederken yola çıkış noktanız ışık yıllarınca uzaklığına giderken, ışık yıllarınca uzaklıktaki varış noktanız ise önünüze geliyor. Bütün bu süreçte aracınız ışık hızını geçmek zorunda kalmıyor. Tıpkı sörfçünün dalga üzerinde hızla yol alırken, üzerinde olduğu suda hareket etmemesi gibi

3. Nasa'da durum ne?

3. Nasa'da durum ne?

CNN’in web sitesinde 12 Haziran 2014 tarihinde yayınlanan habere göre NASA’nın ‘İtki Geliştirme Ekibi’ başkanı mühendis Harold White başkanlığındaki ekip, 2010 yılından beri bir tür ‘warp sürüşü’ kullanarak ışık hızından hızlı yer değiştirebilecek bir uzay aracı için çalışmalar yapıyor. Öngördükleri uzay aracını geliştirebilirlerse ulaşacağı hızın saniyede 299 bin kilometre olacağını düşünüyorlar.

4. IXS Atılgan

4. IXS Atılgan

NASA ekibinin geliştirdiği uzay aracı tasarımına ‘’IXS Enterprise’’ adını vermeleri tesadüf değil. Enterprise yani Türkçe’de bildiğimiz adıyla ‘Atılgan’, Uzay Yolu’nun ünlü uzay aracının da adıdır. Harold White, CNN’e yaptığı açıklamada, konseptlerinin asansör ve yürüyen merdivenlerdeki konsepte benzediğini dile getiriyor. 

Yani aynı anda hem çekip hem de iterek ilerlemek. ‘’Uzayın sıkışmasında ve genişlemesinde hız limiti yoktur’’ diyen White, Eski Ahit’teki 10 Emir’e atıfta bulunarak, ‘’Benim 11’nci Emir demeyi sevdiğim, ‘ışık hızını geçmeyeceksin’ prensibini ihlal etmeden aşmanın yolu var’’ şeklinde açıklıyor iddiasını.

5. Bir sonraki aşama

5. Bir sonraki aşama

NASA’nın resmi görüşüne göre ‘warp sürüşü’nün varlığının bilimsel bir ispatı henüz yok ama bu konudaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecek. ‘’Biz uzay maceramızın bir sonraki keşfinin ne olacağını konuşuyoruz artık’’ diyor White. NASA’nın başarı sırlarından biri bu. Tıpkı Amerikan Hava Kuvvetleri gibi bir yandan araç ve amaç olarak bugünkü imkanların en gelişmişine sahip olmak ama aynı zamanda ‘bir sonraki aşama’ya da hazırlanmak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yeni fizik anlayışı

6. Yeni fizik anlayışı

Ortalama uzaklığı 384 bin kilometre olan Ay’a geleneksel kimyasal yakıtlı roketle 3 günde ulaşabilmiştik. Yaklaşık 8 ışık dakikası uzaklıktaki Mars’a aylarca sürecek bir yolculuktan sonra varabiliriz. Ama bize aslında çok da uzak olmayan 500 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene aynı teknoloji ve hızla ulaşmamız 10 milyon yıl sürer. Yani yıldızlar arası yolculuk için sadece yeni teknolojiye değil yeni bir ‘fizik’e de ihtiyaç var. İşte ‘warp sürüşügibi teoriler, bu arayışın ürünü…

7. Ray Kurtzweil'e göre

7. Ray Kurtzweil'e göre

Google’ın mühendislik direktörü de olan ünlü futurist Ray Kurtzweil, insanlığın yüzlerce yıllık hızlı değişiminin haritasını yaptığında şu çarpıcı gerçeği gördüğünü aktarıyor: Sadece 19’ncu yüzyıl, kendinden önceki dokuz asrın toplamından daha fazla teknolojik değişime sahne oldu. 20’nci yüzyılın ilk 20 yılı ise 19’ncu yüzyılın tamamından daha fazla teknolojik değişime sahne oldu.

8. Radikal değişimler yolda

8. Radikal değişimler yolda

Kurtzweil’in öngörüsü ise şu; Bu trendin sonunda 21’nci yüzyıl, kendinden önceki  200 asrın, yani 20 bin yılın toplamı kadar teknolojik değişime sahne olacak. Ve bu yüzyıl, tıpkı tarımın veya yazının keşfi gibi, hayat ve anlayışı kökten değiştirecek, en az dört veya beş dev keşif ve icada sahne olacak. Yani insan soyu, bugün tam farkında olmadığımız çok radikal değişimlerin eşiğinde bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
13
6
6
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
untitled

Önce ışın kılıcı efenim bırakın bu işleri.

Therewasauser

Geldi Star Wars hayalcileri.Kaçın... :)

feyk

warp drive bildigimiz tum fizik kurallariyla uyusan bir fikir. keza nasa bilimkurgu fantezilerine kisitli butcesinden fon ayirmaz. ama bunu pratikde gercekle... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ışık hızını aşabilmenin bir yolu vardır mutlaka ayrıca o medeniyetlerin izleri olsa da açığa hemen çıkmıyor değil nasa bunları bizden sakladığı için biz bilm... Devamını Gör

TC Çağdaş Oğan

"uzayda bükülme" yapacağı söyleniyor ama, o bülkülmeyi oluşturabilecek kütleyi nasıl sağlayacak?? birde uzayda bükülme yapan her kütlenin çekim alanı olur...... Devamını Gör