onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İnsanoğlu Çiğ Süt Emmiş: 14 Maddeyle Hepimizi Bekleyen Ürkütücü Gelecek

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket İnsanoğlu Çiğ Süt Emmiş: 14 Maddeyle Hepimizi Bekleyen Ürkütücü Gelecek

Dünya nereye gidiyor? İnsanoğlu dünyayı çok büyük bir hızla tüketiyor ve gelecekle ilgili endişeler her geçen gün artıyor. Gezegenimizde şu anda yaşanan değişimleri ve büyük resmin gelecekte neleri değiştireceğini tartışmak, hepimizin yapması gereken bir beyin fırtınası.

İnsanların yaşamını ve birbirini etkileyen bazı gerçeklerden bahsedelim. Bunlardan herkes kendine göre bir sonuç çıkarabilir. Dünyayı ne yönde değiştirdiğimize 14 maddede bakacak olursak, haberler kötü.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Oksijen

Dünyadaki oksijen seviyesi giderek azalıyor. Endüstriyel gelişmeler ve küresel ısınma gibi birçok farklı konu yüzünden dinozorlar zamanında %35’lerde olan atmosferdeki oksijen seviyesi, bugün büyük şehirlerde %15’in de altında.

2. Kentleşme

2. Kentleşme

Büyük şehirlerde oksijen durumu böyleyken, dünyada kentleşme oranı da giderek artıyor. Bir başka deyişle, insanlar oksijen seviyesinin düşük olduğu yerlere taşınıyor veya oksijeni fazla yerleri kentleştiriyor.

3. Ormanlar

Oksijen üretiminin başlıca kaynaklarından olan ormanlar her geçen gün yok oluyor. 1990 - 2005 yılları arasında her yıl ortalama 130 bin kilometrekare orman yok oldu. Bu, yaklaşık olarak Yunanistan’ın toprak büyüklüğü kadar.

4. Okyanus bitkileri

Oksijenin bolca alındığı bir başka kaynak olan okyanus bitkileri de eski verimliliklerini giderek kaybediyor. Bunun nedenleri arasında sıcaklıklar, rüzgârdaki değişimler ve çöllerden gelen besleyici bakır gibi bazı maddelerin azalışta olması gösteriliyor. 

NASA’ya göre, 1980’lerin başından beri çöllerdeki bakır miktarı %25 azaldı.

5. Su kullanımı

Okyanus demişken su kullanımı hızla artıyor. Birkaç sene önce yapılan bir araştırmaya göre 2007 - 2025 yılları arasında su kullanımının gelişmekte olan ülkelerde %50, gelişmiş ülkelerde de %18 artacağı hesaplanmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Yağmur

Su tüketimi artarken yağmurlar da azalıyor. Örneğin bir araştırmaya göre önümüzdeki birkaç on yıl içinde Güney Avustralya’da küresel ısınmaya bağlı olarak ortalama yağmur suyunda %40 düşüş bekleniyor.

7. Güneş ışınları

Belli bir seviyedeki güneş ışınlarında bir sorun yok fakat ultraviyole ışınları, ozonun delinmesi sonucu giderek insanlar için zararlı bir noktaya geliyor.

8. Nüfus artışı

8. Nüfus artışı

Dünya nüfusu çok hızlı bir şekilde artıyor. 1989’da yaklaşık 5 milyar olan dünya nüfusu, eğer artış bu hızında giderse 2050’de 11 milyar olacak. Artış yavaşlasa bile 2050’de 9.7 milyar olması bekleniyor.

9. Yiyecek tüketimi

Nüfusun bu hızla artması, kentleşmenin yaygınlaşması ve orta sınıfın büyümesi yiyecek tüketimini artırıyor. 2050’de dünya nüfusu 9.7 milyar bile olsa herkese yetecek kadar yiyecek olması için şu anki üretimin yaklaşık 2 katını üretmeliyiz.

10. Orta sınıf

10. Orta sınıf

Orta sınıfın büyümesi, et tüketimi gibi isteklerin de artması anlamına geliyor. Sadece Çin’de 2013’de 270 milyon olan orta sınıf vatandaş sayısı 2030’da 950 milyon olacak. Bu sırada birçok hayvanın da nesli tükeniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Yaşlılık

11. Yaşlılık

Orta sınıf yükselirken dünya da giderek yaşlanıyor. Emeklilik maaşları şimdiden birçok ülkede sorun olmaya başladı. Teknolojinin artışı ve robotların yaygınlaşması üretim konusunda bizi belki kurtarabilir.

12. Yapay zeka

Robotların yaygınlaşması ve yapay zeka insanlık için başlı başına bir tehdit olabilir; fakat bu gerçeği görmezden gelsek bile en azından işsizliğe yol açacak.

13. Borçlar

13. Borçlar

İşsizlik demişken dünyadaki borç miktarı aldı başını gidiyor. Sadece Amerika’daki tahvil piyasasındaki borç miktarı son 40 sene içinde 5 kez 2’ye katlandı. Amerika’nın devlet borcu da son 15 senede 4 kat arttı. Bu inanılmaz bir artış ve sürdürülebilirliği çok tartışılır.

14. Ve petrol

Dünya’daki petrol üretimi çok arttı ve petrol fiyatları da çok düştü. Fakat dünya limitli bir yer. Petrolün de sonu olacak. Bu tabii başka bir kaynağın keşfedilmeyeceği anlamına gelmiyor ama çok önemli bir kaynağı hızla tükettiğimiz anlamına geliyor.

Peki hiç mi iyi gelişme yok? Tabii ki var. Teknolojik gelişmeler belki de bunların bazılarına çare olabilir.

Fakat genele baktığımızda, dünyanın çok hızlı değiştiğini ve bu hızın giderek arttığını görebiliyoruz. Bunlar neye yol açar? Bu çoğalma ve tüketim hızında, yani yaşam biçimlerimizde radikal değişimler olmazsa ve teknolojiyi iyi yönde kullanıp hepsine çözüm bulamazsak, yeni bir gezegene ihtiyaç olacak gibi duruyor. 

Elon Musk da belki Mars’ı kolonileştirme hayalini kurarken benzer şeyler düşünüyordur.

Tabii umarız dünyadaki süper güçler bunun çözümünü insan sayısını bir savaşla azaltmakta bulmaz...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Cem Leon Menase

Harvard Business Review Türkiye

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Dünyanın en prestijli iş ve yönetim dergisi Harvard Business Review 90 yıldır yönetime yön veriyor, yol gösteriyor ve iş dünyasının temel sorunlarına pratik ve reel çözümler sunuyor.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
455
303
129
41
34
13
13
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
The Devil Within

Ben de diyorum bu millet niye bu kadar gerizekalı meğer beyne oksijen gitmiyormuş

Kimya Hatun

ben de ali babanın inekleri nereye gitti diyordum

Mustafa Tosun

suriyeliler üremeyi durdurursa düzelebilir.

KOVALA NEJDET

yansın kül olsun mk üzülürsem namerdim, boku çıktı zaten dünyanın şuna baksana mk özgürce yorum bile yapamıyoruz sıkıntıdan yemek tariflerine yorum yapıyorum... Devamını Gör