IMF'nin Alternatifi Rusya mı? Dışarıdan Gelen Para Ekonomiyi Kurtarır mı? Rezerv Kaynaklarında Yeni Sorunlar
Türkiye'nin Rusya'yla ilişkilerinde sıcak dönemlerden geçiyoruz. Sıcak derken yaz dolayısıyla gelen turistler değil sıcak para girişi, sıcak ticaret ilişkileri, sıcak görüşmeler gibi gündemlerimiz var. Ekonomide sıcak paranın tamamen öne çıktığı son dönemde Rusya'nın da devam eden Ukrayna savaşıyla batı ile zaten soğuk olan ilişkileri yaptırımlarla buz kesti. Kışa doğru da enerji bağlamında bu buzun erimesi de beklenmiyor. Dünyada enflasyonu tetikleyen bu jeopolitik gelişmelerden Türkiye karlı çıkmanın ince hesaplarını yapıyor. Geçen haftalarda görülen para girişinin resmi açıklama olmasa da Rusya'dan olduğu bilinirken, bunu ne kadar olacağı, devamı olup olmayacağı, ekonomide iyileşmeye yol açıp açmayacağı, bu iyileşmenin seçim sonuçlarını etkileyip etkilemeyeceği ve de batı ile bizim de aramızı açıp açmayacağı soru işaretlerini çoğaltıyor. Bakalım cevaplayabilecek miyiz?
Türkiye ve Rusya ticareti yükselişe geçti.
Refinitiv Eikon'un açıkladığı verilerin aynı döneminde günlük 98 bin varil olan miktar 200 bin varil olarak görülüyor.
TÜPRAŞ ve SOCAR'ın rafinerilerinde Rusya’dan gelen petrol miktarı önemli ölçüde artarken, Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrol alımında azalma görüldü.
TÜİK verilerine göre de 2022'nin ilk 6 ayında genel ithalat yüzde 40,6 oranında artarken, Rusya'dan ithalat yüzde 119,7 oranında arttı.
ABD'nin de dikkatini çekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in 5 Ağustos’ta Soçi’de yaptığı görüşmede alınan kararlardan biri doğal gaz ödemelerinin bir kısmının ruble üzerinden yapılması olmuştu.
Bir Rus bankası üzerinde Türkiye’ye ruble cinsinden borç verilerek Türkiye’nin ruble ödeme yapabileceği söylenirken, Türkiye’nin CDS seviyesine dikkat çekildi.
Prof. Dr. Hakan Kara da bu habere, "Uygulanması halinde Türkiye'nin enerji ile ilgili ödemeler dengesi endişelerini kısmen hafifletebilir" yorumunu yaptı.
Gazeteci Erdal Sağlam, Türkiye'nin kaynak ihtiyacında IMF'siz çözüm ihtimalinin azaldığını söylerken, en büyük sorunu döviz açığı olarak tanımladı. Rusya konusunda da yatırım riskine değindi.
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada da, Rusya ve Arap ülkelerinden para geldiği ve geleceği yönündeki söylemleri değerlendirirken, gelen paranın sıcak para mı, seçim hediyesi mi, illegal mi yoksa TCMB swap mı? olduğunu sorguladı. Rusya’dan gelen paranın neden geldiğini açıkladı. ve sonra olarak da Türkiye’ye ne için para girişi olmayacağını ve ekonominin bu parayla kurtulup kurtulmayacağını anlattı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Rusyanin en verimli topraklari karadeniz cevresinde ve yine bu bolgedeki toprak icin savasiyor ve bu bolgede urettiklerini dunya pazarina ulastirmak icin bog... Devamını Gör
İthalat alım değil mi yani para Türkiye den Rusya ya akıyor.