Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'İmam Hatip Okullarına Yerleştirilen Gayrimüslim Öğrenci Sayısı Nedir?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TEOG sistemiyle İmam Hatip okullarına gönderilen gayrimüslim öğrencilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TEOG sistemiyle İmam Hatip okullarına gönderilen gayrimüslim öğrencilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. TEOG sınavından 257.3422 puan alan Özel Pangaltı Ermeni Ortaokulu mezunu Arda Christof A’nın tercih yapmaması yüzünden Ayazağa Anadolu İmam Hatip lisesine kaydedildiğine dikkat çeken Tanrıkulu, Ermeni asıllı bir başka öğrencinin de Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesine kaydedildiğini hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya “Türkiye genelinde, hata yapılarak imam hatip liselerine yerleştirilen gayrimüslim öğrenci sayısı nedir” sorusunu yöneltti.
Sezgin Tanrıkulu’nun bakan Avcı’ya soruları ve gerekçesi şöyle:
Gerekçe Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan lise yerleştirmelerinde, tercih yapan öğrencilerden çoğunun istediği liseye yerleşemediği haberleri basına yansımıştır. Bir kısmı tercihlerinde olmayan uzak semtlerdeki okullara yerleştirilirken, gayrimüslim öğrenciler de imam hatip liselerine otomatik olarak kaydedilmiştir. Özel Pangaltı Ermeni Ortaokulu mezunu Arda Christof A., TEOG’dan 257.3422 puan almış, özel okula gitmek istediği için tercih yapmayan Arda Ayazağa Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirilmiştir. Ermeni asıllı başka bir veli K.B.’nin kızı Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne kaydedilmiştir. Uzmanlara göre yüzdelik dilimler yanıltmış, dilimlere düşen öğrenci sayısı artmış, öğrenciler 1-2 dilim alta yerleştirilmiştir. 5 hafta sürecek nakil döneminde yerleştiği okuldan memnun olmayan öğrenciler boş kontenjanı olan başka bir devlet lisesine ya da özel okula naklini isteyebilecektir. Devlet okullarında nakil için puan üstünlüğü ya da yüzdelik dilimlere bakılmayacağı, her hafta boş kontenjanı olan bir okul tercih edilebileceği ve ilk hafta istediği okula nakil yaptıramayan öğrencinin kaydının, ilk yerleştirildiği okulda kalacağı ifade edilmektedir. Öğrenciler ikinci ve diğer haftalarda da tek okula olmak şartıyla nakil başvurusu yapabilecektir. Devlet okulundan başka devlet okuluna gitmek isteyenler, e-Okul üzerinden nakil başvurusu yaptıracaktır.
1- Özel Pangaltı Ermeni Ortaokulu mezunu Arda Christof A.’nın, Ayazağa Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne, Ermeni asıllı başka bir veli K.B.’nin kızı Şişli Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi kaydedildiği iddiaları doğru mudur?
2- Türkiye genelinde, hata yapılarak imam hatip liselerine yerleştirilen gayrimüslim öğrenci sayısı nedir?
3- TEOG sisteminde, hatalı bir şekilde gayrimüslim öğrencilerin imam hatip liselerine yerleştirilmesi önlenemez bir durum mudur?
4- TEOG sistemi nakil işlemlerinde velilerden bağış, yardım veya ücret talep edilecek midir?
5- Velilere TEOG sistemi ile ilgili bilgilendirilme yapılmış mıdır? E-okul işlemlerinde velilere kim ya da kimler yardımcı olacaktır?
6- Devlet okullarında nakil için puan üstünlüğü ya da yüzdelik dilimlere bakılmayacak olunmasının sebebi nedir?
7- TEOG yerleştirmeleri sonucu oluşan boş kontenjanlara, kontenjandan daha fazla nakil talebi olursa hangi kriterlere göre yerleştirme yapılacaktır?
8- Veliler TEOG sistemi yerleştirme, nakil işlemleri ile ilgili şikayetlerini nereye yapmalıdır?
Ankara- ZETE