Her Sabah Aynı Çile! Yeterince Uyuduğumuzda Bile Sabahları Neden Yorgun Uyanıyoruz?
Öncelikle ilk sorun olarak vücudun uyku döngülerine uymuyor olabileceğiniz gerçeğine odaklanmamız gerek.
Buna göre ideal uyanma zamanları, 1:30-3-4:30-6:00-7:30-9:00 saatlik uykular sonunda uyanmak.
Bunun dışında bir uyku bozukluğuna da sahip olabilirsiniz.
Gece herhangi bir nedenle uyanıyorsanız, bu da uykunuzun kalitesini inanılmaz düşürüyor.
Bir diğer etken de ilaç kullanımı.
Peki daha sinsi bir nedeni olabilir mi? Mesela uyku öncesi alınan güzel, sıcacık bir duş gibi?
Bir diğer neden ise uyumadan önce yediğiniz veya tükettiğiniz içecekler.
Uyumadan evvel cips gibi bol tuzlu veya bol yağlı atıştırmalıklar, ya da kola gibi gazlı içecekler tüketiyorsanız, uyku esnasında vücudunuz bu yediklerinizle uğraşmaktan dinlenmeye vakit bulamıyor. Aynı şekilde bol baharatlı yiyecekler, sigara ve alkol de vücudunuzun dinlenmesini engelliyor, ayaküstü başınıza iş çıkarıyor. Kafeinin de olumsuz etkisi olduğunu söylemeden geçmek olmaz.
Bunlar yerine triptofan aminoasidini içeren gıdaları (uyku kalitesini arttırır), tam tahıllı gıdaları (serotonin salgılanmasını artırır), kalsiyum ve magnezyum gibi vücudu yormayacak mineralli gıdaları tüketebilirsiniz. Muz, bir bardak ılık süt, bir avuç badem, tam tahıllı ekmek içerisine hafif bir sandviç gibi alternatifleriniz var bu konuda.
Bitti mi, hayır. Odanızın dağınıklığının da uyku kalitenize etki ettiğini düşünüyor bilim insanları.
Dağınık bir oda, bilinçaltınıza yarım kalmış işleriniz olduğuna dair sinyaller gönderiyor ve bu yüzden mini çaplı bir anksiyete durumu yaşıyorsunuz. Bu da uyku kalitenizi olumsuz etkiliyor dolayısıyla. Bu nedenle yatak odanızda mümkün olduğunca az eşya bulundurmalı ve dağınıklığı minimum seviyede tutmalısınız.
Gelelim egzersiz ve stresin etkilerine.
Egzersiz elbette sağlığa çok yararlı bir olay. Ancak işin cılkını çıkarıp uyumadan 1 saat önce koşuya çıkıyorsanız, vücut sıcaklığınızın uyku esnasında düşmeyecek olması nedeniyle uyku kaliteniz etkilenebilir. Kaş yapayım derken göz çıkartabilirsiniz anlayacağınız.
Stres ise bilindiği üzere hem uykunun, hem de genel olarak sağlığın en büyük düşmanı. Stres esnasında salgılanan kortizol hormonu, vücudun doğal ritmini bozma potansiyeline sahip. Normal şartlarda uyandıktan hemen sonra salgılanarak vücudun enerjik hale gelmesine neden olan bu hormon, stresliyseniz gece salgılanarak uyku kalitenizi yerle bir edebiliyor.
Özetle, sabah yorgun uyanmanızın pek çok bilimsel nedeni olabilir.
Bu bahsettiklerimizden herhangi birini yapıyorsanız, yapmayı bırakın ve bir de öyle deneyin. Bakalım bu sorununuzdan kurtulup, kulağa bir efsaneymiş gibi gelen sabah dinç uyanma zevkini sonunda tadabilecek misiniz?
Güzel uykular :)
Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
yorgun, enerjisiz, bir şey yapmak istemeyen ve sağlam yattığım halde kas ve kemik ağrıları ile uyanıyorum.
Yorgunluktan bi tarafta sızıp kalırsam iyi uyuyorum. Onun dışında yok ben yatam uyuyam dedim mi mümkün değil o uyku zehir oluyor.
En önemli etkene değinmemişsiniz. En büyük etken HAVA KİRLİLİĞİDir. Kış ayında olduğumuzdan hava kirliliği daha da artmış durumda. Ve Türkiye'mizde sağlıklı ... Devamını Gör
Sağlıklı hava koşuluna uygun birkaç ilimiz var. Bunların başında Karadeniz ili değil Eskişehir geliyor.