Görüş Bildir
Haberler
Hepsi İnsan Eliyle İnşa Edildi! Dünyanın En Çok Bilinen Su Kanalları

Hepsi İnsan Eliyle İnşa Edildi! Dünyanın En Çok Bilinen Su Kanalları

Didem
03.07.2021 - 07:30

Kanallar, sulama ya da ulaşım amacıyla kullanılmak üzere insan eliyle yapılan su yolları... Kanallar sulama ve ulaşım maksadıyla açılmıştır ve bu kanalların ilk örneklerine Mezopotamya’da rastlanır. Kanallar toprakla veya betonla, asfalt ya da taş kaplı olabilirler. Kanallar üzerine yapılan setlerle su seviyesi alçaltılıp, yükseltilebilir. On beşinci yüzyıldan bu yana kullanılan bu sistemlerle çok eğimli arazideki kanallar üzerinde ulaşımı sağlamak mümkün olmuştur.

Akma hızı fazla olmayan kanallar, geçmişten bugüne kadar denizcilerin fazla yol yapmasını engelleyip, ulaşım konusunda büyük bir kolaylık sağladı. Bulunduğu bölgelerin refah seviyelerini yükseltip, ticarette büyük bir önem kazanmalarına yardımcı oldu. Bazıları ulaşımla birlikte su ihtiyacını da karşıladı. Dünyada en çok bilinen su kanalları hangileridir? Nerelere uzanırlar? Hangi nehirleri birbirine bağlarlar? İşte tüm bunların cevaplarını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Süveyş Kanalı

1. Süveyş Kanalı

Osmanlı Devleti'nin Mısır’ı yönettiği dönemde açılan Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli su yolları arasında yer alır. Kanal, Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasına olanak sağlar. Bu kanal sayesinde gemiciler uzun yol ve mesafe derdinden kurtuldular. Kanalın bir diğer özelliği ise dünyada kapakları olmayan en uzun kanal oluşu. Kanala hem gece hem gündüz geçiş sağlanıyor. Güney Avrupa ülkeleri ile Basra Körfezi ülkeleri arasındaki deniz ticaretinin canlanması nedeniyle Süveyş Kanalı dünya ticaretinde büyük bir önem kazandı.

2. Kiel Kanalı

Kanalın yapılışındaki asıl amaç, kuzeye gidecek savaş gemilerine kestirme bir yol sağlamaktır. Kuzey Denizi'nde Elbe Irmağı ağzındaki Brünsbüttelkoog'dan, doğuda Baltık Denizi kıyısındaki Kiel limanında yer alan Holtenau'ya kadar uzanır. Eski adı Kayzer Wilhelm olan kanaI, I. Dünya Savaşı öncesinde Alman hükümetine aitti. Versailles Antlaşması’nın imzalanması ile kanal uluslararası statü kazandı. Yönetim ise Almanlarda kaldı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra kanal Schleswig-Holstein eyâletinde kaldı ve Versailles Antlaşması koşulları nedeniyle günümüzde sadece Almanya ile barış içindeki devletlerin geçişlerine açık. Kanal, Baltık Denizin'de ulaşım açısından büyük önem taşır. İki deniz arasındaki en uygun ve en güvenli ulaşım yoludur.

3. Büyük Çin Kanalı

3. Büyük Çin Kanalı

Çin’in doğusunda yer alan kanal, dünyanın en uzun kanalıdır. Kanal Pekin’den başlar ve Tientsin, Hebei, Shandong, Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerini geçerek Hangzhou şehrine kadar uzanır. Kanal, Sarı Nehir ile Yangtze Nehri bağlantısının gerçekleşmesine olanak sağlar. Turistik ziyaret için de sıkça gelinen kanal, 2014 yılında ''Dünya Mirasları Listesi''ne girdi.

4. Panama Kanalı

4. Panama Kanalı

Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan su kanalı, Panama topraklarında yer alır. En pahalı kanal olarak bilinir. Bulunduğu bölgenin sosyoekonomik koşullarını geliştirip refah seviyesini yükselmesine yardımcı olmuştur. Ülkenin gelişiminde büyük bir payı vardır. Kanal, deniz seviyesinden 28 metre yukarıdadır. Kanala gelen gemiler yavaş yavaş yükseltilir ve aynı metotla diğer tarafa doğru indirilir.

5. Moskova Kanalı

5. Moskova Kanalı

Eski adıyla Moskova-Volga Kanalı, Tushino’daki Moskova Nehriyle, Dubna şehrindeki Volga Nehrinin kuzey kesimini birbirine bağlayan kanaldır. Kanalın uzunluğuysa 128 km'dir. Moskova Kanalıyla birlikte Rusya'nın beş farklı denizle bağlantısı bulunur. Bu denizler: Beyazdeniz, Baltık Denizi, Hazar Denizi, Azak Denizi, ve Karadeniz'dir. Moskova’ya 'beş denizin limanı' denmesinin sebebi budur. Ulaşımla birlikte Moskova'nın su tüketiminin yarısını sağlamasıyla da bilinir ve rezervuarının kıyıları rekreasyon bölgeleri olarak kullanılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Korint Kanalı

6. Korint Kanalı

Yunanistan'ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası'ndan ayıran kanalın uzunluğu yaklaşık olarak 6,3 km’dir. Korint Körfezi ile Saronik Körfez’ini birbirine bağlar. Kanalın duvarları birbirine eşit uzaklıkta değildir. Yukarı duvarları 24 metre, aşağısı ise 21 metre uzaklıktadır. Kanalın genişliği bugün yalnızca küçük boyuttaki gemilere göredir. Hızlı ve güçlü motorlara sahip gemiler sayesinde kazanılan zaman, kanalı değersizleştirmektedir.  Üstelik kanalın kullanım ücreti pahalı olmasına rağmen günde ortalama 30 gemi geçer. Ayrıca güzel manzarası sayesinde seyahat acenteleri büyük oranda turist gemileri ile bu kanalı kullanırlar.

7. Beyazdeniz-Baltık Kanalı

7. Beyazdeniz-Baltık Kanalı

Rusya'da Beyazdeniz ve Onega Gölü'nü bağlayan bir kanaldır. 227 km uzunluğunda olan kanal, Onega Gölü'nden başlayarak kısmen çeşitli kanallı nehirler ve Vıgozero Gölü boyunca ilerler ve Beyazdeniz'e dökülür. Kanal ile Svir ve Neva Nehirleri aracılığı ile Finlandiya Körfezi'ne ulaşılabilir.

8. Saimaa Kanalı

8. Saimaa Kanalı

Finlandiya ile Rusya arasında bulunan Finlandiya Körfezi ile Saimaa Gölü'nü birbirine bağlayan ulaşım kanalının Finlandiya'daki kısmı 23.3 km olup Rusya'da kalan kısmı ise 19.6 km uzunluğundadır. Burada bulunan derin kanal ağları 814 kilometre uzunluğunda olup derin kanallar, Kuopio'ya kadar uzanmaktadır.

9. Erie Kanalı

Erie Gölü ile Hudson Nehri'ni birbirine bağlayan kanal, 84 km uzunluğa, 12 metre genişliğe ve 1,20 metre derinliğe sahiptir. Kuzey Amerika'nın büyük beş gölünü New York'tan Atlantik Okyanusuna bağlamaktadır. Kanalın yapımı tam sekiz yıl sürmüştür.

10. Welland Kanalı

10. Welland Kanalı

Kanal Erie Gölü ve Ontario Gölü'nü birbirine bağlar. ABD- Kanada sınırlarının yakınında bulunan kanalın uzunluğu ise 12 deniz milidir. Kanalın içinde dokuz ayrı havuzlu sistem bulunur ve genişliği 23 metredir. Kanalın tamamının geçiş süresi gemiler için yaklaşık olarak on iki saattir.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
17
15
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın