Hepsi İnsan Eliyle İnşa Edildi! Dünyanın En Çok Bilinen Su Kanalları
Kanallar, sulama ya da ulaşım amacıyla kullanılmak üzere insan eliyle yapılan su yolları... Kanallar sulama ve ulaşım maksadıyla açılmıştır ve bu kanalların ilk örneklerine Mezopotamya’da rastlanır. Kanallar toprakla veya betonla, asfalt ya da taş kaplı olabilirler. Kanallar üzerine yapılan setlerle su seviyesi alçaltılıp, yükseltilebilir. On beşinci yüzyıldan bu yana kullanılan bu sistemlerle çok eğimli arazideki kanallar üzerinde ulaşımı sağlamak mümkün olmuştur.
Akma hızı fazla olmayan kanallar, geçmişten bugüne kadar denizcilerin fazla yol yapmasını engelleyip, ulaşım konusunda büyük bir kolaylık sağladı. Bulunduğu bölgelerin refah seviyelerini yükseltip, ticarette büyük bir önem kazanmalarına yardımcı oldu. Bazıları ulaşımla birlikte su ihtiyacını da karşıladı. Dünyada en çok bilinen su kanalları hangileridir? Nerelere uzanırlar? Hangi nehirleri birbirine bağlarlar? İşte tüm bunların cevaplarını sizler için derledik.
1. Süveyş Kanalı
2. Kiel Kanalı
3. Büyük Çin Kanalı
Çin’in doğusunda yer alan kanal, dünyanın en uzun kanalıdır. Kanal Pekin’den başlar ve Tientsin, Hebei, Shandong, Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerini geçerek Hangzhou şehrine kadar uzanır. Kanal, Sarı Nehir ile Yangtze Nehri bağlantısının gerçekleşmesine olanak sağlar. Turistik ziyaret için de sıkça gelinen kanal, 2014 yılında ''Dünya Mirasları Listesi''ne girdi.
4. Panama Kanalı
Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan su kanalı, Panama topraklarında yer alır. En pahalı kanal olarak bilinir. Bulunduğu bölgenin sosyoekonomik koşullarını geliştirip refah seviyesini yükselmesine yardımcı olmuştur. Ülkenin gelişiminde büyük bir payı vardır. Kanal, deniz seviyesinden 28 metre yukarıdadır. Kanala gelen gemiler yavaş yavaş yükseltilir ve aynı metotla diğer tarafa doğru indirilir.
5. Moskova Kanalı
Eski adıyla Moskova-Volga Kanalı, Tushino’daki Moskova Nehriyle, Dubna şehrindeki Volga Nehrinin kuzey kesimini birbirine bağlayan kanaldır. Kanalın uzunluğuysa 128 km'dir. Moskova Kanalıyla birlikte Rusya'nın beş farklı denizle bağlantısı bulunur. Bu denizler: Beyazdeniz, Baltık Denizi, Hazar Denizi, Azak Denizi, ve Karadeniz'dir. Moskova’ya 'beş denizin limanı' denmesinin sebebi budur. Ulaşımla birlikte Moskova'nın su tüketiminin yarısını sağlamasıyla da bilinir ve rezervuarının kıyıları rekreasyon bölgeleri olarak kullanılmaktadır.
6. Korint Kanalı
Yunanistan'ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası'ndan ayıran kanalın uzunluğu yaklaşık olarak 6,3 km’dir. Korint Körfezi ile Saronik Körfez’ini birbirine bağlar. Kanalın duvarları birbirine eşit uzaklıkta değildir. Yukarı duvarları 24 metre, aşağısı ise 21 metre uzaklıktadır. Kanalın genişliği bugün yalnızca küçük boyuttaki gemilere göredir. Hızlı ve güçlü motorlara sahip gemiler sayesinde kazanılan zaman, kanalı değersizleştirmektedir. Üstelik kanalın kullanım ücreti pahalı olmasına rağmen günde ortalama 30 gemi geçer. Ayrıca güzel manzarası sayesinde seyahat acenteleri büyük oranda turist gemileri ile bu kanalı kullanırlar.
7. Beyazdeniz-Baltık Kanalı
Rusya'da Beyazdeniz ve Onega Gölü'nü bağlayan bir kanaldır. 227 km uzunluğunda olan kanal, Onega Gölü'nden başlayarak kısmen çeşitli kanallı nehirler ve Vıgozero Gölü boyunca ilerler ve Beyazdeniz'e dökülür. Kanal ile Svir ve Neva Nehirleri aracılığı ile Finlandiya Körfezi'ne ulaşılabilir.
8. Saimaa Kanalı
Finlandiya ile Rusya arasında bulunan Finlandiya Körfezi ile Saimaa Gölü'nü birbirine bağlayan ulaşım kanalının Finlandiya'daki kısmı 23.3 km olup Rusya'da kalan kısmı ise 19.6 km uzunluğundadır. Burada bulunan derin kanal ağları 814 kilometre uzunluğunda olup derin kanallar, Kuopio'ya kadar uzanmaktadır.
9. Erie Kanalı
Erie Gölü ile Hudson Nehri'ni birbirine bağlayan kanal, 84 km uzunluğa, 12 metre genişliğe ve 1,20 metre derinliğe sahiptir. Kuzey Amerika'nın büyük beş gölünü New York'tan Atlantik Okyanusuna bağlamaktadır. Kanalın yapımı tam sekiz yıl sürmüştür.
10. Welland Kanalı
Kanal Erie Gölü ve Ontario Gölü'nü birbirine bağlar. ABD- Kanada sınırlarının yakınında bulunan kanalın uzunluğu ise 12 deniz milidir. Kanalın içinde dokuz ayrı havuzlu sistem bulunur ve genişliği 23 metredir. Kanalın tamamının geçiş süresi gemiler için yaklaşık olarak on iki saattir.
Yorum Yazın
Çoğu alternatifi olmayan ve birçok faydası olan yapılması gerekli olan kanal. Ama biz aptal gibi bir tane varken ikinciyi yapıyoruz.
Guzel bilgiler, muhendislik budur