Hamilelik Döneminde Beslenmeye İlişkin Mutlaka Bilmeniz Gereken 15 Tavsiye
Yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı olmanın en temel koşullarından biridir. Hamilelik sürecinde yeterli ve doğru beslenme hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için hayati önem taşır. Anne karnındaki bebek, besinlerini annenin kaynaklarından karşılar. Bu yüzden hamilelik döneminde annenin enerji ve besin ihtiyacı artmakta.
Sabırsılıkla beklediğiniz bebeğinizde beslenmeye bağlı oluşacak riskleri en aza indirmek için size sunduğumuz tavsiyelere bir göz atın derim :)
Kendinize ve ona iyi bakın...
1. Bol sıvı tüketin
2. Aç kalmayın
Bebek gelişme döneminde annenin beslenmesinden zarar görmez. Anne, bebeğine ve kendine yararlı olan hiç bir besinden kaçınmamalıdır fakat herhangi bir besine karşı isteksizlik veya bulantı varsa bunları yemek için kendini zorlamamalıdır. Aç kalan annede kandaki keton miktarının artması, bebeğin ilerideki psikolojik ve nörolojik gelişiminde gerileme ve sakatlık riskine; tansiyon inip çıkmasına, bayılmalara sebep olur. Kan şekerinin düşmesiyle de baş dönmesi, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.
3. Kesinlikle sigara içmeyin!
Hamilelik döneminde sigara içmek bebeğin yaşamını riske atan bir etken. Sigara dumanında bulunan karbon, nikotin, zift ve kurşun; toksik ve kansorojendir. Kana karışan zararlı sigara dumanı annede ve bebekte olumsuz etkilere neden olur.
Hamilelik sürecinde sigara içen annelerde;
Dış gebelik,
Hiper tansiyon
Erken doğum
Su kesesinin erken açılması
Sütün C vitamini seviyesini düşürmesi
Düşük riski
Bebeğin yeni doğduğu dönemlerde ölme riski
Gebelik zehirlenmesi
Bebekte bronşit gibi üzücü sonuçlara neden olabilmektedir.
4. Alkol kullanmayın!
Anne alkol aldığında alkol hızla kana karışır. Hızla kana karışan alkol plesantaya doğru gider ve bebeğin kanına geçer. Hamileliğin başlarında alınan alkolün bebek üzerinde toksik etkileri vardır. Bebeğin organ oluşumunda bozuluklara, düşük yapmaya, sinir sistemi hasarlarına, hatta bebeğin ölmesine yol açabilmekte.
5. Kafeinden uzak durun
Aşırı kahve yemeklerden hemen sonra tüketildiğinde bağırsaklardaki -hamilelikte önemli olan- demirin emilimini azaltaır. Hamilelik ya da emzirme sürecinde kafein kalp, dolaşım ve sinir sistemini etlileyerek bebeğin kalp atışında ve solunumunda belirgin artışa sebep olabilir. Kafein, alkol ve sigara gibi kanser riskini arttırır, sıvı ve kalsiyum kaybına, doğumdan sonra öğrenme ve hatırlama güçlüklerine yol açabilmektedir.
6. İlaç kullanımına dikkat edin
Annenin aldığı ilaç, bebeğin beslenme aracı olan plasentadan geçer. Annenin aldığı ilaç ya da besinler plasentadan geçerek, bebeğin oluşmakta olan dokularında olumsuz etki gösterirler.
Hamilelik sürecinde;
İlk süreçlerde alınan alerji ilaçları doğumsal sıkıntılara sebebiyet verir
Mide bulantısını engelleyici ilaçlar bebeğin iskelet, dolaşım ve sindirim sistemlerinde normal olmayan gelişime yol açabilir
Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları doktor tavsiyesinde kullanmalısınız
Vajinal temzleyiciler enfeksiyon ve düşük riskini arttırdığından kesinlikle kullanılmamalıdır.
7. Gazlı ve şekerli içecekler içmeyin
Gazlı içeceklerden en çok tüketilen kolanın içinde içinde bulunan maddelerden dolayı bebekte gelişim bozukluğu veya bebeğin fazla kilolu olmasına, düşüğe veya ölü doğuma sebebiyet verebilir. Annenin tükketiği her şey bebeğe ulaşabildiğinden bu tarz içecekler normal bir insanda oluşturacağı tüm etkileri bebekte de gösterebilirler.
8. Folik asit içeren besinler tüketin
Folik asit annenin alyuvarlarının desteklenmesi için alınması gerekir. Gebelikte görülen kansızlığın başlıca sebebi folik asit yetersizliğidir. Ayrıca bebeğin beyin, omurga ve omurilik oluşmunda çok önemli bir rol oynamaktadır.
B12 vitamini içeren et, balık, yumurta ve süt ürünleriyle birlikte folik asit kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler, esmer ekmek, tahıl, meyve ve meyve suyu bol bol tüketilmelidir.
9. Vitaminler önemli
Hamillik sürecinde annenin E vitamini ihtiyacı artar. E vitamini bebeğin doku gelişimi; hücre duvarı yapısı, alyuvar hücresi bütünlüğü için gereklidir. Eksikliğinde fenalık, solunum yetersizliği, kısmi sarılık rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden E vitamini açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve kurubaklagilleri tüketebilirsiniz.
E vitamini dışındakiler de çok önemlidir. Tüm vitaminleri yeterli miktarda almaya özen göstermelisiniz.
10. Uzak durmanız gerekenler
Fazla tuzlu, baharatlı, şekerli, yağlı hamurlu yiyecekler yenmemeli
Tatlı ve şekerleme
Şekerli marmelatlar
Gazlı ve şekerli içecekler
Aperatifler
Kızartmalar
Çok fazla kahve veya çay
11. Mutlaka tüketmeniz gerekenler
Vitamin ve minarel kaynağı olan besinler tüketilmeye çalışılmalıdır
Süt, yoğurt, peynir, kalsiyum, protein
Yeşil yapraklı sebzeler (C vitamini, posa, folik asit)
Yağsız kırmızı et (protein, demir)
Tavuk eti (protein, demir)
Sardalya (kalsiyum, demir, protein)
Kepekli ekmek (protein,posa, folik asit)
12. Kahvaltı günün en önemli öğünü
Kahvaltı, gece uzun süren açlıktan sonra günün başlangıç öğünüdür. Kahvaltı yapmazsanız gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Uzun süre aç kalan vücudun kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar bebeğin yeterli enerji almasını engeller. Bu yüzden gece boyu aç kalan bebeğinizi en kısa sürede doğru şekilde beslemelisiniz.
13. Hamilelik boyunca 9-13 kilodan fazla kilo alınmamalı
Hamileliğe başlangıç kilonuzu not alın. Fazla kilo almamak için 2-3 saatlik aralıklarla beslenme düzeni kurun. Özellikle tatlı isteğinizi kontrol altına alın. Bitter çikolata, sütlü tatlı, dondurma, meyve salatası gibi tatlıları tüketmeyi tercih edin.
14. Kalsiyum tüketiminizi ihmal etmeyin
Kişinin kalsiyum ihtiyacı doğmadan önce başlar. Hamilelikte gelişmekte olan bebeğin güçlü kemik ve dişlerinin olması, sağlıklı sinir sistemi, kalp ve kas yapıları için kalsiyum gereklidir. Artan kalsiyum ihtiyacı karşılanmazsa, annenin kemiklerinde zayıflama, bebekte ise gelişim geriliği ve nöbet geçirme olayları görülebilir. Kandaki kalsiyum düşüklüğü doğum sonrası kanama riskini de artırıyor.
Süt ürünleri, kuru incir, kuru fasulye, tere, karnabahar, lahana, ıspanak, yumurta, kaşar, tulum ve içme suyu olduğu için hamilelikte bu besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelisiniz.
15. Mide bulantınız varsa
Mide bulantılarına engel olunamadığı durumlarda bastırmak için başucunuzda galeta, ekmek, leblebi gibi alternatifler bulundurun. Sabah kalktığınızda kahvaltı sürecine hazırlanırken bunlardan atıştırın. Öğle yemeği için peynirli sandviç alternatifi bulantınızı kontrol etmek adına size yardımcı olur. Ara öğünlerde; meyve, galeta, yoğurt, kuruyemiş, leblebi tüketebilirsiniz.
Abur cubur, salam sosis gibi zararlı ve karışık besinlerden uzak durun. Canınızın istemediği şeyleri zorla yemeye çalışmayın.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
nasıl ya. sigara alkol sonrası kahveyle ayılmadıktan sonra ne anlamı kalır hamileliiğn amk bunları yapan zihniyet kaldımı ya :D
her şeye neden peynir atıyorsunuz görüntüsü bile mide bulandırıcı. Allah'ım sen affet beyaz peynir nimetini sevmiyorum :/