Görüş Bildir
Haberler
Hamilelik Döneminde Beslenmeye İlişkin Mutlaka Bilmeniz Gereken 15 Tavsiye

Hamilelik Döneminde Beslenmeye İlişkin Mutlaka Bilmeniz Gereken 15 Tavsiye

Yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı olmanın en temel koşullarından biridir. Hamilelik sürecinde yeterli ve doğru beslenme hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için hayati önem taşır. Anne karnındaki bebek, besinlerini annenin kaynaklarından karşılar. Bu yüzden hamilelik döneminde annenin enerji ve besin ihtiyacı artmakta.

Sabırsılıkla beklediğiniz bebeğinizde beslenmeye bağlı oluşacak riskleri en aza indirmek için size sunduğumuz tavsiyelere bir göz atın derim :)

Kendinize ve ona iyi bakın...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bol sıvı tüketin

Bol sıvı tüketimi, annenin cilt kuruluğunu engeler ve enerjik olmasını sağlar. Gerekli olan sıvının alınması anne karnında elektrolit dengesini sağlar. Ağız yoluyla alınan besinlerin kan yoluyla bebeğe taşınmasına yardımcı olur. Ayrıca hemoroid ve kabızlık şikayetlerini de engeller. Hamilelik döneminde vücutta su azalması, erken doğum ağrılarına neden olabilmekte.

Yeterli su tüketerek düşük ihtimalini arttıran idrar yolu enfeksiyonlarının oluşma ihtimalini de azaltmış olursunuz.

Yeterli su alımı için;

  • Su içmek için susamayı beklemeyin

  • Uyandığınız andan itibaren gün boyu belirli aralıklarla su için

  • Her öğünde mutlaka su için

  • Yatmadan önce bir bardak su için

  • Taze sıkılmış meyve suları da sıvı tüketiminde tavsiye edilmektedir.

2. Aç kalmayın

Bebek gelişme döneminde annenin beslenmesinden zarar görmez. Anne, bebeğine ve kendine yararlı olan hiç bir besinden kaçınmamalıdır fakat herhangi bir besine karşı isteksizlik veya bulantı varsa bunları yemek için kendini zorlamamalıdır. Aç kalan annede kandaki keton miktarının artması, bebeğin ilerideki psikolojik ve nörolojik gelişiminde gerileme ve sakatlık riskine; tansiyon inip çıkmasına, bayılmalara sebep olur. Kan şekerinin düşmesiyle de baş dönmesi, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.

3. Kesinlikle sigara içmeyin!

Hamilelik döneminde sigara içmek bebeğin yaşamını riske atan bir etken. Sigara dumanında bulunan karbon, nikotin, zift ve kurşun; toksik ve kansorojendir. Kana karışan zararlı sigara dumanı annede ve bebekte olumsuz etkilere neden olur.

Hamilelik sürecinde sigara içen annelerde;

  • Dış gebelik,

  • Hiper tansiyon

  • Erken doğum

  • Su kesesinin erken açılması

  • Sütün C vitamini seviyesini düşürmesi

  • Düşük riski

  • Bebeğin yeni doğduğu dönemlerde ölme riski

  • Gebelik zehirlenmesi

  • Bebekte bronşit gibi üzücü sonuçlara neden olabilmektedir.

4. Alkol kullanmayın!

4. Alkol kullanmayın!

Anne alkol aldığında alkol hızla kana karışır. Hızla kana karışan alkol plesantaya doğru gider ve bebeğin kanına geçer. Hamileliğin başlarında alınan alkolün bebek üzerinde toksik etkileri vardır. Bebeğin organ oluşumunda bozuluklara, düşük yapmaya, sinir sistemi hasarlarına, hatta bebeğin ölmesine yol açabilmekte.

5. Kafeinden uzak durun

Aşırı kahve yemeklerden hemen sonra tüketildiğinde bağırsaklardaki -hamilelikte önemli olan- demirin emilimini azaltaır. Hamilelik ya da emzirme sürecinde kafein kalp, dolaşım ve sinir sistemini etlileyerek bebeğin kalp atışında ve solunumunda belirgin artışa sebep olabilir. Kafein, alkol ve sigara gibi kanser riskini arttırır, sıvı ve kalsiyum kaybına, doğumdan sonra öğrenme ve hatırlama güçlüklerine yol açabilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İlaç kullanımına dikkat edin

Annenin aldığı ilaç, bebeğin beslenme aracı olan plasentadan geçer. Annenin aldığı ilaç ya da besinler plasentadan geçerek, bebeğin oluşmakta olan dokularında olumsuz etki gösterirler.

Hamilelik sürecinde;

  • İlk süreçlerde alınan alerji ilaçları doğumsal sıkıntılara sebebiyet verir

  • Mide bulantısını engelleyici ilaçlar bebeğin iskelet, dolaşım ve sindirim sistemlerinde normal olmayan gelişime yol açabilir

  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları doktor tavsiyesinde kullanmalısınız

  • Vajinal temzleyiciler enfeksiyon ve düşük riskini arttırdığından kesinlikle kullanılmamalıdır.

7. Gazlı ve şekerli içecekler içmeyin

Gazlı içeceklerden en çok tüketilen kolanın içinde içinde bulunan maddelerden dolayı bebekte gelişim bozukluğu veya bebeğin fazla kilolu olmasına, düşüğe veya ölü doğuma sebebiyet verebilir. Annenin tükketiği her şey bebeğe ulaşabildiğinden bu tarz içecekler normal bir insanda oluşturacağı tüm etkileri bebekte de gösterebilirler.

8. Folik asit içeren besinler tüketin

Folik asit annenin alyuvarlarının desteklenmesi için alınması gerekir. Gebelikte görülen kansızlığın başlıca sebebi folik asit yetersizliğidir. Ayrıca bebeğin beyin, omurga ve omurilik oluşmunda çok önemli bir rol oynamaktadır.

B12 vitamini içeren et, balık, yumurta ve süt ürünleriyle birlikte folik asit kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler, esmer ekmek, tahıl, meyve ve meyve suyu bol bol tüketilmelidir.

9. Vitaminler önemli

Hamillik sürecinde annenin E vitamini ihtiyacı artar. E vitamini bebeğin doku gelişimi; hücre duvarı yapısı, alyuvar hücresi bütünlüğü için gereklidir. Eksikliğinde fenalık, solunum yetersizliği, kısmi sarılık rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden E vitamini açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve kurubaklagilleri tüketebilirsiniz.

E vitamini dışındakiler de çok önemlidir. Tüm vitaminleri yeterli miktarda almaya özen göstermelisiniz.

10. Uzak durmanız gerekenler

Fazla tuzlu, baharatlı, şekerli, yağlı hamurlu yiyecekler yenmemeli

  • Tatlı ve şekerleme

  • Şekerli marmelatlar

  • Gazlı ve şekerli içecekler

  • Aperatifler

  • Kızartmalar

  • Çok fazla kahve veya çay

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mutlaka tüketmeniz gerekenler

Vitamin ve minarel kaynağı olan besinler tüketilmeye çalışılmalıdır

  • Süt, yoğurt, peynir, kalsiyum, protein

  • Yeşil yapraklı sebzeler (C vitamini, posa, folik asit)

  • Yağsız kırmızı et (protein, demir)

  • Tavuk eti (protein, demir)

  • Sardalya (kalsiyum, demir, protein)

  • Kepekli ekmek (protein,posa, folik asit)

12. Kahvaltı günün en önemli öğünü

Kahvaltı, gece uzun süren açlıktan sonra günün başlangıç öğünüdür. Kahvaltı yapmazsanız gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Uzun süre aç kalan vücudun kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar bebeğin yeterli enerji almasını engeller. Bu yüzden gece boyu aç kalan bebeğinizi en kısa sürede doğru şekilde beslemelisiniz.

13. Hamilelik boyunca 9-13 kilodan fazla kilo alınmamalı

Hamileliğe başlangıç kilonuzu not  alın. Fazla kilo almamak için  2-3 saatlik aralıklarla beslenme düzeni kurun. Özellikle tatlı isteğinizi kontrol altına alın. Bitter çikolata, sütlü tatlı, dondurma, meyve salatası gibi tatlıları tüketmeyi tercih edin.

14. Kalsiyum tüketiminizi ihmal etmeyin

Kişinin kalsiyum ihtiyacı doğmadan önce başlar. Hamilelikte gelişmekte olan bebeğin güçlü kemik ve dişlerinin olması, sağlıklı sinir sistemi, kalp ve kas yapıları için kalsiyum gereklidir. Artan kalsiyum ihtiyacı karşılanmazsa, annenin kemiklerinde zayıflama, bebekte ise gelişim geriliği ve nöbet geçirme olayları görülebilir. Kandaki kalsiyum düşüklüğü doğum sonrası kanama riskini de artırıyor. 

Süt ürünleri, kuru incir, kuru fasulye, tere, karnabahar, lahana, ıspanak, yumurta, kaşar, tulum ve içme suyu olduğu için hamilelikte bu besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelisiniz.

15. Mide bulantınız varsa

Mide bulantılarına engel olunamadığı durumlarda bastırmak için başucunuzda galeta, ekmek, leblebi gibi alternatifler bulundurun. Sabah kalktığınızda kahvaltı sürecine hazırlanırken bunlardan atıştırın. Öğle yemeği için peynirli sandviç alternatifi bulantınızı kontrol etmek adına size yardımcı olur. Ara öğünlerde; meyve, galeta, yoğurt,  kuruyemiş, leblebi tüketebilirsiniz.

Abur cubur, salam sosis gibi zararlı ve karışık besinlerden uzak durun. Canınızın istemediği şeyleri zorla yemeye çalışmayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
131
14
8
4
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
okisi

nasıl ya. sigara alkol sonrası kahveyle ayılmadıktan sonra ne anlamı kalır hamileliiğn amk bunları yapan zihniyet kaldımı ya :D

Kapkacak

her şeye neden peynir atıyorsunuz görüntüsü bile mide bulandırıcı. Allah'ım sen affet beyaz peynir nimetini sevmiyorum :/