onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geri Kabul Anlaşmasının Öteki Yüzü: Türkiye Pakistanlıları Geri Gönderecek

Geri Kabul Anlaşmasının Öteki Yüzü: Türkiye Pakistanlıları Geri Gönderecek

FreiGeist
08.04.2016 - 12:49

Türkiye'deki Pakistanlıların geri iadesi için Türkiye-Pakistan arasında 2010'da imzalanan geri kabul anlaşması TBMM'de dün gece kabul edildi. Yunanistan bu sabah saatleri itibariyle 45 kişilik ikinci mülteci grubunu da Dikili limanına gönderdi. Bu 45 kişinin tamamı Pakistanlı. Kırklareli'ndeki kampa gönderildi. Sınır dışı işlemini Avrupa yerine Türkiye yapacak. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan mülteci anlaşması çerçevesinde Ankara'nın Suriyeliler de dahil olmak üzere düzensiz yollar üzerinden Yunanistan'a giriş yapan mültecileri geri alması ve bunun karşılığında AB'nin Türkiye'den alınan sayıda Suriyeli göçmeni doğrudan kabul etmesi, Türkiye'ye mali yardımda bulunması, erken vize serbestisi ve AB üyelik görüşmelerinde ilerleme sağlaması öngörülüyor.

Türkiye bu anlaşma ile Yunanistan'dan gelen Pakistanlı göçmenleri de ülkelerine iade etmeyi planlıyor

Türkiye bu anlaşma ile Yunanistan'dan gelen Pakistanlı göçmenleri de ülkelerine iade etmeyi planlıyor

Türkiye AB ile sağlanan mutabakat çerçevesinde 4 Nisan'dan itibaren Yunan adalarına giden düzensiz göçmenleri geri almaya başlamıştı. Hafta başında gönderilen 202 kişilik ilk grubun ardından bugün de 45 kişilik ikinci grup da Dikili'ye geldi. Bir Türk yetkili gelen 45 kişinin Pakistanlı olduğunu belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tasarının gerekçesinde neler var?

Tasarının gerekçesinde neler var?

TBMM Genel Kurulu'nda dün gece kabul edilen tasarının gerekçesinde Türkiye'nin önemli ölçüde yasadışı göçe maruz kaldığı ve bu göçmenler arasında Pakistanlıların da olduğu belirtilerek, bu anlaşmanın Türkiye'de yakalanan Pakistan vatandaşlarının geri gönderilmelerini hukuki güvence altına alacağı kaydedildi.

Gerekçede 1995 yılı ile anlaşmanın imzalandığı 2010 yılları arasında Türkiye'de yasadışı konumda yakalanan Pakistan vatandaşlarının sayısının 80,000'i aştığı ifade edilirken, 2010 sonrası için ise herhangi rakam verilmedi.

Doğusunda yer alan, ekonomik ve siyasi açıdan istikrarsız ülkelerin vatandaşlarının Türkiye'yi AB ülkelerine geçişte güzergah olarak kullanmaya çalıştığının belirtildiği gerekçede şöyle denildi:

'Geri kabul anlaşmaları, yasadışı yollardan başka ülkelere geçmiş kişilerin vatandaşı oldukları veya geldikleri ülkelere düzenli, hızlı, güvenli ve insan onuruna yaraşır şekilde geri gönderilmeleri için hukuku zemin oluşturmaktadır.'

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi ne demişti?

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi ne demişti?

BM'nin uluslararası göç özel temsilcisi Peter Sutherland, 'Göçmen nakillerinin nasıl gerçekleşeceğini bilemiyoruz. Ancak eğer iltica başvurusu hakkı tanınmadan kitlesel bir sınır dışı etme eylemi gerçekleştirilirse bu tamamen yasalara aykırı olur' demişti. 

Yunanistan mülteci koordinasyon masası sözcüsü Yorgos Kritsis ise bugün Türkiye'ye gönderilecek olan kişilerin iltica başvurusunda bulunmadığını aktarmıştı. 

Fransız haber ajansı AFP ise Yunan adalarına gelen çok sayıda göçmenin kendilerine hiçbir şekilde iltica başvurusu imkanının tanınmadığını duyurmuştu.

Sınır dışı işlemini Avrupa yerine Türkiye yapacak

Sınır dışı işlemini Avrupa yerine Türkiye yapacak
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Pakistanlılar bu yasaya göre deport edildiklerinde, Avrupa Birliği kendi yasaları, değerleri ve kamuoyu açısından ‘yanlış olan’ sınır dışı işlemini Türkiye’ye yüklemiş olacak.

Reuters, BBC ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
31
7
3
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Insan

editor geri iade yazmissin anlattim bozuklugu daha ilk cumleden

olan Suriye dışı mültecilere oldu bu durumda. bu kişilere de bir çözüm bulunmalıydı.