Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Gerçeklikle Uzaktan Yakından Alakası Olmasa da Plasebo Etkisiyle Gerçek Gibi Hissettiren 13 Durum
Bazı maddelerin gerçek olduğuna yemin edebilirim ancak ispatlayamam. 😅
1. Bedava kargo kampanyasının verdiği karlı alışveriş hissi.
2. İnternet sitelerindeki 'kişisel bilgilerimi gizli tut' butonunun verdiği güven...
3. Cihazların serviste kalma süresi uzadıkça karmaşık bir işlem yapıldığına inanarak daha yüksek fatura ödemeyi kabullenmek.
4. Temizlenen arabanın performansındaki gözle görülür artış (!)
İç dış yıkama yaptıktan sonra sürüş performansı artmayan araç gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü öyle bir durum söz konusu değil (!)
6. Ebatlarına göre ağır olan nesnelerin yarattığı kaliteli hissiyatı.
Dayanıklı ürünlerin her zaman ağır metallerden yapıldığına dair bir veri yok. Hatta birçok ürünün hafifi makbul. Yine de ağır ürünlerin daha kaliteli olduğuna inanmaktan bir türlü vazgeçemiyoruz.
8. Bol köpük çıkaran temizlik ürünlerinin köpüksüz rakiplerine karşı sağladığı ezici üstünlük.
Bir deterjanın ne kadar etkili olduğunu anlamak için çıkardığı köpük oranına bakmaktan daha mantıklı bir gösterge olamaz(!) Bol köpük, gerçekle alakası olsa da olmasa da hijyen göstergesi olarak kabul ediliyor.
9. Pahalı ürünlerin her zaman daha kaliteli/lezzetli olduğu gerçeği(!)
Birçok deneyde insanların ürün kalitesini fiyat etiketine göre belirlediğini görüyoruz. Buna örnek olarak şarap tadımı-fiyat ilişkisi deneylerini gösterebiliriz. Deney grupları fiyatları bildiğinde pahalı şarapları lezzetli bulurken etiketler üzerinde olmadığında çok daha farklı tercihler yapabiliyor.
10. İsmi birçok ülkede 'plasebo düğmesi' haline gelen düğmeli trafik lambaları.
Yalnızca yayaların geçeceği zamanlarda trafiğin durmasını sağlayan bu trafik lambaları birçok ülkede kullanılıyor. Bu düğmelerin her trafik ışığında, 7/24 aktif olduğunu düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Yine de sürelerin standart hale getirildiği durumlarda bile bu düğmeye basmış olmak bir şekilde iyi hissettiriyor.
11. Asansörlerin çoğunda bulunan ve genellikle çalışmayan kapıyı kapatma düğmesine basmak.
İşe yarasa da yaramasa da o düğmeye basmak ödevini yapmış olma hissi yaratıyor. Kapının daha hızlı kapanacağına olan inancımızı kimse sorgulamasın!
12. Uzun teslim süresi vermenin yarattığı 'değerli iş' hissiyatı.
Özellikle proje bazlı çalışanlar, yaptıkları işler için gereğinden daha uzun teslim süresi vererek işin gerçekten yoğun emek istediğini göstermek durumunda kalabiliyor. Kim 15 dakika içinde teslim edilebilen bir iş için fazla para ödemek ister ki?
13. Uygulamaların yüklenme esnasında gösterdiği karmaşık sembollerin yarattığı illüzyon.
Yüklenme süresinde bize yansıtılan görsel ne kadar karmaşıksa uygulamanın da o kadar kompleks olduğuna inanıyoruz. Halbuki tek sorun uygulamanın yavaş olması. 😅
Yorum Yazın
Kimyager olarak, köpük oranı misel sayısı ile alakalıır ve doğrudur. Ne kadar k, pürürse o kadar iyi yıkar. Çünkü kiri sökecek ters iyonlar etkinleşmiş demek... Devamını Gör
Robot süpürgeler işe yarıyor ya. Zengin olduk gibi story atanlar tamam da hiç bi boka yaramadığı yalan.
Kavşak üzerinde ki trafik ışıkları için doğrudur. O düğme konsa bile çalışmaz. Fakat sadece yaya için yapılmış trafik ışıklarında ise o düğme çalışır.. Kims... Devamını Gör