Görüş Bildir
Haberler
Ihlamur Kasrı Hakkında Her Şey: Padişahların Dinlenme Yeri Ihlamur Kasrını Keşfedin!

Ihlamur Kasrı Hakkında Her Şey: Padişahların Dinlenme Yeri Ihlamur Kasrını Keşfedin!

Özge Tepe
17.03.2023 - 18:30

Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ile Nişantaşı arasında yer alan ve geçmişte padişahların dinlenme ve ata binme alanı olarak kullandığı tarihi bir yer. Ihlamur Mesiresinde yer alan Ihlamur Kasrı, Osmanlı döneminin en önemli tarihi simgelerinden biridir. Ihlamur Mesiresine Abdülmecit tarafından  Nigoğos Balyan'a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” isimlerinde 2 kasır yaptırılmıştır ve bunlardan Merasim Köşkü, esas Ihlamur Kasrı olarak bilinir. Kültürümüzün en önemli parçalarından Ihlamur Kasrını her gün binlerce kişi ziyaret ediyor. Burası, mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasında yer alıyor.

Bu içerikte Ihlamur Kasrı hakkında merak edilen tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ihlamur Kasrı Hakkında Bilgi

Ihlamur Kasrı Hakkında Bilgi

Ihlamur Kasrı,  Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi'ndeki kasır olarak biliniyor. Burası eskiden içinden Fulya deresinin aktığı, ıhlamur ve çınar ağaçlarının gölgelediği, yeşilliklerle dolu bir mesire alanıymış. Günümüzde kasırların yer aldığı vadinin ilk bölümü Sultan III. Ahmed döneminde tersane eminlerinden Hacı Hüseyin Ağa’ya ait bağlarmış. Daha sonra devlet hazinesine katılmış ve padişaha ait bir hasbahçeye dönüştürülmüş.

Alanın Yıldız’a doğru yükselen ikinci bölümünde, Sultan III. Selim ile Sultan II. Mahmud’un kemankeşlerle birlikte atış yarışmaları yaptıkları biliniyor. Bu bilgiye günümüze ulaşan bazı nişan taşlarından ulaşılmış. Taşların üzerinde sultanların su dolu testilere yaptıkları atışların mesafeleri, dereceleri ve tarihleri de yazıyor. Sultan Abdülmecid döneminde vadinin “Muhabbet Bahçesi” denilen üçüncü bölümü ekleniyor ve ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Sultan Abdülmecid 1849-1855 yıllarında bu alana iki kasır yaptırıyor. Buraya daha sonra 'ferahlık ve tazelik' gibi anlamlara gelen 'Nüzhetiye' adını veriyor.

Sultan Abdülaziz döneminde bu hasbahçede çeşitli eğlenceler ve pehlivan güreşleri düzenlenirken sonraki yıllarda ise padişah ve ailesinin gezileri için uğrak yeri olmaya devam etmiş.  Ihlamur Kasrı, Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1951’de İstanbul Belediyesi kullanımına verilmiş. Daha sonra “Tanzimat Müzesi” olarak düzenlenmiş. 1966'daki düzenlemeler sonrasında Ihlamur Kasırları 1985’te müze-saray olarak ziyarete açılmıştır. 

Ihlamur Kasırları bünyesindeki Merasim Köşkü, Sultan Abdülmecid’in resmî kullanımına ve törenlere, Maiyet Köşkü ise Sultan’ın maiyeti ve haremine ayrılmış. Birer biniş veya diğer ifadeyle Sultan’ın günübirlik dinlenme mekânı olan kasırlar, diplomatik misafirlerin de ağırlandığı bir yerdir.

Ihlamur Kasrı Mimarisi

Ihlamur Kasrı Mimarisi

Merasim Köşkü giriş salonu ve salonun iki yanındaki birer odası ile dikkat çekiyor. ön cephesindeki dönemin beğenisine uygun Barok çizgiler taşıyan merdivenler, ilginç ve hareketli kabartmalar, köşkün görünümünü şekillendiriyor.

Kasrın iç süslemelerinde, Osmanlı saraylarında 19. yüzyıllarda da kullanılan Batılı dekorasyon anlayışına uygun bir süsleme uygulanıyor. Avrupa’nın çeşitli üsluplarındaki mobilyalar ve döşeme ögeleri, alanın görünümünde bütünlük oluşturuyor. Burası yüksek bir subasman üzerine tek kattan oluşuyor. Dikdörtgen planlı köşk, kesme taştan inşa edilmesi ile de öne çıkıyor.

Maiyet Köşkü ise orta sofaya açılan köşe odalarından oluşan mekân düzenlemesiyle daha geleneksel bir tarzı beraberinde getiriyor. Odaların duvarlarında farklı renklerde, mermer görünümü veren stuko tekniği dikkat çekiyor. 

Maiyet Köşkü, Merasim Köşküne göre daha sade bir yapı. İki katlı bu yapının giriş cephesinde iki kollu bir merdiven var.Girişin ortasında bir hol ve merdivenler ile köşelerde 4 adet oda bulunuyor.

Fransız Şair Lamartine ve Ihlamur Kasrı

Fransız Şair Lamartine ve Ihlamur Kasrı
www.millisaraylar.gov.tr

Fransız Şair Lamartine, 1846’da Sultan’ın konuğu olarak ağırlandığı Ihlamur Kasrı ve çevresini anılarında şu sözlerle betimliyor:

'…Binanın karşısındaki bahçede güzel yemiş ağaçları ile bu vadiye ismini veren büyük ıhlamurlar vardı. Köşke çıkan üç basamaklı merdivenin önünde yasemin dallarını aşamayan küçük bir fıskiye, tatlı bir şırıltı ile mermer havuza dökülüyordu. Ihlamur, Padişah’ın en sevdiği köşktür; burada dinlenir ve mütalaa eder.'

Ihlamur Kasrı Nerede? Ihlamur Kasrı'na Nasıl Gidilir?

Ihlamur Kasrı Nerede? Ihlamur Kasrı'na Nasıl Gidilir?

Ihlamur Kasrı, Barok tarzı oymaları, kafesi ve bakımlı bahçeleriyle 1800'lerin ortasından kalma yazlık bir Osmanlı kasrı olarak dikkat çekiyor. Burası İstanbul'da tam ortadaki konumu ile dikkat çekiyor. 

Ihlamur Kasrına giden toplu taşıma araçlarından bazıları şunlar:

  • 129T

  • 26A

  • 26B

  • 27E

  • 29C

  • 29D

  • 36L

  • 41E

  • M2

  • M7

  • D31

  • SRY14

  • SRY16

Ihlamur Kasrının adresi ve konum bilgileri ise şu şekilde:

Adres: Teşvikiye, Nişantaşı Ihlamur Yolu Sk., 34357 Şişli/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ihlamur Kasrı Giriş Ücretleri

Ihlamur Kasrı Giriş Ücretleri

Ihlamur Kasrı'na giriş ücretli. Yaş grubu ve ziyaretçilerin durumuna göre giriş ücretleri değişkenlik gösterebiliyor. Güncel Ihlamur Kasrı giriş ücretleri ise şu şekilde:

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Ücreti: 20 TL

  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Ücreti: 40 TL

  • İndirimli Bilet Ücreti: 10 TL

  • Bahçe Bilet Ücreti: 10 TL

Notlar:

  • Yerli/yabancı 0-6 yaş arası bütün ziyaretçiler için saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikalar ücretsizdir.

  • Öğrenci kimlik belgesini ibraz eden 07-25 yaş arasındaki öğrencilere indirimli bilet hizmeti sunulmaktadır.

  • Milli Saraylar Başkanlığına bağlı saray, köşk, kasır, müze ve fabrikalara 20 kişi ve üstü ziyaretçi getiren tur şirketlerine %20 indirim uygulanır.

Ücretler hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Telefon: 0 (212) 259 50 86

Faks: 0 (212) 259 32 92

E-Posta: info@millisaraylar.gov.tr

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ihlamur Kasrı Ziyaret Saatleri

Ihlamur Kasrı Ziyaret Saatleri
  • Açılış Saati: 09:00

  • Kapanış Saati: 18:00

  • Gişe Açılış Saati: 09:00

  • Gişe Kapanış Saati: 17:30

Kapalı Günler

Ihlamur Kasrı'nda Yeme İçme

Ihlamur Kasrı'nda Yeme İçme

Ihlamur Kasrının içerisinde kafeterya bulunuyor. Bu kafeterya, kasrı gezdikten sonra dinlenmek için sıkça tercih ediliyor. Kafeteryada kahvaltı hizmeti de var. Açık büfe kahvaltı ve serpme kahvaltı gibi seçenekler bulunduğundan buraya erken saatlerde geldiğinizde manzara eşliğinde rahatlıkla kahvaltı yapabilirsiniz. Ihlamur Kasrı kahvaltı fiyatları ise dönemsel olarak değişkenlik gösterebildiğinden öncesinde telefon numarası ile arayıp bilgi alabilirsiniz.

Ihlamur Kasrı Yakınında Gezilecek Yerler

Ihlamur Kasrı Yakınında Gezilecek Yerler

Ihlamur Kasrı çevresine gelmişken mutlaka görmeniz gereken birkaç yer:

  • Yıldız Sarayı

  • Yıldız Parkı

  • Dolmabahçe Sarayı

  • Çırağan Sarayı

  • Ortaköy Camii

Ihlamur Kasrı Gezgin Yorumları

Ihlamur Kasrı Gezgin Yorumları

Ihlamur Kasrına gitmeyi planlıyorsanız daha önce burayı ziyaret edenlerin tecrübelerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. İşte daha önce Ihlamur Kasrını ziyaret eden gezginlerden yorumlar:

'Beşiktaş'ta bulunan, padişahların özel misafirlerini ağırlamak, zaman zaman dinlenmek maksadıyla yaptırdığı 2 adet kasır mevcut. Büyük olan kasır ziyarete açık. Diğer kasrın ise bahçesi devlet işletmesinde. Müzekart geçerli. Mutlaka gezip, bahçesinde bir ıhlamur içmelisiniz diye düşünüyorum...'

'Çok şirin bir alan, sakin.. tavuskuşları ve ördekler geziniyor. Kış mevsiminde açmış Japon kiraz ağaçları ve bir gölet var. Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz. Yemek yediğimiz köşk sakindi, kendine has havası, tarihi dokusu çok güzeldi. Çalışanlar ilgili ve kibardı. Simit, peynir, zeytin, domates, salatalıktan oluşan kahvaltı ve başka bir kahvaltı tabağı daha bulunuyor.'

'İki tarihi binadan oluşuyor. Biri Merasim Köşkü , diğeri Maiyet Köşkü. Merasim Köşkü eski tarihi yapısıyla eşyaları ile korunmuş ve gezilebiliyor. Maiyet Köşkü'nü restauranta çevirmişler. Fiyatlar uygun. Bakımlı ve geniş bir bahçe içinde. Paris'teki geniş bahçeli, şık küçük köşkler çok benziyor. Bahçede yazın keyif yapmak güzel. Çocuklu aileler ya da bahçede kafa dinlemek isteyenler tercih edebilir. Tavşanların olduğu bir bölüm var bahçede. Ayrıca ördeklerin gezdiği bir havuz var. Tavus kuşları bahçede serbestçe dolaşıyor.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın