Foto Muhabiri Bülent Kılıç: 'Dünyanın Gidişatı İyi Değil'
Foto Muhabiri Bülent Kılıç, 2 fotoğrafıyla, bu yıl World Press Photo Ödülleri’nde Yılın Haber Fotoğrafı dalında 1. ve 3. seçildi. Dünyanın farklı ülkelerinde haber fotoğrafını çeken Kılıç, dünyada gidişatın iyi olmadığını söylüyor.
AFP (Fransa Basın Ajansı) foto muhabiri Bülent Kılıç, 1. seçilen fotoğraf, 2014 yılında İstanbul’da Berkin Elvan protestolarında; “Gözaltındaki Liseli Kızın Korku Dolu Anları” 3. olan fotoğraf 2014’ün ekim ayında Kobanê’de IŞİD militanlarını bulunduğu tepeye koalisyon güçlerini yaptığı hava saldırısı sırasında çekti.
2014’te Time dergisi ve The Guardian gazetesi tarafından “Yılın En İyi Fotoğrafçısı” ödülünü alan ve dünyanın en prestijli basın fotoğrafçılığı ödüllerini kazanan Bülent Kılıç, gazetemize konuştu. Bülent Kılıç, geçen yıl sırasıyla Ukrayna, Berkin Elvan, Soma, ardından Kobanê olayların yaşandığı hatırlatarak, verilen ödüllerde bu yoğun temponun göz önünde bulundurulduğunu ifade ediyor. Ödülün yılların birikimin bir sonucu olduğunu anlatan Kılıç, “En önemli ödüllerden biriydi, beklediğim bir ödüldü. Bu kuruluş Hollanda Kraliyetinin sponsor olduğu son derece bağımsız bir kuruluş tarafından ince eleyerek yapılıyor. O yüzden gerçekten kolay bir şey değil” dedi.
Fotoğraflarının hikayesi
Birincilik ödülü getiren fotoğrafın İstiklal Caddesi Mis Sokağının girişinde çekildiğini söyleyen Kılıç, fotoğrafın hikayesini şöyle anlatıyor: “Oradaki fotoğraf durumu çok net anlatıyor. Kız çocuğunun korku dolu bakışı var. Fotoğrafta şiddet uygulamaya gücü yoktu. Olayın şoku çok net bir şekilde anlatıyordu. Kız muhtemelen ilk defa böyle bir eyleme gelmiş, yaşıtına sahip çıkmak için.... Kız polisin sıktığı suyla şoka girmişti. Şoka girince polis biraz da yardım etmek istedi. Fakat eylemciler, polisin şiddet uygulamasına ardından da kıza yardım etmesine tepki gösterdiler. Ve kızı hemen alıp götürdüler. Kızı bir daha göremedim.”
3’üncülük getiren fotoğrafın çekildiği dönemde Kobanê’de sürekli çatışmaların yaşandığını hatırlatan Kılıç, “O tepeyi Kürtler terk etmişti. IŞİD militanları yarım saat önce namaz kılmışlardı, geziyorlardı. Onların fotoğrafını çekiyordum. Bir anda hava saldırısı oldu ve militanlar öldü” diye konuştu.
Berkin dünyanın gündeminde
Berkin Elvan için yapılan protesto eylemlerindeki fotoğrafa ödül verilmesinin önemli olduğunu kaydeden Kılıç, “Berkin Elvan dünyanın da gündeminde. Bu dava da bitmez. Türkiye tarihine yazılmış. Bu fotoğrafında iz bıraktığına inanıyorum. Dünya basın tarihine 2014’ün birinci fotoğrafı olarak girdi” dedi.
Dünyanın farklı bölgelerine giderek haber fotoğraflarını çeken Kılıç, “Dünyada gidişat iyi değil. Ne iş bitiyor ne iş azalıyor. 5 sene öncesini ve şu anı düşünürseniz 5 sene sonra ne olacağını kestiremiyorsunuz” dedi. Haber fotoğrafçılığını bilinçli olarak tercih ettiğini ve motivasyonunu ona göre yaptığını söyleyen Kılıç, bu tercihin de devam edeceğini söyledi.
'Siyah beyaz filmle fotoğraf çekiyorduk'
Gazeteciliğe öğrencilik yıllarında Evrensel’de başladığını anlatan Kılıç şunları söyledi: “En önemli ve güzel yanı kendi imkanlarımızla işi öğrendik, Beş senede öğreneceğim işi Evrensel’de altı ayda, bir senede öğrendim. Siyah beyaz filmle fotoğraf çekiyorduk. Karanlık odaya kendimde giriyordum. Fotoğrafın bütün aşamalarını ayrıntılı bir şekilde izliyordum. Bu da benim için fotoğrafçılıkta dönüm noktası oldu. İlk çektiğim ciddi fotoğraf da Tuzla Organize’de Deri işçileriyle, jandarma arasındaki çatışmaya ilişkin, siyah beyaz çektiğim fotoğraf karesidir.”
Şerif Karataş, Evrensel
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!