FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) İfadesi Resmileşti
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında hazırladığı fezlekede, PDY kısaltmasıyla 'paralel devlet yapılanması' ifadesinin yanı sıra FETÖ kısaltmasıyla 'Fethullahçı Terör Örgütü' ifadesini kullandı.
100’e yakın polisin gözaltına alındığı ve emniyet müdürleri de dahil 26 polisin tutuklandığı soruşturma kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü fezleke hazırladı. Belgede, PDY kısaltmasıyla “paralel devlet yapılanması” ve FETÖ kısaltmasıyla 'Fethullahçı Terör Örgütü' ifadeleri ilk kez kullanıldı.
İstanbul merkezli 12 ilde düzenlenen son operasyon için hazırlanan fezlekede, yapılanmanın hedefleri şöyle açıklandı:
“Yasal veya yasa dışı dinleme, izleme, raporlarla elde ettiği bilgileri tehdit-şantaj olarak kullanma ve Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirme, aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük, etkili bir siyasi ve ekonomik güç haline gelme.”
Fethullah Gülen'in öz geçmişi ve faaliyetlerine de yer verilen fezlekede, Gülen’in görünen ve örtülü olmak üzere iki amacı olduğu ifadesi yer aldı:
'Örgüt tabanına 'İlay-ı Kelimetullah' gayesi ile hareket edildiği, Türkiye ve Türk coğrafyası başta olmak üzere ahlaklı toplum yetiştirme arzusunda olunduğu vurgusu yapılmakta. Asıl amacın ise Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirmek ve aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük ve etkili bir siyasi ve ekonomik güç haline gelmek olduğu anlaşılmıştır.'
‘Hiyerarşik yapılanma’
Fezlekede, Gülen'in devlete karşı savaş vermenin yıpratıcı olacağını fark ederek mevcut sistemi yıkmak yerine alternatif bir sistem kurmayı hedeflediği yazdı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, örgütün yapılanmasında ‘dünya imamı’ unvanından cemaat üyesine kadar hiyerarşi izlendiğini belirtti. Ayrıca Gülen’e bağlı ‘Tayin Heyeti’, ‘İstişare Kurulu’, ‘Mollalar Grubu’ ve ‘Meclis’ adlı birimler olduğu yazıldı. Mali kaynakların idaresinin de 'mütevelli heyeti' tarafından belirlendiği ifade edildi.
Örgütün kuruluşundan bu yana yasal görünümlü kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla faaliyetlerini yürüttüğü belirtildi. Dershane, özel kolej, yurt ve öğrenci evleri ile de gençlerin hedeflendiği yazıldı.
‘Profesyonel örgütlenme’
Fezlekede, örgütün medya ve eğitim organlarından edindiği gelirlerin yanı sıra, gruba sempati duyan iş adamlarından ‘himmet’ adı altında bağış topladığı ifade edildi. Ayrıca devlet kademelerindeki hassas görevlerde bulunan üyeleri yoluyla bağımsız dış politika izlediği yazıldı.
İletişimin gizliliği için ulaklar kullanıldığını da belirten fezlekede, “Kod isim ve yemin uygulaması olan, kendine özgü ceza ve ödül sistemi bulunan profesyonel bir örgütlenme olduğu anlaşılmıştır” denildi.
Örgütün kolluk kuvvetleri ve yargı içerisindeki üyeleri tarafından sahte ihbarlar kurgulandığı, yasa dışı dinlemeler yapıldığı ve bu sayede “kendilerinden olmayanlara karşı” baskı ve sindirme yöntemleri kullanıldığı ifade edildi.
'Yapılanmanın faaliyetleri göz önüne alındığında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. ve 7. maddelerinde ifade edilen şartlara uyduğunu' belirten İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “Soruşturma konusu yapının ‘terör örgütü’ olarak nitelendirilebileceği değerlendirilmektedir” ifadesini kullandı.
‘Amaç yeni hükümet’
Fezlekede adı geçen şüphelilerin, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki operasyonları yürüten şüphelilerle “amaç birliği içerisinde” hareket ettikleri ifade edildi.
FETÖ ve PDY olarak kısaltılan yapılanmanın 'nihai hedefi' ise emniyetin fezlekesinde, 'yeni bir hükümet veya anayasal düzen' olarak ifade edildi:
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti Başbakanı'nı, bakanlarını ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı'nı, sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü soruşturması kapsamında gözaltına almayı planladıkları ve bu sayede hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs ettikleri, Fethullah Gülen'in liderliğindeki Fethullahçı Terör Örgütü-Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ-PDY) güdümünde yeni bir hükümet veya anayasal düzen kurmayı amaçladıkları anlaşılmıştır.”
Şüphelilerin telefon dinlemeleriyle ‘siyasal veya askeri casusluk’ suçunu da işlediklerini kaydeden fezlekede, yasa dışı dinlemelerle temin edilen ses kayıtları hakkında da şunlar yazıldı:
'Bahse konu tapeler ve ID'lerden ve şahıs tespit tutanaklarının tarihleri itibari ile belirli bir organik yapı içerisinde yapılan tüm eylemlerin, kamuoyunda 17-25 Aralık darbe operasyonları olarak bilinen hukuk dışı soruşturma dosyaları ile paralel şekilde, Aralık ayında yoğunlaşarak operasyonel safhaya ulaştırılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır.”
Kaynak: AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!