Femme Fatale: Yaprak Dökümü Ferhunde'den Medea'ya Cazibeleriyle Erkeklerin Canına Okuyan Tehlikeli Kadınlar
'Femme fatale', sıra dışı, çekici ve tehlikeli bir kadın karakteri olarak edebiyat, sinema ve popüler kültürde sıkça kullanılan bir kavramdır. 19. yüzyıl görüşleriyle şekillenen bu kavram sonrasında da birçok sanat dalında görülmüştür. Ezel dizisinin Eyşan'ı, Yaprak Dökümü'nün Ferhunde'si, Truvalı Helen ve daha birçok sembolik karakter de 'femme fatale' ile özleşmiştir. Gelin 'femme fatale' kavramına daha detaylı bakalım...👇
Önemli uyarı: İçerikte anlatılan hikayeler ve tasvirler dini açıdan herhangi bir nitelik taşımamaktadır. Devamında okuyacağınız bilgiler, tasvirler ve hikayeler; uluslararası edebiyatta sembolik olarak yer alan anlatılardır.
Fransızca kökenli "femme fatale", Türkçe'de "baştan çıkaran kadın", "çekici ama tehlikeli kadın" anlamıyla yer buluyor.
Yunan mitolojisinden tutun da edebiyatın birçok dalında görülen "femme fatale" kavramı, birçok TV yapımında da gittikçe yaygınlaşıyor.
"Femme fatale" figürü, İncil'deki ve mitolojik kaynaklardaki tasvirlerle önemli derecede örtüşüyordu.
Yahudi-Hıristiyan anlatılarında insanlığın düşüşüne sebep olan şey Hz. Havva'nın yasaklı meyvenin Hz. Adem tarafından yenilmesine sebep olmasıydı.
Tablonun ismi her ne kadar "Günah" olsa da bu günah Hz. Havva'ya değil, tablodaki yılana ithafen de olabilir.
"Femme fatale" sıklıkla Yunan mitolojisinde de görülür.
Redon'un yapmaya çalıştığı şey, Hz. Havva ve Pandora'nın herhangi bir noktada buluşabileceklerini vurgulamaktı.
"Femme fatale" figürüne bir diğer örnek ise Truvalı Helen.
Medea da Yunan Mitolojisi'nin önde gelen "Femme fatale" figürlerinden...
İnsanların gözlerinin içine bakarak taşa dönüştüren Medusa da efsanevi bir "femme fatale" figürü olarak biliniyor.
"Femme fatale" figürleri beyaz perdede de çokça karşımıza çıkıyor. Scarlett Johansson'ın hayat verdiği Nola karakteri de buna bir örnek...
Anne Hathaway'i de unutmamak lazım. The Dark Night Rises (2012) filminde etkileyici bir "femme fatale" idi.
Kedi kadın rolü gerçek anlamda Hathaway'in ruhuna işlemişti bu filmde. Tuttuğunu koparan ve arkasındaki hiçbir şeyi umursamayan o karakter... Tam anlamıyla bir 'femme fatale'!
Biraz da Türk TV dizilerine bakalım: Ferhunde Güven! Kendisi gerçek anlamda soğukkanlılığın vücut bulmuş haliydi.
Tekin ailesini avucunun içinde tutmasını bilen, Şevket karakterinin zaaflarını kendi lehine çekmeyi ve kullanmayı başaran ve bunun sonucunda herkesi dize getiren efsanevi Ferhunde! Takdir edersiniz ki Ferhunde, bu özelliklerinin yanında sivri dilli, geleneksellikten uzak, 'çağdaş' bir karakterdi. 'Femme fatale' karakterlerinin bir ortak noktası da bulunduğu yerlerde son derece 'öteki' konumunda olmaları. E tabii finalde de tek başına kalmış ve her şeyini kaybetmişti. Bu da 'femme fatale'lerin eninde sonunda kurban konumuna geleceklerini gösteriyor.
Ve son olarak Eyşan Tezcan Atay: Cansu Dere'nin oynarken adeta bir bütün olduğu o "zehirli" karakter...
Kendisini hep Ömer karakterini sırtından vurmasıyla hatırlıyoruz. Kardeşi Bahar sağlığına kavuşsun diye girdiği bu yolda herkesi ezip geçiyordu. Fakat bu yaptıkları bir amaca hizmet ediyordu. 'Femme fatale'lerin bir diğer ortak noktası da kurnaz olmaları. Güzelliğini kullanarak dizideki tüm karakterlerin odak noktası olmuştu. Sonrasında da Cengiz tarafından öldürülmüştü...
Yorum Yazın