onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Evsizlerin Kışlık Adresi Spor Salonu

Evsizlerin Kışlık Adresi Spor Salonu

FreiGeist
31.12.2014 - 12:35 Son Güncelleme: 31.12.2014 - 13:54
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Umutların Uğramadığı Yer

İstanbul Büyükşehir Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da evsizleri bir merkeze topladı. Mart ayına kadar Zeytinburnu’ndaki Kapalı Spor Salonu’ndalar. Aralarında yıllardır sokakta yaşayan da var, sokak hayatıyla yeni tanışan da. Umutları yok, yarına dair planları da.

Tribünler boş, saha yatakla dolu… Zeytinburnu Kapalı Spor Salonu, kış boyunca tüm etkinliklere kapalı. Bahara kadar 400 zorunlu misafiri ağırlayacak. Onlar sokakta yaşayan, evsizler…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, havaların soğumasıyla birlikte sokağa çıktı ve donma tehlikesi altında olanları bu merkeze almaya başladı.

Gelenlerin çoğu erkek, sadece 18’i kadın. Yaşları değişiyor. 19 olan da var, 75 üzeri de. Kimi sohbet ediyor, kimi televizyon izliyor, kimi de uzun zamandır başını koyacağı yastığa hasret, uyuyor.

Hepsinin ortak noktası, sıcak bir yuvaya hasretler. Uzun zamandır, aile kavramının uzağındalar. Özlem büyük. Pişmanlık da. Al Jazeera'den Başak Çubukçu'nun haberi...

“15 yıldır atölye köşelerindeyim”

“15 yıldır atölye köşelerindeyim”

Fotoğraf:  Kemal Soğukdere/Al Jazeera Türk

Orhan Özülüp, kendisi için açılmış yatağında... Elinde bulmaca. Etrafında olup bitene kapalı. Yanına gittiğimizde önce konuşmaya yanaşmıyor, sonra kabul ediyor bizi. Bol bol bulmaca çözdüğünü ancak bu şekilde kafasını dağıttığını söylüyor.

15 yıldır dükkânlarda yatıp kalkıyor. Daha çok İstanbul’un Anadolu Yakası’nda 'takıldığını' dile getiriyor. Ciddi sağlık sorunları var. Saydıkça nefesi tükeniyor. Şeker, kalp, astım reflü, kolestrol…

Tekstil sektöründe çalışırken kendine musallat olan hastalıklardan dolayı artık çalışamadığını ifade ediyor. “Belimi bükenlerden biri de bilgisayarın tekstil sektöründe kullanılmaya başlaması oldu.” diye dert yanıyor. Özülüp, “Halbuki ben, şimdi 2-3 bin lira kazanabilirdim.” diyor.

Bu, ilk gelişi. Kendini biraz tuhaf hissediyor. En büyük arzusu, 65 yaş aylığı alabilmek ve huzurevine kabul edilmek. Huzurevi onun için hassas bir konu. 'Neden' sorusuna cevap verirken boğazı düğümleniyor, gözleri doluyor, konuşmakta zorluk çekiyor. Huzurevi onun için, sokaklardan kurtulmanın yegâne yolu, bir de temiz kalmanın.

Bir oğlu bir de kızı var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onu zorunlu misafir ettiğinden haberleri yok. Kendi yağlarında kavrulduklarını, kimseyi suçlamaya hakkı olmadığını dile getiriyor.

Orhan Özülüp, “Her gelen yeni yılla umutlandım, ama her gelen yıl beni bir derece daha aşağı çekti. Hani, tekne su alır ve yavaş yavaş batar ya, ben de öyleyim. Yavaş yavaş batıyorum” diyor.

Özülüp’e göre, mutluluk huzur demek. Huzurluysan mutlu olursun. Huzurlu değilsen de rezil olursun.

Salonun en eskisi

Salonun en eskisi

Fotoğraf:  Kemal Soğukdere/Al Jazeera Türk

Cihangir Akis, tam 7 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kış aylarında ağırladığı evsizlerden.

Hizmetten çok memnun, hemen eskiyle mukayeseye giriyor. “Sokaklarda yaşamaya başladığım dönemlerde böyle tesisler yoktu. O zaman çok sayıda arkadaşımın hastalandığını, hayatını kaybettiğini biliyorum. Zaten bana da hastalık oradan geldi. Nefes darlığı çekiyorum. Soğukta dışarıda yaşamak gerçekten zor. Bundan 4-5 yıl önce, sadece 3-4 günlüğüne bizi alırlardı ama artık Mart ayına kadar burada kalabiliriz. Burası sıcak ve yemek var.” diyor.

Kitap kurdu

Kitap kurdu

Fotoğraf:  Kemal Soğukdere/Al Jazeera Türk

Zafer Çöpal’ın lakabı bu. Başının altındaki siyah çöp torbasının içi kitap dolu. Sayfaları birbirinden ayrılmış, yıpranmış kitaplar. Beraberinde spor salonuna getirdiği en değerli varlıkları, kitapları. Şu anda, Robert Fish’in Takip kitabını okuyor.  

Tam bir Stephen King ve Agatha Christie hayranı. Haftada bir kitap bitirdiğini söylüyor. “Kitap okuyunca düşüncelerimden kopuyorum, kitap gölgelerine sürüklüyor beni.” diyor.

Parsadan'ın oğlu da var

Parsadan'ın oğlu da var

Fotoğraf: AA

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sokakta yaşayanlardan biri de Hakan Parsadan... O, Selçuk Parsadan'ın oğlu.

Selçuk Parsadan adı, eski başbakan Tansu Çiller ve cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de aralarında bulunduğu birçok kişiyi, sahte kimlikle dolandırdığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Hapis cezasına çarptırılan Parsadan, tahliye olduktan 5 yıl sonra hayatını kaybetti.

Hakan Parsadan, babasının ölümünün ardından zor duruma düştüğünü ve 3 yıldır sokakta yaşadığını söylüyor. 

Parsadan, 'Bütün Türkiye hikayemizi biliyor. Basketbolcuydum ve 8-10 sene milli takımda oynadım. Birtakım terslikler oldu mesleğimi bıraktım. Basketbola da geri dönmek istemiyorum. Yıllardır parklarda, ATM'lerde sokaklarda yaşıyorum. Sokaklarda çok sıkıntılar yaşadım. Çok iş istedim ama olmuyor. Şu anda buradayım. ' diye konuştu.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Haber: Başak Çubukçu

Fotoğraflar: Kemal Soğukdere/Al Jazeera Türk

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam