Erdoğan ile Gollum Fotoğrafı Paylaşan Doktora Memuriyetten Men
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerindeki Gollum karakterinin fotoğrafını paylaşan Doktor Bilgin Çiftçi’ye memuriyetten men cezası verildi.
Evrensel'den Eda Yıldırım'ın haberine göre Doktor Bilgin Çiftçi’ye, Yüzüklerin Efendisi filminin karakterlerinden Gollum ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yeme, şaşma ve hayret” hallerinin yan yana konulduğu fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştığı için Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla memuriyetten men cezası verildi. Ceza, Aydın Halk Sağlığı Müdür Yardımcısına hazırlatılan ikinci rapor üzerinden verildi.
Aydın Dalama Aile Sağlığı merkezinde görevli olan Çiftçi’ye geçtiğimiz aylarda aynı paylaşım nedeniyle 20 ihtar puanı cezası geri alınmıştı. Çiftçi’ye, aynı zamanda Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava devam ediyor.
İlk rapor eksik bulunarak iade edilmişti
12 Eylül 2014’te başlatılan soruşturma kapsamında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda Çiftçi’nin ilk savunması alınmış 15 Mayıs tarihinde toplanan Kurul, ilk raporda usül eksikliklerinin bulunduğu, Çifçi’ye yöneltilen suçlamanın tam olarak ortaya konulamadığı ve olayı aydınlatıcı nitelikte olmadığı gibi gerekçelerle memuriyetten men cezasını usulen reddetmiş ve dosyayı Aydın Valiliğine geri göndermişti.
Ancak Çiftçi hakkındaki ikinci raporu da, ilk raporuyla tartışma konusu olan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Cemal Sezgin hazırladı. İlk rapordan tek farkı Erdoğan’a ilişkin övgü içerikli ifadelerin ve kişisel yorumların atılması olan yeni rapor kapsamında önceki gün Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda savunması alınan Çiftçi, bu kez memuriyetten men edildi. Çiftçi, Erdoğan’a hakaret etmek ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125. maddesinin E bendinde yer alan “Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek”le suçlandı.
Seçim tercihlerini etkiliyormuş
Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Cemal Sezgin, ikinci raporunda ilk raporunda olmayan bir ifade kullandı. Çiftçi’yi bu tür paylaşımlarla seçmen tercihlerini etkilemek ve yaralamakla suçlayan Sezgin, ilk raporunda tarafsızlığını tartışılır hale getiren şu ifadeleri kullanmıştı: “Halkın yaklaşık %52’sinin yani 21 milyon seçmenin oyunu alan 11 yıl başbakanlık yapmış, bu süre zarfında girmiş olduğu her seçimi kazanan ve tek başına iktidar olan siyasi hareket ve onun lideri mevzu bahis olunca bu tür paylaşımlarda her ne kadar farklı görüşe de sahip olsak 21 milyon kişinin oyunu alarak seçildiği unutulmamalıdır. Bu tür paylaşımlar halkın birlik ve beraberlik teminine hiçbir fayda getirmeyeceği gibi aksine kin ve nefret duygularını harekete geçireceği, demokratik seçimin sonucunda elde edilemeyen başarıyı seçimle iş başına geleni karalayarak halkın seçtiğini küçük düşürerek, itibarsızlaştırma operasyonuna katkısının olacağı kanaatindeyim.”
İdare mahkemesine işlemin iptali için başvuracaklarını söyleyen Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman, ilk raporun geri gönderilme nedenlerinin ikinci raporda giderilmemesine ve raporun aynı kişi tarafından hazırlanmasına rağmen Çiftçi’ye ceza verildiğini kaydetti. Her iki raporun da taraflı bir şekilde hazırlandığını belirten Çiftçi, “Biz ikinci savunmada buna itiraz ettik. Bu muhakkik (soruşturmacı) ilk raporuyla iktidar yanlısı olduğunu göstermiştir” dedi.
İlk raporda, “Sosyal paylaşım sitelerinde kendi görüşümüz dışındaki insanları rencide edebilecek kin ve nefret duygularına neden olacak paylaşımlardan uzak durulması kanaatindeyim” ifadesinin geçtiğini hatırlatan Danışman, “Biz Disiplin Kurulunda buna itiraz ettik. Başbakan kendi görüşümüz dışında değil. memleketi yöneten kişi” dedi. İkinci rapora paylaşımın seçmen tercihlerini etkileyeceği ifadesinin konulmasını değerlendiren Danışman, “Neden çünkü 15 gün sonra seçim var. İlk raporda bu ifade yoktu çünkü paylaşımın yapıldığı tarihte tüm seçimler bitmişti. Görülüyorki muhakkik dönemin özelliklerine göre raporunu hazırlamış” dedi.
'Karar traji komik'
Çiftçi’nin söz konusu paylaşımının hakaret kastı taşımadığını tamamen mizahi hiciv niteliğinde olduğunu söyleyen Danışman, paylaşımının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurguladı. Danışman, devleti yönetenlerin tahammül sınırlarının sıradan vatandaşlara göre daha yüksek olması gerektiğine hükmeden AYM, AİHM ve Yargıtay kararlarının bulunduğunu da hatırlattı. Ayrıca Çiftçi’nin memuriyetten atılmasına dayanak yapılan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125. maddesinin E bendinin kişinin kamu hizmeti verirkenki davranışlarını düzenlediğini ifade eden Danışman, Çiftçi’nin bu paylaşımı kamu hizmeti dışında yaptığını ifade ederek şöyle devam etti: “Söz konusu maddede insanların kamu hizmeti alırken hiçbir endişeye kapılmamasını amaçlıyor. Ancak kamu hizmeti dışında böyle bir baskı getirilemez. Devlet memuru siyasi görüşünü kamu hizmeti dışında paylaşabilir” dedi. Soruşturmacının usüle aykırı şekilde müvekkilini tarafsız olmamakla suçladığının altını çizen Danışman, “Müvekkilim soruşturma geçiriyorsa muhakkik de soruşturulsun. Çünkü o da tarafsız değil” dedi. Kararın kendilerinde şaşkınlık yarattığını da söyleyen Danışman, “Kurula da söyledik. Bu Türkiye tarihine traji komik bir karar olarak geçecek” dedi.