Enflasyondaki Düşüş Vatandaşın Cebine Dost Değil! Dünyada Ekonomik Beklentiler İyiye Gitmiyor
Uluslararası araştırma ve danışmanlık şirketi Ipsos'un yaptığı iki araştırmada Türkiye'de yaşayan 10 kişiden 8'i alım gücünün düştüğünü söylerken, enflasyondaki yükselişin Türkiye'de ve dünyada artacağı öngörülüyor. Araştırmaya göre, tüm dünyada insanların geleceğe dair endişeli olduğu görüldü.
Uzmanlar da enflasyonda Türkiye'de önümüzdeki dönemde baz etkisiyle görülecek düşüşün çıkarken olduğu kadar bütçemizi ilgilendirmediğini ya da aynı yönde ilgilendirdiğini söylüyor. Nasıl mı?
Ipsos'un 2022 Küresel Enflasyon Algısı Araştırması sonuçlarında dünyada enflasyon artışının büyük oranda beklendiği de görüldü.
En çok artacağını düşünenler yüzde 64'lük oranla Fransa, yüzde 62'lik oranla Polonya olurken, en az artış öngörünler Çin ve Suudi Arabistan oldu.
Ülkelerin ortalamasında çok büyük artış bekleyenler yüzde 42, artış bekleyenler de yüzde 32 oranında görülüyor. Türkiye'deyse çok artış bekleyenler yüzde 55, artış bekleyenler de yüzde 23 oldu.
Türkiye'de son bir ayda alım gücündeki değişim sorusunda azaldı diyenler yüzde 81, aynı kaldı diyenlerse yüzde 13 oldu.
28 ülkede yapılan araştırmada Türkiye'de de gelecek 6 ay için kişilerin ödemelerini yapma endişelerini ortaya koydu. Tüm ülkelerde toplumların yarısı gelecek 6 ayda ödemelerinden korkarken, Türkiye'de bu oran yüzde 63 oldu.
Araştırmada her 10 kişiden 8'i gıda alışverişine daha çok para harcayacağını düşünürken, marketlerde en ucuzu bulmak için alternatiflerin dolaşıldığı görüldü.
Türkiye'de sadece 3 ay öncesine göre vatandaşların gıda harcamalarının hacimsel olarak arttığı, eskiden kullandıkları markalar ve ürünler yerine, private label olarak tabir edilen, marketlerin kendi markalarını ya da daha önce hiç duymadıkları markaları kullanarak indirimleri takip ettikleri belirlendi.
İnsanlar giyim alışverişini kısıyor, dışarıdan daha az yemek sipariş ederken ütü, çamaşır makinesi ve benzeri elektrikli araçları daha az kullanmaya özen gösteriyor.
2022 Küresel Enflasyon Algısı Araştırması, 16-74 yaşları yaşları arasındaki 21 bin 515 yetişkini kapsarken, Türkiye'de örneklem şehir merkezinde yaşayan, eğitimli ve daha yüksek gelirli vatandaşları kapsıyor.
Enflasyondaki düşüş son günlerin öne çıkan konusu olurken, ekonomistler de enflasyondaki düşüşün algısı üzerine duruyor.
Birgün'de Prof. Dr. Yalçın Karatepe de bu konuda uyarıda bulunanlardan olurken, ''Enflasyon filanca aydan itibaren düşmeye başlayacak' tarzı ifadeler, fiyatların düşeceği anlamına gelmez' diyor. Bir örnekle açıklıyor:
Harcama sepetinde yer alan ürünlerin ilk ay %8, ikinci ay %6 ve takip eden ay %4 oranında fiyatları artıyor. Bu örnekteki seyirde aylık hatta yıllık enflasyonun düşebileceği olasılığı bulunurken, enflasyondaki düşüş, 'cebimizden çıkacak olan para miktarının azalacağı anlamına gelmiyor.'
"Dolayısıyla nasıl tanımlarsanız tanımlayın ülkede insanlar yüksek fiyatlar nedeniyle ciddi zorluk çekmektedir."
1.000 liralık sepetin maliyeti %8 artışla 1. ay 1.080 TL, 2. ay 1.145 ve 3. ayda da 1.191 liraya olurken, enflasyon düşüyor ama 'cebimizden çıkan para miktarı artıyor.' Bu yüzden enflasyonun düşmesi yaşam maliyetini ucuzlatmıyor. Hayat pahalılığı da fiyatlar ve gelir ilişkisi olurken, gelirin ihtiyaçlara yetmemesi durumudur diyen Karatepe, yazısını şöyle sonlandırıyor:
Dolayısıyla nasıl tanımlarsanız tanımlayın ülkede insanlar yüksek fiyatlar nedeniyle ciddi zorluk çekmektedir. Açlık sınırının yaklaşık yüzde 32 altında bir aylık geliri olanlara sizin açıklamalarınızın bir anlamı olabilir mi? Olamaz.
Almanya'da enflasyon 70 yılın zirvesine çıkarken, Euro Bölgesi'nde de rekor tazeledi.
Dün açıklanan Almanya'da tüketici fiyatlarında yıllık artış oranı Eylül ayında çift haneye yükselirken, 1951 Aralık ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarak yüzde 10 arttı. Almanya'da gıda fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 arttı. Enerji fiyatlarında yıllık artış yüzde 43,9 oldu.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat'ın öncü verilerine göre de bugün Euro bölgesinde enflasyon eylül ayında yıllık bazda yüzde 10 ile beklentilerin üzerinde artarak yeni bir rekor seviyeye yükseldi.
Yorum Yazın
fiyatlar düşmüyorsa enflasyon azalmaz. enflasyonun artış hızı azalır. hala enflasyonun zaldığını zannedenler var. enflasyonun azalması için de bu ülkede hiçb... Devamını Gör
Hamsinin kilosu 85 TL, 3 tane palamut 100 TL, 1 kg et döner 400 TL... Şu fiyatların ineceğine inanan varsa aya dört şeritli yol yapılacağına da inanır. Kaldı... Devamını Gör
İyi para kazananlar bile çok yakınıyor, asgari ücret alan ve çocuk büyütenleri düşünemiyorum.