İç Güvenlik Paketi Yeniden Meclis'e Geliyor
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İç Güvenlik Paketi'nin kalan maddelerinin bugün Genel Kurul'da ele alınacağını açıkladı
İç güvenlik paketinin kabul edilen kısımlarına ilişkin yürütme ve yürürlük maddeleri yarın görüşülecek, bu iki maddenin kabul edilmesi halinde iç güvenlik paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına gönderilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylaması halinde yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
Yarın Genel Kurul’a gelecek olan maddeler şöyle:
Madde 131: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 132: Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Muhalefetten tepki
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yarın pakete itirazlarını sürdüreceklerini, tekrir-i müzakere isteyeceklerini açıkladı.
Kaplan, “Bu yasa bu haliyle çıkarsa Türkiye olağanüstü hal uygulamasına, polis devletine geçecek. Millet keyfi gözaltına alınacak, ‘vur emri’ gelecek, kişi güvenliği ve özgürlüğü ortadan kalkacak” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök de paketin bugüne kadar çıkan maddelerinin 77 milyon insanımızın hürriyetine, özgürlük alanına ve insan haklarına müdahale içerdiğini, polislere ve valilere olağanüstü yetkiler verdiğini, Türkiye'yi polis devleti haline getirdiğini söyledi.
“Bu haliyle yasalaşacak olan paket, patlamaya hazır bomba olarak önümüzde durmaktadır. İktidar Türkiye'yi, seçimlerin güvenliğini dahi tehdit eden, baskıcı bir ortama sürüklemek istemektedir. Polis ve valilere verilen yetkilerle en barışçıl toplantılar dahi dağıtılacak, bu toplantılara katılanlar sorgusuz sualsiz gözaltına alınabilecek. Seçim günü vali ve polis egemenliği ile sandıkların güvenliğini de tehlikeye düşürecek bir uygulama içine girebilecekler.”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP’nin bu kararına şöyle tepki gösterdi:
“Soğanın cücüğünü zaten geçirdiler. Vatandaşa hizmet maddelerini geri çektiler, şimdi zulüm maddelerinin yürütme ve yürürlüğünü çıkarıyorlar. Bürokratik oligarşinin despot yönetimine keyfiyet sağlayan maddeleri çıkardılar. Yürütme ve yürürlük kalmıştı, şimdi onu getiriyorlar.”
Ne olmuştu?
İç güvenlik paketi adı verilen 'Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 67 maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
İç güvenlik paketinin henüz görüşülmeyen 63 maddesi, AKP’nin 12 Mart’ta verdiği önergeyle komisyona tekrar görüşülmek üzere geri çekildi.
Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, tasarının görüşülmeyen 68-130. maddelerinin tamamının komisyona geri çekilmesine ilişkin önerge verdi. Tasarının pasaport, nüfus işleri gibi maddelerini içeren 4. ve 5. bölümünün ayrılması ve Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde olan Torba Yasa’ya eklenmesi bekleniyor.
Ancak muhalefet partilerinin itiraz ettiği, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’ndaki değişiklikler başta olmak üzere diğer tartışmalı maddeler, Genel Kurul’da kabul edilen ilk 67 madde içerisindeydi.
Bianet ve DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!