Görüş Bildir
Haberler
Ekmek İçin 7 TL Uyarısı Yapıldı

Ekmek İçin 7 TL Uyarısı Yapıldı

Emre Ordu
25.06.2022 - 10:14 Son Güncelleme: 25.06.2022 - 10:15

Geçen yıl 2 liradan satılan ekmeğin fiyatı 5 liraya kadar çıkarken gramajı da düştü. Girdi maliyetlerinde hemen her gün yaşanan artışla ekmeğin fiyatının sonbaharda 7 lirayı bulacağı uyarısı yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) ekmekteki fiyat artışını frenleyebilmek için attığı adımlar zamları önleyemiyor.

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) ekmekteki fiyat artışını frenleyebilmek için attığı adımlar zamları önleyemiyor.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TBMM KİT Komisyonu’nda yaptığı açıklamada geçen yıl tüm Türkiye’deki un sanayicilerine piyasa fiyatlarının yüzde 30-40 daha altında fiyatlarla ekmeklik buğday satışı yaptıklarını anımsattı. “Ekmek fiyatlarındaki artışları frenlemeye çalıştık” diyen Güldal, bu uygulamanın enflasyonun etkisinin ekmek fiyatlarına yansımasını azaltmak için gelecek yıl mayıs ayına kadar devam edeceğini söyledi.

"Buğdayın ekmek maliyetine etkisi yüzde 30"

"Buğdayın ekmek maliyetine etkisi yüzde 30"

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, İstanbul’da geçen yıl 230 gramlık ekmek 2 liraya satılırken yapılan tüm müdahalelere rağmen, bugün ekmeğin gramajının 210’a düşürüldüğünü, fiyatının da 5 liraya çıktığını söyledi. Yıl başında yaz aylarında ekmeğin fiyatının 5 liraya çıkacağını açıkladıklarını, bu öngörülerinin de gerçekleştiğini dile getiren Başevirgen, şöyle devam etti:

“Ekmeğe gelen bu zammın salt buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını söylemek doğru değil. Çünkü ekmek üretiminde tek ve hatta en büyük gider kalemi buğday değil. Bir birim ekmek maliyetinin yaklaşık yüzde 65’ini işçilik, maya, tuz, su, enerji, finans, vergi, fire, iade, taşıma ve dağıtım giderleri ile kâr payı gibi girdiler oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 35’lik kısım un maliyeti. Un maliyetinin yüzde 80’i ise ekmeklik buğdaydan kaynaklanıyor. Yani buğdayın ekmek maliyetine doğrudan etkisi yüzde 30 civarında. Siz buğday fiyatını istediğiniz kadar sınırlasanız da diğer girdi maliyetlerindeki artışları durduramazsanız bu işin önünü alamazsınız.”

Başevirgen, TMO’nun, 1 Haziran’a kadar tonu 3 bin 600 liradan un sanayicilerine buğday verdiğini ve sanayicilerin de 50 kiloluk un çuvalını azami 260 liradan satmalarını istediğini söyledi. Başevirgen, 1 Haziran itibarıyla buğdayın tonunun 4 bin 500 lira, unun çuvalının da azami 325 liradan satılmasına karar verildiğine dikkat çekti.

"Asıl sübvansiyon enerji maliyetlerine uygulanmalı"

"Asıl sübvansiyon enerji maliyetlerine uygulanmalı"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başevirgen, iktidar yurttaşların ucuz ekmek tüketmelerini istiyorsa, buğdayda yaptığı baskı ve sübvansiyonu; asıl doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına uygulaması gerektiğini söyledi. 

Başevirgen, “Sonuç olarak; bu şartlar altında sonbaharda ekmeğin fiyatı ne olur sorusuna vereceğimiz yanıt 7 liranın üstüdür. Bu hesabı kabaca şöyle yapıyoruz: Buğdaydaki fiyat artışı unun fiyatına yüzde 50 civarında yansıyacak. Çalışanlara verilmesi elzem olan maaş zammı ile doğalgaz, elektrik ve akaryakıttaki fiyat artışları da hesaba katılınca maalesef bu tablo ortaya çıkacak” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
13
5
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

On lira olsun, on lira... .... Avaneler ekmek alırken bozuk para üstü ile uğraşmasınlar.... .... 🤪😡😡😡😠😠😠😡

Bozkurt

Hangi para üstü? Zaten 5 lirayı denkleştirebilseler spor olsun diye halk ekmek kuyruğunda beklemezlerdi.

yiğit doğan

5tl’lik madeni paraya geçmenin vakti geldi demektir. Yoksa ekmeğe yakında tomar tomar para sayılacak.

Esat Bora

Ekmek parası için çalışıyoruz sözü de gerçek oldu ya la... Bu ülkede hiçbir şey imkansız değil