'Düşünüyorum, O Hâlde Varım': Ölümünün 366. Yılında, Modern Felsefenin Babası René Descartes
366. ölüm yıl dönümünde 'modern felsefenin babası' ve analitik geometrinin kurucusu René Descartes'ın hayatından ve çalışmalarından öne çıkanları sizler için derledik.
1. Fransız filozof, matematikçi ve bilim adamı René Descartes 31 Mart 1596 tarihinde, Fransa, La Haye’de doğdu.
2. Gezmeye, yeni yerler görmeye ve yeni şeyler öğrenmeye oldukça fazla merak duyan Descartes, 1612 yılında, liseden mezun olduktan sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Paris'e gitti.
3. Eğitim hayatı boyunca özellikle klasik edebiyat, tarih, retorik ve felsefe alanlarında kendini geliştirdi. Babasının yönlendirmesiyle, Poitiers Üniversitesi'nin hukuk fakültesine girdi ve 1616 yılında mezun oldu.
4. Dönemin koşullarındaki en prestijli meslek asker olmak olduğu için orduya katıldı.
5. 1619 yılının Kasım ayında, şömineli sıcak bir odada, ileride üstüne simgesel anlamlar yükleyeceği ve yaşamının dönüm noktası olarak değerlendireceği ünlü rüyasını gördü.
6. Meşhur "Düşünüyorum o hâlde varım" (Cogito ergo sum) ifâdesini bu rüyanın ardından geliştirdi.
7. Rene Descartes, sadece felsefe alanında değil, matematik ve geometride de önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bunlardan en önemlisi Kartezyen ya da analitik geometri olarak bilinir.
8. Ordudan ayrıldı. Seyahat etmeye, bilimsel ve felsefî çalışmalarına devam etti. Akabinde orduya geri döndü.
Orange Prensi'nin hizmetinden ayrıldıktan sonra bir süre Danimarka, Polonya ve Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerini dolaşan Descartes, Otuz Yıl Savaşları'nın başladığı dönemde yeniden askeriyeye döndü ve bu defa Bavyera ordusunun Katolik Düküne hizmet etmeye başladı.
Askeri bir görev için Ulm'de bulunduğu sırada, bilimlerin birlikteliği üzerine bir metodoloji geliştirdi.
9. Descartes 1628’de Hollanda’ya döndü ve 1649’a kadar burada yaşadı. Önemli çalışmalarının büyük çoğunluğunu Hollanda'da gerçekleştirdi.
'Yöntem Üzerine Konuşma', 'Meditasyonlar', 'Felsefenin İlkeleri' gibi önemli eserlerini bu dönemde kaleme aldı.
Görselde Descartes'ın Amsterdam'da yaşadığı evi görüyoruz.
10. Engizisyon'un ünlü fizikçi Galileo'nun çalışmalarına yönelik baskısı, Descartes'ın bazı çalışmalarından geri adım atmasına sebep oldu.
1633 yılında, ünlü fizikçi Galileo'nun, Roma Katolik Kilisesi tarafından, dünyanın yuvarlak olduğunu iddia ettiği ve dolayısıyla kilisenin yanlış bilimsel kanılarını yıkmaya çalıştığı iddiasıyla mahkum edilmesi nedeniyle, Descartes, dört yıllık bilimsel bir çalışmanın ürünü olan 'Kurallar' isimli çalışması tamamlamış olmasına rağmen, yayımlamaktan vazgeçti (Kitap ölümünden yıllar sonra, 1701'de basıldı).
Aynı dönemde, 'Dünya' isimli çalışmasının taslak çalışmasını bitirdi; fakat bunu da yayımlamadı.
11. Descartes hayatı boyunca evlenmese de, birlikte yaşadığı ve eskiden hizmetçisi olan Hollandalı sevgilisi Helene'den, 1635 yılında Francine adlı bir kız çocuğu dünyaya geldi.
Ancak, Francine'in hayatı çok kısa sürdü ve 1640 yılında, beş yaşındayken hayatını kaybetti. Bu ölüm, ünlü düşünürü derinden sarstı.
12. İsveç Kraliçesi Christina'nın ricasını kırmayarak, ona uzmanı olduğu konularda ders vermek üzere Stockholm'e yerleşti.
Ancak kraliçenin talebi doğrultusunda derslerin, sabahın oldukça erken saatlerinde yapılması nedeniyle, hayatı boyunca geç kalkmaya alışkın olan Descartes'ın fizyolojik dengesi bozuldu.
Bunun yanı sıra, yabancısı olduğu aşırı soğuk iklime uyum sağlayamayan vücudu bitkin düşerek zatürreye yakalandı.
13. René Descartes 11 Şubat 1650’de Stokholm, İsveç’te, Fransız büyükelçisinin evini ziyaretinde öldü.
Ölümünün sebebinin zatürre olduğu söylenmişti. Ancak mezhep farkı nedeniyle öldürülmüş olabileceğine dair bazı iddialar da bulunmaktadır.
14. Ölümünün ardından 1663 yılında Papalık Kurumu tarafından Descartes’ın çalışmaları "Yasaklı Kitaplar" listesine alındı.
Protestan bir milletin içindeki bir Roman Katolik olarak, Stokholm’de, vaftiz edilmemiş çocukların gömüldüğü bir mezarlığa gömülmüştür.
Daha sonra Paris’teki Saint-Germain-des-Prés manastırına taşınmıştır. 1792’deki Milli Kongrede Panthéon’a taşınması kararı alınmışsa da, iki yüz yıl sonra mezarı hala Saint-Germain-des-Prés manastırındaki bir şapeldeydi.
Görselde bu mezarı görüyoruz.
Ölümünün ardından 1663 yılında Papalık Kurumu tarafından Descartes’ın çalışmaları 'Yasaklı Kitaplar' listesine alındı.
15. Adına 18. yüzyılda yapılan anıt İsveç'teki kilisede korunmaktadır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
cogito ero sum... descartes