onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr. Bruce Aylward Koronavirüs Hakkında Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu!

etiket Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr. Bruce Aylward Koronavirüs Hakkında Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu!

Rinascita
26.03.2020 - 17:51

30 yıllık deneyimi ile birçok hastalıkla savaşan Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr. Bruce Aylward şimdi de Koronavirüsün yayılımını durdurma konusunda dikkatleri çekiyor.

Kaynak: https://time.com/5805368/will-coronav...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bruce Aylward, Şubat ayında ekibiyle birlikle Çin'de yayılmaya başlayan bu virüsü etkileri ve Pekin'de bu virüsle savaşmak için alınan önlemler hakkında çalışmalara başladı.

Bruce Aylward, Şubat ayında ekibiyle birlikle Çin'de yayılmaya başlayan bu virüsü etkileri ve Pekin'de bu virüsle savaşmak için alınan önlemler hakkında çalışmalara başladı.

Şimdi de bu virüsün dünya çapındaki etkileri ve ülkelerin bu konuyla ilgili aldığı önlemlerden öğrendiklerini anlatmaya başladı. 

Covid-19'un yayılmaya devam etmesi bekleniyor mu?

Genel olarak salgının son zamanlarda görülmeye başladığı yerler, henüz salgının başlamadığı yerler ve ayrıca salgının başladığı yerlere bakarak geleceğe dair öngörülerde bulunabiliriz. Eğer Çin'in şu anki haline bakarsak, Mart ayının sonunda neredeyse virüsün bütün etkilerinin kaybolacağını düşünüyorlar. Bu da 3 aylık bir zamana tekabül ediyor.

Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu ülkelerine baktığımız zaman ise üstel bir büyüme döneminde olduğumuzu görebilirsiniz. Hala virüsün hızlı bir şekilde yayıldığını, hatta İtalya gibi bazı ülkelerde oldukça hızlı ilerlediğini görebiliriz. Bu ülkelerin virüsü atlatma konusunda hala bir sürü zamanı var. 

Afrika gibi ülkelere baktığımızda ise hala daha sürecin başında olduklarını görebiliriz. Salgına yakalanan sayısı oldukça az olsa da, genele baktığımız zaman bu da üstel büyümenin bir parçası. 

6 ay sonra Koronavirüsün ne durumda olacağını düşünüyorsunuz?

6 ay sonra Koronavirüsün ne durumda olacağını düşünüyorsunuz?

Bence dünyanın farklı yerlerinde virüs hala görülecek. Burada önemli olan virüsün ilerleyen zamanlarda yeniden görülüp görülmeyeceği aslında. 

Geleceğe baktığınız zaman COVID-19'un yok olacağını düşünüyor musunuz?

Şu an güney yarım küreye işler farklı olmazsa, bu hastalık azımsanmayacak miktarda olacaktır. O zaman ise ne olacağını, bu virüsün tamamen yok olup olmayacağını, yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağını, daha düşük hızla ve etkiyle seyredip seyretmeyeceğini düşünmek zorundayız. Birçok insan virüsün etkilerinin azalabileceğini fakat tamamen yok olmayacağını düşünüyor. 

Bu durumda da olacaklar ülkeler ve toplumlar olarak neler yapacağımıza bağlı. Yalnızca virüs değil, bizim virüse olan tepkimiz ve alacağımız önlemler de geleceğimizi belirlemede rol oynayabilir. 

ABD ve Avrupa buna daha önceden hazırlanmıştı. Sizce bu salgın önlenebilir mi yoksa kaçınılmaz mı?

ABD ve Avrupa buna daha önceden hazırlanmıştı. Sizce bu salgın önlenebilir mi yoksa kaçınılmaz mı?

'İsraf edilmiş' demeyi çok istemiyorum aslında. Fakat zamanı nasıl kullanacağımızı büyük olasılıkla iyi yönetemedik. Şimdi ise işleri durdurarak zaman kazandık. Aslında virüsü durdurmuyorlar fakat zaman kazanarak yavaşlatıyorlar. Şu an yapılmak istenen sistemi oturtmak ve bireysel seviyede önemler almak için zaman kazanmak. 

Buradaki büyük soru ülkelerin bu zamanı etkili bir şekilde kullanıp kullanmayacağı. Bu yapılanlar virüse karşı adeta bir gerilla savaşıdır. Virüs sadece sizi dışarı çıkaracak ve evler arasında sessizce dolaşacak. Sonra hepsinin tekrar gitmesine izin vereceksiniz ve buna hazır olmadığınız sürece tekrar ortaya çıkmaması için hiçbir neden yok.

Bu salgının Amerika ve Batı Avrupa'da gündelik hayatı ne kadar süre etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Hayatın normal seyrine dönmesi ne kadar sürecek?

Bu salgının Amerika ve Batı Avrupa'da gündelik hayatı ne kadar süre etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Hayatın normal seyrine dönmesi ne kadar sürecek?

Bunu aslında örneklere bakarak kıyaslamak gerek. Bunun için de Çin, Güney Kore ve Singapur'a bakmalıyız. Batıdaki birçok ülke gerçekten şu an bununla uğraşıyor. Bütün hastaları test edip edemeyeceklerini, belirlenen hastaları toplumdan uzaklaştırmalarının mümkün olup olmadığını çözmeye çalışıyorlar. Bu nedenle Çin'in duruma yaklaştığından daha farklı bir yaklaşım sergiliyorlar. Burada da karşımıza iki önemli soru çıkıyor: Bu yaklaşım işe yarayacak ve birkaç ay içerisinde sonuç verecek mi yoksa herkesin umduğundan daha uzun sürüp sosyal ve ekonomik olarak büyük etkiler yaratacak mı? 

Sizce ABD ortaya çıkan vakaları test etmekte çok mu zaman kaybetti?

Bence her ülke zamanı etkili kullanamayabilir. Bazı insanlar bunun grip gibi olacağını düşünmeye etti ve bazı durumlarda da yeteri kadar test kapasiteleri yoktu. 

Çin'de ikinci dalga salgından endişe edilmeli mi?

Kesinlikle. Aslında Çin'e gittiğimizde gördüklerime dayanarak onların da aynı şeyi düşündüğünü söyleyebilirim. Şu an hastanelerindeki eksikleri tamamlayarak, solunum cihazları tedarik ediyorlar. Virüsün yok olmayacağını düşünüyorlar. Bu nedenle de toplumu, ekonomiyi ve sağlık sistemini sıkıntısız ilerletmeye çalışıyorlar. 

Toplum sağlığını sıkıntıya sokan durumlar gördünüz mü?

Toplum sağlığını sıkıntıya sokan durumlar gördünüz mü?

Hayır. Bazı ülkelerde problem olmasının nedeni insanların bu salgının bulaşıcılığı ve şiddetini ciddiye almaması. Bu nedenle toplumu bu durumun ciddiyeti konusunda bilinçlendirmek zorundasınız. 

İtalya'daki ölüm oranları neden bu kadar yüksek?

Eğer İtalya'ya ve yaş dağılımına bakarsanız, Japon'yadan sonra yaşlı nüfusun ağırlıklı olduğu ikinci ülke olduğunu söyleyebiliriz. Ölüm oranının fazla olması ve daha şiddetli seyretmesi de bundan kaynaklı. 

Bu duruma karşı savunmasız olan ülkeler hangileri?

Aslında herkes bu durumda savunmasız. Fakat düşük gelirli ülkelerin sağlık sektöründe yeterince bütçesi olmadığı için daha savunmasız durumdalar. Sıcaklığın ve nemin hastalığa karşı etkili olacağını söylüyorlar. Fakat Singapur sıcak ve nemli olmasına rağmen bir değişiklik olmadı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İran'da salgına yakalanan kişilerinin sayısının, resmiyette verilenden daha yüksek olduğu konusunda endişe etmeye neden var mı?

İran'da salgına yakalanan kişilerinin sayısının, resmiyette verilenden daha yüksek olduğu konusunda endişe etmeye neden var mı?

Kesinlikle. İran da aynı nedenden endişe duyuyor. Bazı bölgelerde hastaların sayısının gizlendiğinden endişe ediyorlar. 

Sağlıklı olduğu halde hayatını kaybeden insanlar olduğu söyleniyor. Virüs kimleri etkiliyor bu durumda?

Beni korkutan şeylerden biri, gençleri etkilemediğinin düşünülmesi. İtalya'da yoğun bakım ünitesinde yatanların %10'u 20, 30 ve 40 yaşlarında insanlar. Hiçbirinin de belli bir hastalığı yok. Dolayısıyla konuyla ilgili net öngörülerimiz yok. 

Gençlere ne mesaj vermek istersiniz?

Gençlere ne mesaj vermek istersiniz?

Hayatınız boyunca yaşayacağınız en ciddi hastalıklardan birisi bu. Herkese olduğu gibi size de tehlikeli bir hastalık. Ailenize, özellikle de yaşça büyük olanlara tehlike oluşturuyor. Tek değilsiniz, siz de daha büyük bir topluluğun parçasısınız. Eğer salgına yakalanırsanız bu durumu daha karmaşık hale getirirsiniz ve yalnızca kendinizi değil, birçok insanı tehlikeye atarsınız. Yeni bir hastalığı asla hafife almayın. 

Bu salgın konusunda ülkelerin önceliği ne olmalı?

Herkese değil, yalnızca şüpheli olanlara test yapın. Sonrasında ise hastalığın görüldüğü kişileri izole edin. Üçüncü aşama olarak da karantinaya alın. 

Bu salgının nasıl sonlanacağını düşünüyorsunuz?

İnsanlığın bu virüse karşı kazanacağına dair şüphemiz yok. Önemli olan hasarı en aza indirmek için nasıl ve ne kadar önlem alacağımız. Zamanla aşılarımız ve tedavilerimiz olacak. Şu an bu virüse karşı yarıştayız. Herkesin burada önemli bir rolü var. Günün sonunda da kazanmamızı bu sağlayacak. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
231
68
48
13
6
5
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

sonunda net sorular ve net cevaplar. ne güzel kimse düğün derdinde değil.

ahmet83720796

yani dünya nufusunun çoğu bu viruse yakalanacak

begonvila

siki tuttuk desene )))))