Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dündar ve Gül Davasında Duruşmaya 2 Gün Kala Savcı Değişti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılanacağı davanın ilk duruşmasına 2 gün kala davaya çıkacak olan duruşma savcısını değiştirdi.
Cumhuriyet'in haberine göre başsavcılık, Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’nda soruşturma savcısı olarak çalışan savcı Evliya Çalışkan’ı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne duruşma savcısı olarak atadı.
Çalışkan, daha önce Konya Selçuk, Bursa ve Denizli’de görev yapmıştı. Çalışkan geçen yıl HSYK kararnamesi ile Denizli’den İstanbul’a tayin edilmişti. Çalışkan’ın Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’nda soruşturma savcısı olarak görev yaparken Dündar ve Gül davasının başlamasına 2 gün kala 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı olarak görevlendirilmesi “alışıldık olmayan, sürpriz' olarak nitelendirildi.
Çalışkan’ın yanı sıra 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne daha önce atanan ikinci heyetle birlikte duruşmalara çıkan savcı da değiştirildi. Başsavcılık Lütfi Karabacak’ı da ikinci heyetin duruşma savcısı olarak görevlendirdi.
Geçtiğimiz günlerde 25 Mart'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma için ikinci bir heyet görevlendirilmişti.
Mevcut heyetle birlikte görev yapacak olan ikinci heyetin başkanlığına da Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimi Bülent Dalkıran getirilmişti.
Suçlamalar neler?
Kasım 2015'te MİT TIR’ları soruşturmasında tutuklanan ve Silivri'ye gönderilen gazeteciler için hazırlanan iddianamede, Dündar ve Gül'ün;
'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet,
'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak' suçundan müebbet,
'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek' ve ''silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçlarından 35'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.
Dündar ve Gül, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvurunun ardından 26 Şubat'ta 'kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle 92 gün sonra serbest bırakılmışlardı.
Cumhuriyet
Yorum Yazın
İstediği gibi oluncaya kadar durmak yok yola devam. Tekel yönetim.
can dündar savcı değişikliğinden sonra 7 yıldır satamadığı arabasını satmış diyorlar doğrumu ?