Görüş Bildir
Haberler
Dolar Rekor Tazeledi: Peki Ülkeler Nasıl Önlem Alıyor?

etiket Dolar Rekor Tazeledi: Peki Ülkeler Nasıl Önlem Alıyor?

Ulaş
08.05.2018 - 18:18

Dolar/TL ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilme kararı ve Ortadoğu'da artan jeopolitik tansiyon ardından yükselişe geçti. Dün günü 4.30'lu seviyelerden kapatan kur, kararın açıklanması sonrası uluslararası piyasalarda 4.35 TL'ye kadar yükseldi ve bu sabah 4.37 seviyesini aşarak rekor tazeledi. 

Öte yandan ABD Doları'nın küresel para birimleri karşısındaki değerini ölçen Dolar endeksi, 2018'in en yüksek seviyelerine tırmanmış durumda.

Endeks Nisan ayından bu yana yüzde 4,4 yükselerek, Ekim 2017'den bu yana ilk kez 93 seviyesini aştı.

Endeks Nisan ayından bu yana yüzde 4,4 yükselerek, Ekim 2017'den bu yana ilk kez 93 seviyesini aştı.

BBC Türkçe'nin hazırladığı habere göre, ABD Doları'nın yükselişinin ekonomiye kalıcı hasar vermesini önlemek için ülkeler ne gibi tedbirler aldı? Birlikte bakalım.

Türkiye: Örtülü faiz artırımı ve zorunlu karşılık hamlesi

Türkiye: Örtülü faiz artırımı ve zorunlu karşılık hamlesi

Türk Lirası, ABD Doları karşısında bu yıl en çok değer kaybeden para birimi durumunda. TL'nin yılbaşından bu yana kaybı yüzde 13'e yaklaşmış durumda.

Alınan tedbirler:

  • Faiz adımı: Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizinde değişikliğe gitmese de, politika faizi ile TL fonlamasının kısıldığı günlerde kullanıma giren geç likidite penceresi borç verme faizini yüzde 12,75'ten yüzde 13,50'ye kadar yükseltti.

  • Zorunlu karşılıklar: Bir diğer tedbir ise zorunlu karşılıklar tarafında alındı. Bankaların Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları TL cinsi likiditenin döviz olarak tutulmasına imkan tanıyan rezerv opsiyonu mekanizmasında üst sınır yüzde 55'ten yüzde 45'e düşürüldü. Merkez Bankası bu yolla piyasaya 2,2 milyar dolarlık kaynak sağlandığını açıkladı.

Rusya: Faiz indirimleri durdu

Rusya: Faiz indirimleri durdu

Rusya Merkez Bankası, yılbaşından bu yana Dolar'a karşı yüzde 9'a yakın değer kaybeden Ruble'yi desteklemek için bir adım atmış değil. Ancak yine de para politikası duruşu daha temkinli yönde değişti.

Alınan tedbirler:

  • Faiz politikası: Rusya Merkez Bankası 2017'de faizlerin düşürülebileceği ve ekonomik büyümenin desteklenebileceği yönünde sinyaller veriyordu. Ancak Ruble'nin karşı karşıya olduğu satış baskısı nedeniyle Merkez Bankası, faiz indirimine gidilebileceği yönündeki söylemlerinden uzaklaştı.

Arjantin: Üç acil faiz artırımı

Arjantin: Üç acil faiz artırımı

Yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında en çok değer kaybeden para birimi Arjantin Pesosu. Ülke ekonomisinin dışa bağımlı olması nedeniyle kur şokları karşısında kırılgan ülkeler arasında gösteriliyor. Peso bu yıl Dolar'a karşı yüzde 17,8 değer kaybetti.

Alınan tedbirler:

  • Art arda faiz artırımları: Peso'daki satış baskısının geçtiğimiz hafta hızlanmasıyla Arjantin Merkez Bankası, üç olağanüstü faiz artırımını peş peşe yapmıştı. Üç faiz artırımıyla birlikte Arjantin'de faizler yüzde 27'den yüzde 40'a çıkarıldı.

  • Mali disiplin taahhüdü: Arjantin hükümeti de yatırımcıların güvenini tazeleyebilmek adına, bütçe açığının milli gelire oranı için daha iddialı bir hedefi kamuoyuyla paylaştı. Hükümet, bütçe açığı/milli gelir oranı hedefini yüzde 3,2'den yüzde 2,7'ye revize etti.

Hindistan: Doğrudan müdahale geldi

Hindistan: Doğrudan müdahale geldi

Yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 5 değer kaybeden Hint Rupisi, Asya ekonomileri arasında en kötü performansı gösteren para birimi konumunda.

Alınan tedbirler:

  • Dolar satışı: Rupi'deki hızlı değer kaybının önüne geçmeye çalışan Hindistan Merkez Bankası, dün piyasaya doğrudan müdahale ederek ABD Doları satmaya başladı. Banka piyasadaki Dolar likiditesini artırıp Rupi'yi desteklemeye çalışıyor. Hindistan Merkez Bankası yaklaşık 1,5 yıldır döviz satışı gerçekleştirmiyordu. Reuters haber ajansı, sadece Pazartesi günü 800 milyon dolarlık döviz satımı yapıldığını aktardı.

  • Yabancı yatırıma destek: Hindistan'a yabancı sermaye girişini özendirmek adına hükümetten de adımlar geldi. Hindistan hükümeti, yabancı yatırımlar için istenen koşulları gevşeterek, ülkeye döviz girişini kolaylaştırmaya çalışıyor.

Doların önlenemez yükselişi sosyal medyanın da gündeminde. Öne çıkan yorumlardan bazıları şöyle 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
237
122
55
23
21
12
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

"amerugalılar düşünsün ben sanki dolar mı kullanıyorum ??" dedi çomar ve bastı "evet" damgasını g.tünden donunu alacak olan partiye

Pasif Kullanıcı

Dolar 20 oluduğunda kıçımıza yırtık don giyemez duruma geldiğimizde erdoğanın seçim vaadi and olsunki O Donu size alacağım olacak ve tekrar kazanacak.

Jehat Sercan Yacan

Alın götünüze sokun güçlü ekonominizi.