Facebook'un bildirdiğine göre kapatılan sahte hesaplar, Kasım 2020'de AstraZeneca aşısının insanları şempanzeye dönüştüreceğine dair sahte görseller yaratmaya çalıştı.
Bu hesaplardan yapılan paylaşımlarda, aşının insanları maymunlara dönüştüreceği izlenimi vermek için 'Maymunlar Cehennemi' isimli filmlerden alınmış ve üzerine diyaloglar yazılmış görseller kullanıldı.
Söz konusu bu paylaşımlar, Hindistan hükümetinin AstraZeneca aşısı için acil durum onayını tartıştığı sıralarda Hintçe olarak Facebook'ta yapıldı.
Facebook, aşı karşıtı yürütülen kampanyada Bangladeş ve Pakistan'dan üretilmiş sahte hesapların kullanıldığını açıkladı.
BBC Türkçe'nin haberine göre sosyal medya platformu, politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 65 Facebook ve 243 Instagram hesabını sildiğini söyledi.
Facebook'un istihbarat lideri Ben Nimmo, kampanyayı birkaç siteye içerik olarak yüklenen ve ardından da bu içeriği diğer platformlarda güçlendirilen 'bir dezenformasyon çamaşırhanesi' olarak nitelendirdi.
Dezenformasyon operasyonu birçok sosyal medya platformuna da yayıldı.
Reddit ve Medium'da aslı olmayan paylaşımlar yapıldı. Change.org'da AstraZeneca aşısının güvenliğiyle ilgili endişeleri dile getiren dilekçeler yayımlandı.
Facebook'un raporuna göre, bu bağlantılar daha sonra Instagram'da aynı hashtag'leri kullanan ve AstraZeneca aşısının şempanze adenovirüsünden türetilmesine atıfta bulunan bazı influencer'lar tarafından paylaşıldı.
Nimmo, iki influencer'ın da paylaşımları yaptığını aktardı ve 'Bu gerçekten bir uyarı. Dikkatli olun ve kendi araştırmanızı yapın' diye konuştu.
Yorum Yazın
Şimdi oturduğu yerden büyük oyunu nasıl çözecek kahvehaneci Muammer abi ve beş çocuklu ev hanımı Gülten teyze? Bu Facebook da tam küreselci, yazıklar olsun