Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Danıştay: Hiçbir Tesis Zeytinliklere 3 Kilometreden Yakın Olamaz
Manisa'nın Yırca köyünde termik santral yapımı için binlerce zeytin ağacının kesilmesi ve bölge halkının direnişiyle gündeme gelen zeytinlik alanların korunması için Danıştay emsal bir karara imza attı.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Balıkesir Havran'da zeytinlik alanlarda yapılmak istenen altın madeni işletmeciliği ile ilgili kararında “Dumanı, tozu zeytine zarar verecek hiçbir tesis zeytin sahasının 3 kilometre yakınında olamaz” dedi.
Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, Koza Altın Madenciliği, 8 yıl önce Balıkesir Havran’daki zeytinlik sahasında altın aramak için ruhsat aldı. Avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü, bu ruhsatlara karşı dava açtı. Dava, 2010’da Balıkesir İdare Mahkemesi’nce “Ruhsat hukuka uygundur” denilerek reddedildi. Bunun üzerine davacılar Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8’inci Dairesi de kararı bozdu.
Balıkesir İdare Mahkemesi ise 2011’de kararında direndi. Bunun üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na (DİDDGK) geldi. DİDDGK’den önceki gün karar çıktı. Genel Kurul, Balıkesir İdare Mahkemesi’nin ısrar kararını bozdu.
'Toz, duman zeytine zarar verir'
Kararda şöyle denildi:
'Zeytinlik alanlarda yürütülecek tüm faaliyetlere ilişkin olarak öncelikle dikkate alınacak düzenleme, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümleridir. Bu kanun hükümleri (md. 20) gereğince, zeytinlik sahalarında bu sahalara 3 kilometre mesafe içinde, gerekli tedbirler alınmış olsa bile, zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri hariç (ki bu işletmeler için bile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni gerekirken) kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesisler yapılamaz ve işletilemez. Zeytinliklerle kaplı maden arama sahalarında ve zeytinlik alanlarına çok yakın maden işletmesinde zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmadan faaliyette bulunulması, hayatın olağan akışına aykırıdır'
'Zeytin, doğa er ya da geç kazanır'
Genel Kurulun verdiği bu karar ile zeytinliklerin kurtulduğunu belirten avukat Murat Fatih Ülkü, 'Kurul, Balıkesir İdare Mahkemesi'nin ısrar kararını bozup, zeytinlikleri koruyan çok önemli bir karara imza attı. Karar kanun maddesini özüne ve ruhuna uygun bir şekilde yorumlayarak, bu algının önüne geçti. Bu karar, zeytinlik alanlarda ve yakınlarında yapılmak istenen altın madenciliği başta olmak üzere tüm madencilik faaliyetleri bakımından tarihsel bir karar. Flora, bitki örtüsü, orman, eko-sistem kavramlarını hiçe sayan yaklaşım ile 'maden nerede olursa olsun çıkarılır' biçimindeki dünyadaki tüm değerleri paradan, madenden ibaret sanan yaklaşım, yargı önünde ağır bir yenilgi almıştır. Zeytin, doğa er ya da geç kazanır' dedi.
Hürriyet ve DHA