onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Çocuklarda Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Şebnem Sucu
07.12.2021 - 12:01

Çocukların beslenmesinin yeterli olmadığı durumlarda sık ortaya çıkan vitamin eksiliği, bazen de mevcut hastalıklara bağlı gelişebiliyor. Kilo alma problemleri, büyüme geriliği ve dikkat eksiliği gibi birçok belirtiye neden olan bu durumun önün geçebilmek için çocukların doğal besinlerle hazırlanan bir beslenme programı yardımıyla tüm vitamin ihtiyaçlarının karşılanması önem taşımaktadır. Peki, çocuklarda vitamin eksiliği belirtileri nelerdir? İşte tüm bilgiler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çocukları olası hastalıklardan korumak için vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminler alınmalıdır. Özellikle büyümenin hızlı olduğu bebeklik, çocukluk ve ergenlik döneminde beden ve ruh sağlığının korunması için de vitaminlerin uygun dozlarda ve doğru şekilde alınması gerekiyor. Çocuklarda doğal yollarla alınması mümkün olan vitaminlerin yetersizliğinde durumun şiddetine göre doktorun önerisi üzerine takviye vitamin kullanımı da gerekebilir. İşte çocuklarda vitamin eksikliği belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Çocuklarda Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vitaminler vücutta sentezlenemediğinden dolayı çocukların ve yetişkinlerin besinler aracılığı ile dışarıdan almaları gerekir. Vitaminler yağda ve suda çözünen olarak iki gruba ayrılırlar. Suda eriyen vitaminler C vitamini, Niasin (Nikotinik asit, vitamin pp) Riboflavin (B2), B12’dir. Yağda çözünen vitaminler ise A, D VE K vitaminleridir. Bu vitaminler yağ dokusunda depolanmaktadır ve genellikle enerji kullanımına fayda sağlarlar. 

A Vitamini Eksikliği Belirtileri: A vitamini yağda eriyen vitaminlerinden biridir büyümenin hızlı olduğu dönemlerde A vitamini eksiliği ile sık karşılaşabilir. A vitaminin eksiliğinde görülebilecek belirtiler şunlardır;

• Eksikliğinde göz kuruluğu

• Deride ve ciltte kuruma, 

Büyüme geriliği 

• Zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle artış gösteren hastalıklar görülebilir. 

A vitamini balık yağı, süt, tereyağı, yumurta gibi besinlerde bulunur. Aynı zamanda koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu meyveler çocuklara yedirilmelidir.

C Vitamini Eksikliği Belirtileri: C vitamini demir ve folik asidin emilimini arttırmaktadır. Kolajen üretimini kolaylaştırmanın yanı sıra bağ dokusunun güç kazanmasına yardımcı olurlar. Çocuklarda güçlü bir bağışıklık sistemi için C vitamini oldukça önem taşır. C vitamini eksikliğinin belli başlı belirtileri şöyle sıralanabilir;

• Dişlerde anormallikler, kanamalar

• İsteksizlik, yorgunluk

• Ateşli hastalıklar

• Eklem ağrıları artabilir.

C vitamin eksiliğini gidermek için çocuğunuzun beslenmesine portakal, mandalina limon gibi turunçgillerin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, domates, brokoli ve kivi gibi besinlere yer verebilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri: D vitamini eksiliği bebeklik döneminde çocuklara takviye olarak verilen vitaminlerden biridir. Eksikliğinde kemik kırıkları, kas zayıflığı ve kramplara sebep olabilir. Yumurta sarısı, balık ve tahıl ürünleri D vitamini açısından zengindirler. 

E Vitamini Eksikliği Belirtileri: E vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi güçsüzlük ve zayıflık halidir. İlerleyen evrelerde kaslarda zayıflamalar görülebilir. Görme sorunları, titreme ve yürüme zorlukları E vitaminin diğer önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Ispanak, patates, avokado ve badem gibi besinler E vitamini karşılayacak besin grupları arasında yer alırlar.

B12 Eksikliği Belirtileri: Suda çözünen bir vitamin olan B12, sinir sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi ve kemik iliğinin hücre yapımı için B12 vitaminin yeterli alınması gerekir. Bitkisel kaynaklar haricinde et, peynir, süt, balık ve yumurtada bol miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. B12 eksikliğinin bilinen en önemli belirtileri şunlardır;

• Bebeklerde gelişim geriliği

• Kansızlık

• Huzursuzluk

• Hafıza kayıpları

• His kaybı

• Uzuvlarda uyuşukluk

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın