Bilirkişi, Urla Villalarına Ruhsatın Yolunu Açtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptırıldığı ileri sürülen ‘Urla villaları’nın bulunduğu bölgeyi 1’inci derece SİT alanından 3’üncü derece SİT alanına dönüştüren kararın iptali için açılan davada bilirkişi heyeti raporunu mahkemeye sundu. Raporda, yapılaşma olan yerlerin 3'üncü derece yapılaşma, olmayan yerlerin ise 1'inci derece SİT alanı olması gerektiği belirtildi.
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında yer alan Urla Hacılar Koyu'ndaki villaların, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, 1. Derece SİT alanından, yapılaşmaya izin veren 3'üncü derece doğal SİT alanı statüsüne geçirilmesinin ardından çevreciler ve bölgedeki hak sahipleri, 1'inci derece doğal SİT alanı içerisinde bulunan 200 hektarlık alanın, 'Sürdürebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliği yapıldığını ve işlemin iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.
İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme bilirkişi heyetinin bölgede keşif yapmasına karar vermiş, heyet bölgede üç ayrı keşif gerçekleştirmişti. İncelemeler sonucu hazırlanan 18 sayfalık rapor mahkemeye sunuldu.
Yerleşimin olduğu alanlar 3’üncü, diğer parseller 1’inci SİT alanı
Doğan Haber Ajansı'nın aktardığı raporun sonuç bölümünde; 'Yerleşimin olduğu parsellerin belirtilen sebeplerden dolayı sürdürülebilir koruma ve kontrolü kullanım alanı olarak (üçüncü derece doğal SİT) değerlendirmesi gerektiği, diğer parsellerin ise, insan etkisine daha az maruz kalmış olduğundan doğallığını halen koruduğu gözlenmiştir. Bundan dolayı bu parsellerin, 'kesin korunacak hassas olan' birinci derece doğal SİT olarak kalması gerektiği kanaatine varılmıştır.' ifadelerine yer verildi.
Mahkemenin de bu rapor doğrultusunda karar vermesi halinde villalar için ruhsatlı hale gelmenin yolu açılacağı, villaların çevresinin ise 1. Derece SİT alanı ilan edilmesi nedeniyle bu bölgeye çivi bile çakılamayacağı bildirildi.
Tartışmalar sürerken söz konusu arazi, İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından 1’nci derece doğal SİT alanı kapsamından, inşaata izin verilen 3’üncü derece SİT alanına dönüştürülmüştü.
Bunun üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, komisyon kararının iptali için yargıya başvurmuştu.
Davaya bakan İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, bölgede keşif yapılması kararı almıştı.
Bakanlık imar planlarını değiştirmişti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yargı süreci henüz sonlanmamışken villaların yer aldığı Zeytineli Köyü Hacılar Koyu için hazırladığı 1/5000’lik ve 1/1000’lik yeni imar planlarını askıya çıkarmıştı.
Planda, toplam 122 bin 470 metrekarelik alanın, sadece 37 bin 720 metrekarelik bölümü tarım alanı olarak öngörüldü. 6 bin 220 metrekarelik alanın park olarak ayrıldığı planda, 39 bin 355 metrekarelik alan konut alanı yapılmıştı.
Yapılan bu değişiklikle birlikte konut alanı içinde kalan villalar hakkındaki hukuki tartışmaların sona ereceği öne sürülmüştü.
DHA ve Diken
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!