Görüş Bildir
Haberler
Bebeklerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
30.09.2021 - 11:00

Bebek ve çocuklarda sık karşılaşılan durumlardan biri de ishal ve kusmadır. İshal dışkılamada artış ve dışkının daha akışkan ve sulu bir hal alması olarak tanımlanır. Bebek ve çocuklarda ishalin yanı sıra yaygın olarak kusma görülmektedir. İshal ve kusma nedeniyle bebeklerde emme isteğinde azalma ve sürekli uyuma gibi belirtiler görülür. Endişe verici bu tablo birçok ebeveyni bebeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? Sorusunun yanıtını aramaya iter. Bu durum bazen bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi virüs nedeniyle de ortaya çıkabilir. Peki, bebeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? İşte detayların tümü…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İshal, genellikle 0-5 yaş grubu çocuklarda görülen ve çoğu zaman enfeksiyon nedeniyle gelişen bir durumdur. İshalin yanı sıra kusma şikayetleri mide ve bağırsaklardaki mukozada iltihabın bir göstergesidir. Doktor önermediği sürece bebek ve çocuklarda ishal ve kusma için ilaç kullanımına başvurulmamalıdır. Peki, bebeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Bebeklerde İshal Neden Olur?

Bebeklerde İshal Neden Olur?

Bebeklerde ishal; beslenme bozuklukları, besin zehirlenmeleri, bağırsak enfeksiyonları, alerjik sebepler ve antibiyotik kullanımına bağlı ortaya çıkabilir. Bu durum süt çocuklarında ise aşırı beslenme, ek gıdaya geçiş ve yaşına uygun beslenmemesine bağlı gelişebilir. Eğer bebeğiniz bir antibiyotik alıyorsa ishal bu durumdan dolayı da kaynaklanabilir.

Yetersiz beslenmeye bağlı da görülebilen ishal, dünyada her yıl çocuk ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle ishal sorununu en aza indirmek için yeterli ve dengeli beslenme düzeni oluşturulmalı ve bebek ishal olduğu andan itibaren gözlemlenmelidir.

Bebeklerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde görülen ishal vakalarında kusma olası bir durumdur.  Bu durumdan muzdarip bebekler sıvı ihtiyacını karşılayamayacaklarından bilinç kaybı gibi komplikasyonların önüne geçebilmek için kontrol altına alınmaları ve en uygun şekilde beslenmeleri gerekir. Bu nedenle;

- Kusma ve ishali olan bebek ve çocukların özenle beslenmesi gerekir. Öğünler azaltılarak sıklaştırılmalı ve gün içinde öğün miktarı bu şekilde dengelenmelidir. 

- 1 yaşından küçük çocuklar dehidrasyon açısından risk altında olduklarından dışkılamanın ardından yarım çay bardağı su verilmelidir. Ancak sıvı alımı kusmayı tetikleyeceğinden birkaç dakikada bir 1 kaşık su verilebilir.

- Ek gıdaya geçen bebeklere patates, muz, ayran, iyi pişirilmiş et ürünleri ya da taze elma suyu tüketmeleri tavsiye edilir.

- Yağsız çorbalar, sütle hazırlanan pirinç suyu ile seyreltilen muhallebiler de ishal ve kusma halinde bebeklere verilebilecek seçenekler arasında yer alır.

- Altı aylıktan küçük bebekler bol bol emzirilmelidir. Su tüketiyorsa temiz kaynatılmış ılık su azar azar verilebilir. Eğer mama ile besleniyorsa biberonları mutlaka sterilize edilmelidir. 

Çoğu zaman ishal ve kusma şiddetli değilse 3-6 gün sonunda ortadan kaybolur. Antibiyotikler ishalde etkili olmamakla birlikte ilaç tedavisi bebekler için sakıncalıdır. Bebeğinizde ishal ve kusma; dışkıda kan, ateş ve tekrarlayan kusmalara neden oluyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın