Görüş Bildir
Haberler
Pişik Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Bebeklerde Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pişik Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir? Bebeklerde Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
28.09.2021 - 09:44

Bebeklerde yaygın görülen deri rahatsızlıklarından biri olan pişik, deride iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Kızarıklık ve döküntülerle kendini göstermekle birlikte en çok bebek bezine bağlı olarak görülürler. Bölgenin sürekli neme ve ıslaklığa maruz kalması ve hava almaması gibi nedenler pişiğe zemin hazırlamaktadır. Pişik; daha sık alt değiştirme, bölgenin hava almasını sağlama ve krem gibi evde uygulanabilen basit tedavilerle ortadan kaldırılabilir.Peki, bebeklerde pişik neden olur? Pişik nasıl geçer? İşte pişik hakkında merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pişik, sıklıkla bebek bezinin temas ettiği alanda ortaya çıkan bir reaksiyondur. Çoğu zaman günlük bakım hataları sebebiyle ortaya çıkan pişik, açık kırmızı renkte olup bebeklerde huzursuzluğa yol açabilir. Aynı zaman da ek gıdaya geçiş dönemi ve farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak pişik görülme ihtimali artmaktadır. Peki, bebeklerde pişik neden olur? Pişik nasıl geçer? İşte cevapları…

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Bebeklerde pişik, bebek bezi bölgesi olan kalça uyluk ve cinsel organların dışında kol altında, eklemlerde ve boyun gibi vücudun kıvrımlı bölgelerinde de meydana gelebilir. Pişik cilt yüzeyinde oluşmaya başladığında yeteri kadar temizlenmediği ve bakımı yapılmadığında ciltte tahriş artar ve pişik rahatsız edici bir hal alır. Bu nokta da bez değiştirirken bebeğinizin canının yandığını fark edebilirsiniz. Bölgeyi yıkadığınızda ya da dokunduğunuzda bebeğiniz duruma ağlayarak tepki gösterecektir. Pişik oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

• Islak cildin temizliğinin düzenli aralıklarla yapılmaması

• Bebek bezinin kuru tutulmaması

• Bezin sıkı bir şekilde bağlanması

• Bebek bezi ya da ıslak mendile karşı bebeğinizin cildinin tepki vermesi

• Katı gıdaya geçiş

• Antibiyotik kullanıma bağlı gelişen mantar enfeksiyonları

• İshal

Bebeğiniz ishal olduğunda bebeğinizin altını sık sık değiştirmeye dikkat edin. Aynı zamanda ishal durumunda ıslak mendil yerine ılık su ile altını yıkamanız pişik oluşumunun önüne geçebilir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Pişik oluşumunu engellemenin en iyi yolu bölgeyi kuru ve temiz bırakmaktır. Pişik tedavisinde aşağıdaki bazı uygulamamalar pişikleri tedavi etmede ve engellemede son derece etkilidir;

• Normalde bebek bezi belli aralıkla değiştirtilmesi gerekirken özellikle pişik durumunda bezinin kuru kalmasını sağlamak için sık sık değiştirmek gerekir. 

• Bez bağlanırken sıkı bağlanmamalı ve bölgenin bir nebze hava alması sağlanmalıdır.

• Alt temizleme işleminde alkol bazlı ürünler kullanılmamalıdır. Bol su ile yıkanmalı, mendil ya da havlu ile kurulanmalıdır.

• Su ile yıkamanıza rağmen dışkıya bağlı koku kalıyorsa az miktarda sabun ile bölgeyi yıkayabilirsiniz.

• Pişik bölge için en çok tercih edilen yöntemlerin başında krem ve jellerin kullanımı gelmektedir. Alkol bazlı olmayan nemlendiriciler kullanılabilir. Bebeğinizin altı temizledikten sonra iyice kurulanmalı, ince bir tabaka halinde pişik kremi sürülmesi gerekir. Pişik tedavisinde zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

• Bez üzerine giydirilen kıyafetlerin bol olmasına dikkat edin. Böylelikle hava akışı sağlayarak pişik alanın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Pişikleri önlemek için talk pudra ya da nişasta kullanımından kaçının. Bu ürünler bebeğinizin cildinin kurumasına sebep olabilir ve solunum yolu ile akciğerde tahrişe yol açabilir. Aldığınız tedbirlere ve uyguladığınız yöntemlere karşı pişiğin uzun süre varlığını sürdürmesi, ciltte ağrılı ve belirgin kabarıklara yol açması halinde doktorunuza başvurunuz.

Pişik Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Pişik Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Pişik, vücudun en fazla kıvrımlı bölgelerinde ortaya çıkar. Vücuttaki bölgenin ıslak veya nemli kalması sebebiyle, derinin sağlıklı yapısının bozulmasıyla oluşur.

Pişik tedavisi için öncellikle yapılması gereken, pişik olan bölgenin temizlenmesi ve kurulanması gerekir. Temizleme işlemi, bol su kullanılarak yapılmalı ve kurulama için yumuşak bir havlu tercih edilmelidir.

Pişik tedavisi için, içeriğine çinko bulunan kremlerin yanı sıra vazelin ve alkol bazlı olmayan nemlendiriciler de kullanılabilir.

Eğer yapılan önemler işe yaramazsa ve pişik olan bölgede kabarıklık, döküntü gibi olaylar gözlemlenirse hastanelerin pediatri bölümüne başvurmakta yarar vardır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın