Görüş Bildir
Haberler
Azerbaycan mutfağının ağzınızın tadını damağında bırakacak en lezziz 15 yemeyi

Azerbaycan mutfağının ağzınızın tadını damağında bırakacak en lezziz 15 yemeyi

Azerbaycan mutfağı ta eskilerden hem Doğu'da, hem de Avrupa'da büyük ün kazanmıştır. Bazı  ünlü tarihçilerin  eski yazılı kaynaklarında da Azerbaycan mutfağının zenginliyinden söz açılıyor . Bilim adamları bu fenomeni elverişli iklim, sağlıklı yaşam tarzı, çevresel açıdan temiz ürünler ve beslenme ilkeleri ile açıklamaktadırlar. Dünyanın birçok ülkelerinden gelen mutfak kurmayları da  Azerbaycan mutfağının nefisliyi ve yemeklerinin zarif kokusu insanların iştahlarını kabartdığını söylüyor . Bu da bir sır değil ki, Azerbaycan'ın mutfak sanatı her yerde daima beğeniyle karşılanır.  Azerbaycan mutfağına ait yemekler - dolma, bozbaş, bozartma, çığırtma, heşil, kebap, piti, pilav, kavurma - Kafkasya'nın birçok halklarının ulusal menüsüne dahil edilmiştir. Azerbaycanın istenilen köşesinde sizi büyük hevesle bol ziyafet sofrasına, ya da zengin teamlar bolluğuna davet ederek 'Afiyet olsun!' derler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Piti

Piti

Hammaddelerin miktarı köfte-bozbaşda olduğu gibidir. Yaz saati safran 50 g domatesle değiştirilir. Pitinin her payına 55-60 gramlık 2-3 parça koyun eti götürülür. Nohut 4-5 saat soğuk suda ıslatılır. Et ve nohudu piti kabına koyup zayıf ateşte yavaş yavaş bişirirler. Yemeğin hazır olmasına 30 dakika kala patates, iri doğranmış soğan, erik, tuz ve safran suyu dökülüp hazır oluncaya kadar pişirilir. Piti genellikle pirişildiği kapta sofraya verilir, yanına derin tabak veya kase, sumaq ve temizlenmiş kuru soğan konur.

Lobya ( Fasulye) çığırtması

Lobya ( Fasulye)  çığırtması

Kırmızı fasulye - 100 gr, baş soğan - 30 gr, erimiş yağ - 20q, ceviz - 30 gr, sirke - 20 gr veya nar suyu - 15 gr, kişniş göyərtisi - 20q, biber, tuz. Fasulye pişirilir, kızartılmış soğan ve ceviz ile kıyma makineden geçirilir. Karabiber, tuz, sirke eklenir ...

Ispanak çığırtması

Ispanak çığırtması

Ispanak - 350q, kuzukulağı - 100 gr, maydanoz veya dereotu - 15 gr, baş soğan - 50 gr, yumurta - 2ed., Erimiş yağ - 30 gr, yoğurt - 100 gr, biber, tuz. Otlar temizlenir, yıkanır, iri-iri doğranıb haşlanılır. Soğan ayrıca yağda kızartılır, sebzelerde katılıp tuz ve biber vurulur. Üzerine çırpılmış yumurta dökülüp kalorifer dolapta pişirilir.

Dovğa

Dovğa

3 lt - yoğurt, 1 adet - yumurta, 2 yemek kaşığı - un (dolu olmasın), 1/2 bardak - yuvarlak pirinç, 4 deste sebze (1 demet ıspanak, 2 demet kişniş, 1 desteden az dereotu, 1 desteden az nane,) (eğer nane olmasa, kuru nane de kullanabilirsiniz), Tuz (zevke göre) Yeşillikleri temizleyip yıkadıktan sonra küçük doğrayıyoruz. Yoğurda yıkanmış pirinci, yumurtayı, unu ve biraz tuzu ekleyip,   kaşıkla çırpıyoruz. Kaşıkla çırpıldığında yoğurt iyi açılır. Yoğurda yaklaşık kendi boyutu kadar su döküyoruz. Hazırladığımız ayranı gazın üstüne koyuyoruz. Tahta kaşıkla karışdırıyoruz. Pirinç pişerken ayran yavaş yavaş kaynamaya başladığında sebzeni döküb ve karışdırıyoruz. Sebzeni döktükten sonra zevke göre tuzunu da ilave ediyoruz ve yaklaşık 15-20 dakika da karıştırıp alıyoruz. (Eğer kuru nane dökmek istiyorsanız o zaman kuru naneyi Sebzeni döktükten sonra eklemek gerekir).

Cız-bız

Cız-bız

Koyun bağırsağı (tatlı bağırsak) - 140q, kalp - 60q, karaciğer - 67q, böbrek - 60q, mayalıq - 50 gr, baş soğan - 50 gr, patates - 193q, kuyruk - 15 gr, yeşillik - 5 gr, sumaq - 1,0q, karabiber - 0,1 gr, tuz. Yaz aylarında 100 gr domates. Temizlenmiş koyun bağırsağı 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Karaciğer, böbrek, kalp ve mayalıkla pişirilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Haş ( Kellepaça)

Haş ( Kellepaça)

Koyun kellesi - 214q, koyun bacakları - 179q, karın - 47q, sarımsak - 5 gr, sirke -10q, tuz. İlk emaldan geçirilib temiz yıkanmış koyun kellesi, ayakları ve karnı suda pişirilir. Oluşmuş kef yağılır. Bişdikden sonra (6-7 saat içinde) et kefkirle çıkarılıp iri kemiklerden ayrılır ve 40-50 gram tartıda doğranıp yeniden pişirilir

Pelmeni

Pelmeni

Koyun eti - 108 gr, buğday unu - 40 gr, yumurta - ¼ adet, baş soğan - 18 gr, şarap sirkesi - 10 gr, kişniş 15 gr, nane kurusu - 10 gr, biber, tuz. Pelmeni hazırlamak için kemiklerden et suyu pişirilir, koyun etinin yumuşak hissesinden soğan ve baharat katılmakla kıyma hazırlanır. Mayasız yoğrulmuş katı hamur 1 mm kalınlığında yayılıp küçük kareler şeklinde doğranır. Her karenin ortasına 2-3 gram kıyma koyulur. Kareler ortadan veya üçgen şekilde katlanarak geriye dartılır. Pelmenini et suyunda 5 dakika pişirirler. Pelmenini ev ortamında bir kaşığa 4-5 adet yerleşecek şekilde hazırlıyorlar. Sofraya verdikte yanına sarmısakla sirke koyulur, kişniş veya kuru nane ile süslenir.

Kuymag

Kuymag

Un - 1 bardak, erimiş yağ - 4 çorba kaşığı, pudra şekeri veya pekmez - her pay için 1 çay kaşığı, Su - 1 bardak, Tuz - zevke göre. Küçük tencereye un ve yağ dökülür ve karıştırıla-karıştırıla altını renge çalanadek kavrulur. Sonra buna su ilave edilir ve sıvı hamur alınanadek çırpılır. Vam odun üstünde yağ yemeğin üstüne çıkıncaya kadar ve kazmak bağlayanadek pişirilir. Sofraya verilirken, kuymak kazmayı ile birlikte nimçelere çekilir, ortası dərinleşdirilir ve oraya şeker veya pekmez dökülür. Sıcak sıcak yenilir.

Düşbere

Düşbere

Soğan - 2 baş, Hamur - ünitenin başında verilen reçeteyle,Kuru nane - 1 çorba kaşığı Tuz, biber - zevke göre Yemeyin adı 'belemeli» kelimesinden oluşmuştur. Et soğanla birlikte makineden geçirilir, zevke göre duzlanır, iyice karıştırılır, hamur ince yayılır ve 2x2 veya 2,5x2,5 sm karelere kesilir. Her kvadratın üstüne kıyma konur. Sonra kareler önce üçgen şeklinde kapatılır, sonra da üçgenin köşeleri birbirine birleştirilir. 2 litr su kaynatılır, duzlanır, tüm düşbereler kaynar suya dökülür ve onlar ortaya çıkan gibi tencere ateşten alınır. Sofraya verirken, üstüne kuru nane ve sarımsak-sirke dökülür. Bu yemeyi önceden hazırlanmış et veya tavuk bulyonunda da pişirebilirsiniz. bir kaşığa ortalama 5-8 düşbere yerleşik, fakat Abşeron'un köylerinde öyle usta hanımlar var ki, onların hazırladığı düşbereler çok küçük olduğundan her kaşığa hatta 20 düşbere de yerleşebilir!

Kükü

Kükü

Maydanoz, dereotu, yeşil soğan veya pırasa, kereviz, nane, kişniş- heresinden 1 demet,

Yumurta - 9 adet.,

Un -1 çorba kaşığı

Limon turşusu - ½ çorba kaşığı

Sumak- 2 çorba kaşığı

Erimiş veya istenilen bitki yağı- 3 çorba kaşığı,

Tuz, biber - zevke göre

Yeşiller yıkanır, kurutulur, mini mini doğranır. Onun üstüne yumurtalar çırpılır, limon suyu ve un, tuz, karabiber eklenir, iyice karıştırılır. İyi kızmış derin tavaya 2 çorba kaşığı yağ dökülür ve hazırlanmış kütle oraya dökülür ve kapağı örtülüp vam ateşte pişirilir. 5 dakika geçmiş yumurtalar kendini tuttuktan sonra kapağı açılır ve  tava sağa-sola döndürülür ki  kükü yapışmasın ve tavanın içinde kolay sürüşsün. Sonra yine kapak kapatılır ve kek  gibi kızartılır, (üstü sıvı olmamalıdır) üstüne tava büyüklükte tepsi konur ve tavanın içindeki kükü tepsiye çevrilir, kalan yağ da dökülür ve kükü pişmemiş tarafı düşük olmakla yeniden tavaya salınır. Kapağı örtülmeden 5 dakika da pişirildikten sonra kükü ateşten alınır ve tepsiye çevrilir, üstünden sumak dökülür ve baklava şeklinde kesilir. Hem sıcak, hem de soğuk halde sofraya verilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şekerbura

Şekerbura

Badem veya fındık - 1 kg,

Toz şeker - 1 kg,

Hil - 8-10 adet.,

Un - 2 kg,

Yumurta (sarısı) - 10 adet.,

Ekşi krema - 800 gr,

Tereyağı - 750 q,

Süt - 1 bardak,

Maya - 10 g

Maya 1/3 bardak sütte ıslanmaya konur, ora 1 çorba kaşığı toz şeker ilave edilip unun içine dökülür. Kalan süt, yumurta sarısı ve yumuşamış yağ ilave edilip hamur yoğrulur ve gelmesi için sıcak yere konur.

Ceviz ve hil makineden geçirilir, toz şeker ile karıştırılır.

Hamurdan kündeler tutulur ve soket büyüklüğünde yayılır, ortasına iç konulup, katlanır ve kenarları vintvari burula-burula bağlanır. Üstüne özel maşalarla desen vurulur. Sıcak fırına konur ve 180 ° S sıcaklıkta 30-40 dakika boyunca pişirin (üstü qızarmamalıdır).

köfte bozbaş

köfte bozbaş

Koyun eti (parçası) - 500 gr.,

Pirinç - 3 çorba kaşığı,

Nohut - ½bardak

Soğan - 2 baş,

Kuru erik veya albuxara- 10-15 adet.,

Yumurta, patates, domates - heresinden 2 adet.,

zerdeçal - ½ çay kaşığı,

Kuru nane - 2 çay kaşığı,

Tuz, biber - zevke göre

Et soğanla birlikte et makinesinden geçirilir, bundan çiğ yumurta, pirinç katılır, tuz, karabiber, sarıkök vurulur. Eğer et kemikli idiyse, kemikler pişirilir, orası artık pişmiş nohut, yarıya bölünmüş patates ilave edilir. Eğer et tike idiyse ve kemikler olmamışsa, o zaman tüm içindekiler 1½ l kaynar suya dökülür.

Kıymanın ortasına kuru erik koymakla, yumruk boyda köfteler tutulur (kalan kuru meyveler de bozbaşın suyuna eklenir). 20-30 dakika patates pişene kadar pişirin. Sofraya verilirken üstüne kuru nane serpilir. Sumak ayrıca kapta sofraya konur. Bu yemeyi ayrıca dana etinden, sığır etinden ve hindi etinden de pişirebilirsiniz.

Ali - müsamba pilav

Ali - müsamba pilav

Koyun eti (sırt bölümü veya göğüs eti), - 150 gr.,

Et suyu - 50 q,

Soğan - 1 baş,

Erimiş yağ - 10 gr,

Kayısı - 40 gr.,

Taze erik - 20 gr.,

Karanfil - 0,05 gr.,

Safran - 0,1 gr.,

Tarçın - 0,2 gr.,

Pirinç - 100 gr.,

Eritilmiş yağ - 30 gr.

Koyun etinin yumuşak hissesi her paya iki parça olmak üzere doğranır ve kızartılır. Buna kızartılmış soğan, önceden 4-5 saat ıslatılmış kayısı, taze erik, karanfil, safranın, darçının bir bölümü, et suyu ilave edilir ve hazır olana kadar pişirilir.

Pirinç sıcak tuzlu suda alaçiy pişirilir ve aşsüzəndən süzülür. Kazanın dibine yağz alaçiy pişmiş pirinç, safran dökülür ve sıkıca kapatılmış kapağın altında hazır duruma getirilir.

Sofraya verilirken öncelikle beyaz pirinç, üstünden Safranlı pirinç ve yağ dökülür, yanında meyve ve sebze kızarmış koyun eti konur. Üstünden koyun etinin suyu dökülür ve tarçın serpilir.

Lahana dolması

Lahana dolması

Beyaz lahana - 1 kg,

Et - 500 q,

Pişirilip kabuktan üretilmiş kestane - 1 bardak,

Soğan - 3 baş,

Çekirdek erik - 6 adet.,

Bitkisel yağ - 1 çorba kaşığı,

Lavaşana- 1 çorba kaşığı, (kaynar suda açılmış),

Ayva - 1 ed.

Pirinç - 3 çorba kaşığı

Reyhan- 1 demet,

Zerdeçal- 1/3 çay kaşığı,

Tuz, biber - zevke göre

Kestane yarısı ve soğan mini mini doğranır, makineden çekilmiş etin üstüne dökülür, buna pirinç, ince doğranmış yeşillik, yağ, lavaşana, tuz, karabiber, zerdeçal ilave edilip iyice karıştırılır.

Baş lahana (çekirdeği çıkarılmış) tuzlu suda kaynatılır, ayrı ayrı yapraklara ayrılır, kalın yerleri kesilir veya çekiçle ezilir. Hazır yaprakların üstüne kıyma konur ve silindirik formada katı bükülür. Onlar kazana yığılır, üstünden suyu veya kaynar su dökülür ve kapağı kapalı halde 40-50 dakika pişirilir. Lahana dolmasını her paya 2-3 dolma olmakla, kendisinin şousuyla sofraya verirler.

Balva

Balva

Pirinç - 40 gr, yumurta - 1 adet, erimiş yağ - 30 gr, ekşi pestil - 10 gr, buğday unu - 15 gr, yeşillik (ıspanak, balva) - 100 gr, yeşil soğan - 15 gr, biber, tuz. Pirinç 30 dakika pişirilir. Üzerine ince doğranmış yeşillik, suda çırpılmış un, hazır olmasına az kala yağ, ıslatılmış ekşi pestil, tuz, biber ve yumurta eklenir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın